Dobrá správa. Lacnejšie tankovanie by mohlo prísť už o pár týždňov, hovorí analytik

ta3
13.7.2022 12:24

Posledné mesiace vodiči na Slovensku tankovali historicky najdrahšie. Liter benzínu alebo nafty sa niekde predával aj za dve eurá. Situácia sa však začína otáčať, keďže ropa na svetových trhoch zlacnela. Na čerpacích staniciach sa to podľa analytika spoločnosti Across Private Investments Dominika Hapla prejaví až o pár týždňov.

Čím si vysvetľujete to, že ropa sa na akciových trhoch aktuálne obchoduje pod sto dolárov za barel?

Posledné tri týždne sa nám ceny ropy na svetových trhoch dostávajú trošku pod predajný tlak. Hlavným dôvodom je rast obáv o globálnu ekonomiku a stupňujúce sa správy ohľadom možnej recesie, respektívne o spomalení globálneho rastu. Čo by, samozrejme, viedlo k tomu, že dopyt po rope a ropných produktoch by sa mohol znížiť. To v súčasnosti tlačí ceny ropy smerom nadol.

Prejaví sa lacnejšia ropa aj na lacnejšom tankovaní?

Áno, očakávame aj tento vplyv. Samozrejme, neprejaví sa to hneď zajtra, ale s odstupom nejakých dvoch-troch týždňov by sme mohli vidieť aj nejaké zlacnenie na čerpacích staniciach.

Pri vrcholoch spred mesiaca sa ropa obchodovala za približne 120 dolárov za barel, teraz sa obchoduje za sto dolárov za barel. Aký je výhľad do budúcnosti?

Výhľad je zatiaľ nastavený tak, že ceny by sa mohli pohybovať niekde okolo stovky, respektíve, ak by sa naplnili obavy o spomalení globálnej ekonomiky, tak by mohli klesnúť možno ešte nižšie. Na druhej strane, máme tu takisto rozdiskutovaný návrh možného zastropovania cien na ruskú ropu. To by bol určite jeden z elementov, ktorý by mal ďalší vplyv aj na vývoj na svetových trhov.

Niektorí analytici upozorňujú, že pokiaľ by došlo k zastropovaniu, cena globálnej ropy by mohla, naopak, paradoxne vzrásť až o 40 percent.

To bude všetko, samozrejme, záležať od toho, aký ten návrh bude, pretože je tam ako keby s tým návrhom spojené aj poistenie tankerov, ktorými sa ropa preváža. Ak by bol návrh v kombinácii s poistením a zastropovaním, mohlo by to mať pozitívny dopad. Takisto nemôžeme byť naivní, že Rusko nebude robiť žiadne protiopatrenia alebo na to nejakým spôsobom nezareaguje. Musíme zakomponovať aj tento faktor, ktorý sa môže takisto prejaviť.

Včera sme boli svedkami zaujímavej situácie. Po 20 rokoch došlo k tzv. parite, to znamená, že sa dolár obchodoval za rovnakú hodnotu ako euro. Aký vplyv na cenu ropy má posilňovanie dolára voči euru, keďže sa ropa obchoduje predovšetkým v dolároch?

Určitý vplyv to má, ale samozrejme, treba povedať, že to posilňovanie dolára, je hlavne voči tým ostatným menám, ako napríklad k euru. Nie ani tak voči samotnej surovine, ktorá je ropa. Posilňovanie dolára na svetových trhoch nejaký vplyv má, ale zatiaľ to nie je dramaticky cítiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok