FOTO: Odročili súd v prípade zrútenia mosta v Taliansku. Obžalovaných je takmer 60 ľudí

TA3 TASR
7.7.2022 09:44

Súdny proces s 59 obžalovanými v spojitosti so zrútením diaľničného mosta v Janove z roku 2018, ktorý sa začal vo štvrtok, odročili do 12. septembra. Informovala agentúra Reuters.

Zodpovednosť za túto tragédiu leží podľa prokuratúry na pleciach talianskej štátnej diaľničnej spoločnosti Autostrade per l'Italia (ASPI), ktorá spravuje takmer polovicu talianskych ciest a údajne zanedbala údržbu mosta. Obvinené osoby čelia rôznym obvineniam ako viacnásobné zabitie či šírenie nepravdivých skutočností. Všetci obžalovaní obvinenia odmietajú, píše Reuters.

Prokurátor Walter Cotugno uviedol, že "most Morandi bol časovaná bomba, ktorú ste mohli počuť tikať, no nevedeli ste, kedy vybuchne". Podľa Cotugna si ASPI a inžinierska spoločnosť Spea, ktorá mala na starosti údržbu mosta, boli vedomé stavu, v akom sa most nachádzal, no zdráhali sa financovať údržbu, aby "ochránili dividendy akcionárov"

V súdnom procese je obžalovaných 59 osôb, najmä vedúcich pracovníkov a technikov oboch spoločností vrátane generálneho riaditeľa ASPI Giovanniho Castellucciho či predstaviteľov talianskeho ministerstva dopravy. "Toto je jeden z najdôležitejších súdnych procesov v novovekých dejinách Talianska, najmä čo sa týka počtu obžalovaných a rozsahu tragédie," uviedol advokát rodín obetí Raffaele Caruso.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok