VEĽKÝ ROZHOVOR s Borisom Valábikom: Ak niekto odolá tlakom, tak je to jedine Slafkovský

ta3/Henrieta Mihalková
8.7.2022 16:00

Ak má niekto silu odolať tlakom, tak je to určite Juraj Slafkovský, hovorí o jednotke draftu NHL bývalý hokejista Boris Valábik. Osemnásťročnému útočníkovi podľa neho pomohlo, že na dôležitých turnajoch ukázal, že vie byť úspešný aj proti top hráčom sveta. Štvrté miesto pre Shanea Wrighta ho prekvapilo. Trojici Slafkovský, Nemec a Mešár odporúča mať teraz nohy na zemi a hlavu na krku. V rozhovore pre ta3 si spomína aj na svoj draft bez rodičov.

VEĽKÝ ROZHOVOR s Borisom Valábikom: Ak niekto odolá tlakom, tak je to jedine Slafkovský
TASR/AP

Boris Valábik v rozhovore hovorí o tom:

  • čo prežíval počas svojho draftu v roku 2004,
  • čo znamená úspech Slafkovského, Nemca a Mešára pre Slovensko,
  • čím draftovaná trojica zaujala,
  • čo čaká hokejistov nasledujúce dni,
  • prečo si Montreal napokon nevybral Wrighta,
  • aký je Slafkovský hokejista,
  • kto má šance budúci rok.

Ako si spomínate na váš draft v roku 2004? Juraj Slafkovský bol v noci v šoku, poriadne nepočul ani svoje meno. Čo ste vtedy prežívali vy?

Rozumiem Jurajovým pocitom. Byť jednotkou v drafte, to je iná káva, byť najlepším vo svojom ročníku na svete, to je paráda. Veľmi som sa tešil. Musím povedať, že mám zmiešané pocity, pretože so mnou tam vtedy nebola rodina. Najskôr som sa pozeral na Juraja, aké je to pre neho perfektné. Potom, keď sa objímal s rodičmi, mi prišlo ľúto, že tam moji so mnou neboli. Na Jurajovej mamine bolo vidno, ako veľmi to prežívala.

Boris Valábik je bývalý hokejový obranca. V roku 2004 ho draftoval klub Atlanta Thrashers, hokejovú kariéru ukončil v tridsiatke. Vyštudoval policajnú akadémiu. V súčasnosti moderuje a komentuje športové prenosy. Spolu s Mariánom Gáboríkom sa venujú tvorbe podcastov Boris s Brambor o hokejovom zákulisí.

Valábik TASR/Lukáš Grinaj

Je to vyvrcholenie, oznámkovanie jeho doterajšej celoživotnej práce, aj keď je mladý. Chalani chodia na hokej od troch-štyroch-piatich rokov, alebo v mojom prípade od šiestich. Kvôli hokeju idú do sveta - ako v Jurajovom alebo v mojom prípade, preč od rodiny, kamarátov. Je to obrovská obeta a teraz za to dostali nádhernú známku.

Samozrejme, nezabúdam ani na Filipa Mešára. Veľa rokov sme sa rozprávali o tom, že máme hokejistu draftovaného z 26. miesta, a teraz na neho zabúdame. V budúcnosti to môže byť pre neho výhodou, keď bude takto lietať pod radarom. 

Čo znamená pre slovenský hokej úspech troch mladých hokejistov?

Osobne som sa takto netešil od Majstrovstiev sveta v Göteborgu, kde sme boli zlatí. Ťažko hovoriť o tom, že by to bola náhoda mať takýchto úspešných hráčov, ak by všetko v slovenskom hokeji zostalo po starom. Neviem. Možno Juro Slafkovský, ktorý odišiel do zahraničia, to nepotvrdzuje, ale Šimon Nemec a Filip Mešár sú produktom nášho hokeja a trénerov, ktorí im dali príležitosť. Tým myslím, že ich neposadili na lavičku, keď urobili chybu, ale nechali ich byť kreatívnymi, pretože to obaja títo hráči sú.

Je to aj obrovská vnútroná sila trénerov a generálnych manažérov. Je to ich obrovská zásluha. Myslím si, že to môže priviesť ešte viac mladých ľudí a detí k hokeju, pretože vidíme, že je možné byť hviezdou z nášho mini Slovenska a zrnkom na hokejovej mape. A to aj vtedy, keď si porovnáme všetkých hráčov, ktorí sú v Kanade a USA, koľko schopných ich je tam a koľko u nás. Je to určite povzbudenie. Dúfam, že to prinesie hokeju viac hráčov. Tým pádom budeme mať väčšiu šancu mať ďalších Slafkovských, Nemcov a Mešárov.

Čo podľa vás rozhodlo o úspechu Slafkovského a Nemca, čím si zaslúžili, že boli draftovaní z prvých dvoch miest?

Je to veľmi ťažké predpovedať, ako ten tím rozmýšľa. Má dve možnosti. Buď vybrať najlepšieho hráča, ktorý je k dispozícii, a to sa väčšinou robí pri voľbe číslo jedna bez ohľadu na to, či ten tím potrebuje obrancu, útočníka alebo brankára, krídelníka, centra. Jednoducho ide po najlepšom hráčovi, ktorý je k dispozícii. Myslím si, že Montreal, ktorý zároveň aj hľadal útočníka, nemal nad čím rozmýšľať. My sme sa o tom s Bramborom (pozn. red. s Mariánom Gáboríkom) v televízii, v podcaste, aj medzi sebou v súkromí rozprávali mnohokrát, že si neviem predstaviť, že by Montreal draftoval niekoho iného ako Slafkovského.

draft TASR/AP

Juraj potvrdil na dvoch veľmi ťažkých turnajoch v seniorskej kategórii, že vie byť veľmi úspešný proti niektorým najlepším hráčom sveta. Napriek tomu, že na olympiáde neboli hráči z NHL, stále tam boli top hráči zo sveta. Nikto z tých kanadských alebo amerických hráčov nemal tie skúsenoti, ktoré mal Juraj, a nebol tak úspešný na medzinárodnej úrovni. To si myslím, že rozhodlo v prospech Juraja a v prospech Šimona. To, že New Jersey má Hischiera a mladých útočníkov, a potrebuje mladého kvalitného obrancu, to im Šimon určite dá. A to aj napriek tomu, že si nemyslím, že je pripravený naskočiť do NHL hneď ako je Juro Slafkovský. Potrebuje sa ešte veľa učiť najmä v defenzívnej hre a zodpovednosti. 

To, čo sa nedá naučiť a draft je o tom, je aký ten hráč bude o pár rokov, nie aký je teraz. Veľmi sa hľadí na potenciál. Nie na to, aby bol top hráčom v 17 rokoch a v 20, aby o ňom nikto nepočul a nevedel. Myslím, že Šimon bezpochyby tento potenciál má.

Nezabúdajme na Filipa Mešára, ktorý má veľkú výhodu v tom, že bol draftovaný do Montrealu. Je tam veľký tlak fanúšikov, médií a ich pozornosť. Celú pozornosť teraz zoberie na seba ako hromozvod číslo jedna, a preto si myslím, že Filip môže mať trošku rozviazanejšie ruky, pričom je stále hráčom z prvého kola. Generálny manažér bude mať veľký dôvod na to, aby mu dával čoraz viac príležitostí. Tým, že na neho nebude taký veľký tlak médií a fanúšikov, môže to hrať v jeho prospech.

O jednotke draftu sa rozhodovalo medzi Slafkovským a Wrightom. Prečo napokon kanadský talent nebol jednotkou draftu?

V športe veľa záleží od šťastia. Wright bol nešťastne zranený a nemal takú dobrú sezónu, ako mu predikovali zámorskí odborníci. Nasvedčujú tomu aj preddraftové rozhovory a postoj, ktorý je myslím pre Slovákov nesympatický. Hovoril, že chce byť jednoznačne číslom jedna a rád vyhráva a chce byť najlepší. V zámorí je to veľmi cenené. Mali sme možnosť vidieť, aký bol sklamaný, že nebol jednotka, dvojka, trojka. Pre mňa bolo prekvapivé, že išiel až štvrtý. Stále si myslím, že z neho bude veľmi kvalitný hokejista. O dva-tri roky má potenciál byť najlepší z tohto ročníka. Myslím si, že nikto by nebol až tak prekvapený, ak by Wright nakoniec skončil ako najúspešnejší z týchto hráčov.

Ako budú vyzerať teraz nasledujúce dni Slafkovského, Nemca a Mešára?

Teraz bude pre chalanov dôležité udržať si nohy na zemi a hlavu na krku, pretože to bude pre nich obrovský zhon. Množstvo rozhovorov, množstvo fotení, zoznamovaní sa s novým prostredím. Všetci sa s nimi budú chcieť fotiť a rozdávať podpisy. Už teraz sú hviezdami. Budú to musieť ustáť a uvedomiť si, že toto je naozaj len začiatok. Najlepšie by pravdepodobne spravili, ak by toto všetko absolvovali len raz. To znamená, aby ostali len v Amerike, pretože by ich to čakalo aj po návrate domov. Teraz sa potrebujú sústrediť na tréningový proces. Ich konkurencia nespí. Viem si predstaviť, že Wright je nesmierne motivovaný, aby všetkým dokázal, že spravili chybu.

Zložité to majú v tom, že mali veľmi rozbité leto. Spomeňme si len, kedy skončili na majstrovstvách sveta. Potom išli do zámoria na testy, rozhovory s tímami, médiami, individuálne testy niektorých tímov. Zalietali si a teraz naspäť na draft. Do sezóny už nezostáva veľa času, o to intenzívnejšie by teraz mali makať. Samozrejme, budú mať povinnosti aj tímové, aj mediálne. Bude veľmi ťažké, aby mali úspešnú sezónu budúci rok. Typický draftový rok je z tohto pohľadu veľmi náročný. Chalani nemajú možnosť dať do toho cez leto všetko to, čo by mali. Je to veľa lietania, rozhovorov, záujmu a podpisov. V prvom rade by to malo byť o trénovaní, aby potvrdili svoju pozíciu. Budem sa opakovať, ale je to stále len začiatok.

Je možné prognózovať, aká bude ich ďalšia cesta za úspechom?

Prognózovať je to asi možné, spravili to tie tímy. Predpovedajú im veľmi silnú budúcnosť. Som v tomto smere veľmi opatrný. Prognózovať ich budúcnosť netačí. Stačí, ak sa vyskytne, nedajbože, jedno zranenie, jedna nevydarená sezóna. Juraj mal extrémne vydarenú sezónu. Stačí, že táto sezóna nebude taká dobrá, a to sa bavíme o jednotke draftu, na ktorej budú všetky oči a všetok tlak sveta. Navyše, keď je v Montreale, tak tam mu to nedajú zabudnúť, ak by náhodou mal zlú sezónu. 

Juraj má prednosť v tom, a videli sme to aj na majstrovstvách, kedy nezačal tak, ako chcel, a bral si toho na seba príliš. V strede zložitého turnaja medzi seniormi dokázal otočiť a dohral turnaj ako náš najlepší hráč. Ak niekto má silu odolať tlakom, tak je to určite Juraj. Prognózovať to nedokážem. Z vlastnej skúsenosti, aj zo skúseností chalanov, ktorých som videl, a ktorým boli prognózované obrovské budúcnosti. Skončili o dva-tri roky s tým, že ich nikto nepoznal. Je to veľmi zložité. Nič to nemení na tom, že sa Slovensko momentálne teší z troch volieb draftu. Je to obrovský úspech.

Zopakuje sa aj o rok rovnaký scenár ako dnes v noci? Máte podobného favorita, ktorý by mohol o rok alebo dva vyniknúť?

Áno, budúci rok tam máme veľmi pekné mená. Či už je to obranca Štrbák, alebo útočníci Dvorský a Molnár. Hlavne Dvorský by mohol atakovať top 5-10 budúci rok. Je to obrovský talent. Mne sa veľmi páči aj obranca Štrbák. Je tam viac chalanov, ale títo dvaja sú určite top a môžeme sa tešiť znova. 

Nezabúdajme, že teraz bolo len 1. kolo a draftovanie v 2. a 3. kole je takisto silná štartovacia pozícia. Rovnako dostanú veľa príležitostí od klubov, veľa pohľadov od skautov, ktorí budú chodiť na zápasy, tréningy, aby sa pozreli, ako chalani "makajú", a ako hrajú. Máme tam ešte chalanov, ako sú Alex Čiernik, Servác Petrovský, Adam Sýkora, Markus Suchý... Je tam ešte veľa chalanov, ktorí môžu byť draftovaní, a ja pevne verím, že budú. 

Tento rok sa ešte neskončil. Môže to byť najúspešnejší rok Slovenska v histórii. Už teraz sme sa veľmi rýchlo rozmaznali prvým a druhým výberom. Ak sa pozrieme na súpisky NHL, je tam množstvo hráčov, ktorí boli draftovaní z 2. a 3. kola, a potom, dostatok hráčov, ktorí boli draftovaní neskôr, a sú tam aj hráči, ktorí neboli draftovaní vôbec. Druhé a tretie kolo nezaostáva za prvým. Ak budeme mať chalanov draftovaných v 2. a 3. kole, dúfam, že budú základným kameňom budúcich úspechov slovenskej hokejovej reprezentácie, lebo to slovenských fanúšikov bude veľmi tešiť. Máme na to hráčov v tomto aj v budúcom ročníku, aby nás potešili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok