Slovensko čaká obnova po pandémii a vplyve vojny. Eurokomisia schválila veľkú finančnú pomoc

TA3 TASR
6.7.2022 14:19

Takmer 96 miliónov eur získajú Slovensko, Nemecko a Fínsko na podporu obnovy po koronavírusovej pandémii, na digitálnu a zelenú transformáciu, ako aj na pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny.

Slovensko dostane prostredníctvom programu REACT-EU pomoc 66,5 milióna eur
TASR/AP

Európska komisia v stredu spresnila, že Slovensko, Nemecko a Fínsko dostanú v rámci nástroja REACT-EU ďalších 96 miliónov eur na podporu sektora zdravotníctva, pre mladých ľudí, pracovníkov, uchádzačov o zamestnanie a ďalšie osoby v núdzi, vrátane tých, ktorí utekajú pred ruskou agresiou na Ukrajine.

Slovensko z vyčlenených 66,5 milióna eur môže podporiť svoj sociálny systém, študijné programy pre budúcich sociálnych pracovníkov, rozšírenie sociálnych služieb, posilnenie rodovej rovnosti a nediskriminácie vo vzdelávaní a tiež poskytovanie poradenstva pre nezamestnaných v núdzi.

Okrem toho sa v rámci Fondu na pomoc najodkázanejším (FEAD) investuje 22,9 milióna eur do potravinovej pomoci vrátane potravinových poukážok, ktoré sa rozdajú tým, ktorí museli opustili Ukrajinu v dôsledku vojny.

V Nemecku je finančná pomoc určená pre Porýnie-Falcko, ktoré cez Európsky sociálny fond získa 6,4 milióna eur na podporu integrácie ukrajinských utečencov na trhu práce. Okrem toho vyčlenená suma podporí programy, ktoré podporovaním digitálnej transformácie vzdelávania a odbornej prípravy pomôžu nielen miestnym mladým ľuďom získať učňovské príležitosti, ale budú pomocou aj pre samostatne zárobkovo činné osoby a mikropodnikateľov.

Vo Fínsku ostrovný región Alandy dostane 197-tisíc eur na pomoc jedincom, ktorí čelia ťažkostiam pri hľadaní zamestnania po pandémii koronavírusu – najmä mladým ľuďom –, a na podporu námorného priemyslu a sektora služieb. Komisia pripomenula, že v rámci tranže REACT-EU na rok 2021 sa vyčlenilo 40 miliárd eur v prospech členských krajín EÚ a tento rok je k dispozícii ďalších desať miliárd eur.

S cieľom pomôcť členským štátom prijať a integrovať ukrajinských utečencov vyplatila eurokomisia od marca 2022 členským štátom platby predbežného financovania v rámci REACT-EU vo výške 3,5 miliardy eur. Komisia prišla aj s návrhom FAST-CARE, ktorého cieľom je zabezpečiť, aby boli platby predbežného financovania zvýšené o ďalšie 3,5 miliardy eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok