Proruskí separatisti sa chystajú súdiť stovky ukrajinských zajatcov. Sú medzi nimi aj vojaci z Azovstaľu

TA3 ČTK
8.7.2022 07:17

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny sa chystajú postaviť pred súd viac ako 500 zajatých vojakov ukrajinského pluku Azov a ďalších ukrajinských jednotiek pre vojnové zločiny spáchané v separatistickej Doneckej ľudovej republike, napísala dnes ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z bezpečnostných zložiek DNR.

Ukrajinský vojak prežil ruské zajatie: Trpel som bez liekov, Čečeni mi prechádzali nožom po tele
TASR/AP (ilustračné)

"Vyšetrovacie orgány DNR spustili trestné stíhanie viac ako 500 bojovníkov z nacionalistického pluku Azov a ďalších ozbrojených jednotiek, ktoré sa vzdali do zajatia, a to aj v oceliarňach Azovstal v Mariupole. Všetky tieto prípady proti bojovníkom Azova budú po schválení obvinení dozorujúcim úradom," povedal zdroj.

Obvinenia podľa TASS siahajú od účasti v ozbrojenom zoskupení nepovolenom zákonom, cez pôsobenie proti záujmom DNR a spolupáchateľstva pri pokuse o násilné uchopenie moci pri porušení ústavy DNR až po vykonávanie výcviku s cieľom spáchania zločinov.

Súd v Donecku minulý mesiac odsúdil na smrť Britov Aidena Aslina a Shauna Pinnera a marockého občana Ibráhíma Sádúna. Podľa rozsudku bojovali na Ukrajine ako žoldnieri a nevzťahujú sa na nich preto ženevské konvencie zakazujúce popravy vojnových zajatcov. Obhajcovia tejto trojice uviedli, že sa proti verdiktu odvolajú. Súd ho vyniesol po uponáhľanom procese bez prítomnosti poroty a bez prítomnosti nezávislých alebo zahraničných médií.

TASS pripomína, že boje o Mariupol, prístavné mesto pri Azovskom mori, začali 25. februára, teda deň po ruskom vpáde na Ukrajinu. Hovorca ruského ministerstva obrany 20. mája ohlásil "úplné oslobodenie" oceliarní Azovstaľ, poslednej bašty ukrajinských vojakov v Mariupole.

Do ruského zajatia upadlo vyše 6000 ukrajinských vojakov, uviedol hovorca ministerstva obrany na konci júna, keď komentoval výmenu 144 vojnových zajatcov z oboch strán. Medzi 144 prepustenými Ukrajincami bolo aj 95 obrancov mariupolských oceliarní Azovstaľ, z toho 43 vojakov pluku Azov, čo vyvolalo nádej na oslobodenie aj ďalších zajatých príslušníkov tejto jednotky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok