VIDEO: Obyvatelia Nového Zélandu zahliadli na oblohe ohnivú guľu. Išlo o vzácny a nečakaný jav

TA3 ČTK
7.7.2022 09:42

Nad novozélandským hlavným mestom Wellingtonom sa dnes na oblohe mihol horiaci meteor a desiatky svedkov uviedli, že videli jasné svetlo a počuli hlasné dunenie, keď ohnivá guľa preletela okolo. Informovala o tom agentúra Reuters.

VIDEO: Obyvatelia Nového Zélandu zahliadli na oblohe ohnivú guľu. Išlo o vzácny a nečakaný jav
Twitter/1News

Meteorologická služba MetService na twitteri uviedla, že jej radar zachytil možnú dymovú stopu meteoru. Geologická agentúra GeoNet dodala, že jej seizmometer pravdepodobne zachytil jeho zvukové vlny desať minút pred druhou popoludní miestneho času.

Mike Cousins pracoval z domu neďaleko Wellingtonu, keď sa miestnosť rozžiarila modrooranžovým svetlom. "Vybehol som von a uvidel som žiariacu stopu na nebi a potom sa ozvalo tiché dunenie ako na začiatku zemetrasenia," povedal Cousins agentúre Reuters.

Alan Gilmore, astronóm z observatória Mount John na Canterburskej univerzite, agentúre Reuters povedal, že jasný meteor, ktorý veľmi rýchlo klesá atmosférou, je nad mestskou oblasťou vzácnym javom.

"Tento objekt žiaril veľmi jasne, takže musel byť celkom veľký," povedal Gilmore. Hluk, ktorý ľudia počuli, naznačoval, že meteor sa priblížil na vzdialenosť 60 km od Zeme, dodal.

Zatiaľ sa neobjavili žiadne správy o dopade meteoru na zem alebo do oceánu, a nenašli sa žiadne jeho časti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok