Mazurek a Kaliňák vo vláde? Remišová apeluje na SaS a OĽANO, aby si vstúpili do svedomia

TA3 TASR
6.7.2022 13:25

Jediné riešenie súčasnej situácie v koalícii je, aby sa obaja partneri začali správať normálne. Skonštatovala to vicepremiérka a líderka strany Za ľudí Veronika Remišová po stredajšom rokovaní vlády. Hovorí o spore a osobných animozitách medzi OĽANO a SaS. Podčiarkla, že osobné spory do politiky nepatria a treba v nej povýšiť záujmy občanov nad osobné.

Situácia má podľa Remišovej jediné riešenie. Správajte sa normálne, odkazuje Matovičovi a Sulíkovi
TASR/Dano Veselský

"Štvorkoalícia má zmysel. Myslím si, že je dôležité, aby aj pokračovala," povedala vicepremiérka. Vláda podľa nej funguje, komplexné a náročné zmeny v nej prechádzajú bez problémov. Problémy vidí v osobnej rovine medzi dvoma stranami, ktoré sa prenášajú do parlamentu. Nevníma preto ako riešenie presun jedného z lídrov týchto strán do parlamentu. Reagovala tak na možnosť, že by SaS podmienila zotrvanie v koalícii odchodom lídra OĽANO Igora Matoviča z vlády.

Rozhoduje sa o návrate Smeru

Verí, že aj partneri si uvedomujú dôležitosť zotrvania tejto koalície. Aktuálne sa podľa nej rozhoduje o tom, či sa o rok vrátia do funkcií nominanti Smeru-SD a Hlasu-SD. Osobný spor OĽANO a SaS sa podľa nej netýka strany Za ľudí. "Počkáme, ako sa kolegovia rozhodnú a následne sa k tomu postavíme," dodala.

K možnému rozhodnutiu SaS odísť z koalície sa Remišová vyjadrila aj na Facebooku. "Rozhodovanie kolegov zo SaS je dnes o tom, či takto o rok bude premiérom Fico/Pellegrini, ministrom vnútra Kaliňák a ministrom školstva napríklad Mazurek. Prajem kolegom, aby pri rozhodovaní nemysleli na osobné spory, ale na Slovensko."

Minister obrany Jaroslav Naď berie na vedomie, že situácia vo vláde nie je dobrá. Mrzí ho to, no z hľadiska zahranično-bezpečnostného podľa neho vláda funguje veľmi dobre, a to aj ako partner v NATO. "Nestabilitou vo vláde ohrozujeme veľa vecí," podotkol a poukázal práve na zahraničnopolitické a bezpečnostné smerovanie krajiny. Podčiarkol, že OĽANO Matoviča neodvolá z funkcie. Nechápe, prečo by dodržiavanie koaličnej zmluvy malo byť dôvodom pádu vlády. Argumentuje, že v zmysle dohody strany nominujú svojich ministrov. OĽANO podľa neho chce zotrvanie SaS v koalícii. Liberálov označil za dôležitých partnerov a vyzval k upokojeniu situácie a rokovaniam.

Predsedníctvo hnutia OĽANO odmietlo prípadnú požiadavku SaS na odchod Matoviča z vlády. Hovorí o príkrom rozpore s koaličnou zmluvou. Apeluje na SaS, aby sa vrátila k rokovaniam a deklarovalo, že nebude hlasovať za predčasné voľby. SaS by mala svoj ďalší postup oznámiť po stredajšom mimoriadnom rokovaní Republikovej rady.

Spor v koalícii sa opäť vyostril po tom, ako poslanci národnej rady prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne ministra financií a lídra OĽANO Igora Matoviča. SaS a Matovič sa následne obviňovali zo spolupráce s opozíciou a fašistami. SaS opäť pre Matovičove útoky odmietla chodiť na koaličné rady, OĽANO obvinilo liberálov z rozbíjania vlády. SaS si vzala čas na premyslenie, čo ďalej. Pripustila vtedy aj odchod z koalície, hoci tvrdí, že má vôľu v kabinete pokračovať. Matovič ju vyzval na uzmierenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok