Najväčším problémom je Matovič. SaS vypovedá koaličnú zmluvu a žiada jeho odchod

TA3
6.7.2022 16:56

Strana SaS na tlačovej konferencii oznámila, že v stredu vypovedá koaličnú zmluvu. Premiérovi Eduardovi Hegerovi dala ultimátum a požaduje odchod Igora Matoviča z funkcie ministra financií. Ak neodstúpi do konca augusta, liberáli odídu z vlády. Na tlačovej konferencii to po rokovaní republikovej rady oznámil minister hospodárstva a líder strany Richard Sulík.

"Tak ako doteraz sa už pri najlepšej vôli nedá pokračovať," povedal Richard Sulík. Strane SaS prekáža, že Igor Matovič "rozoštváva spoločnosť a s každým je v konflikte". "Najväčší problém našej koalície sa volá Igor Matovič. Mrzí ma, že takúto vetu vyslovujem, poznáme sa 12 rokov, dlhé roky sme spolu bojovali, spolu to ťahali, začínal na našej kandidátke, ale nedá sa pred tým dlhšie zatvárať oči," povedal líder SaS Sulík. Ak by OĽANO požadovalo vzápätí jeho odchod, bude o tom rozmýšľať, keď to bude na stole. 

Minister hospodárstva dodal, že minister financií svojimi nápadmi ničí našu krajinu. Takýto problém by mal podľa neho riešiť premiér Eduard Heger, no nestalo sa tak. "Vzťahy v koalícii sa pre dobro spoločnosti musia zmeniť. Takto nesmieme ďalej vládnuť," vyhlásil.

Ak budú pokračovať "atómovky" Matoviča a zneužívanie rodín, nastane návrat Roberta Fica, pokračoval. Strana SaS vypovedá koaličnú zmluvu, ktorú jej partneri už viackrát porušili.

Verejné financie sú peniaze všetkých, každý prispievame do štátnej kasy. Pre každého politika by mala byť štátna kasa posvätná, začal tlačovú konferenciu. Igor Matovič si z nej podľa neho spravil "pokladničku pre svoje nápady". Koalícia sa podľa neho ulakomila na hlasy fašištov, s čím SaS nie je spokojná. "Všetka práca SaS je prekrývaná Matovičom," uviedol Sulík.

Strana od premiéra očakáva novú koaličnú zmluvu, "z ktorej vyplynie, že Igor Matovič nebude členom vlády". Ak sa tak nestane do 31. augusta, štyria ministri SaS podajú demisiu.

Spor v koalícii sa opäť vyostril po tom, ako poslanci NR SR prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne ministra financií. SaS a Matovič sa následne obviňovali zo spolupráce s opozíciou a fašistami.

Tlačovú konferenciu sme vysielali na Facebooku ta3. Záznam nájdete tu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok