Tlak na Johnsona sa zvyšuje, britskú vládu opustili ďalší členovia. Odstúpenie odmieta

TA3 TASR
6.7.2022 11:07

Britskú konzervatívnu vládu opustili v stredu ďalší dvaja členovia po tom, ako v stredu podali demisiu ministri financií a zdravotníctva. Podľa pozorovateľov to zvyšuje politický tlak na premiéra Borisa Johnsona, ktorý však množiace sa výzvy na svoje odstúpenie odmieta.

Podľa spravodajskej stanice Sky News ohlásili v stredu svoj odchod z funkcie štátny tajomník ministerstva školstva Will Quince a námestníčka ministra dopravy Laura Trottová, ktorí obaja zároveň pôsobia ako poslanci parlamentu. Ani jeden z nich v súvislosti s dôvodmi svojej rezignácie priamo nespomenul premiéra Johnsona, ktorého pozíciu v poslednom období oslabila séria škandálov.

Quince však ako dôvod svojho odchodu uviedol aféru okolo konzervatívneho politika Christophera Pinchera obvineného z obťažovania. Trottová vo svojom vyjadrení napísala len to, že kvôli udalostiam z posledných mesiacov stratila vieru vo vládnu politiku, avšak zdôraznila, že bude naďalej pôsobiť v parlamente ako poslankyňa Konzervatívnej strany. 

Na odstúpenie premiéra Johnsona vyzvalo už viacero poslancov jeho vlastnej Konzervatívnej strany a jej blízkych médií. Johnsonovo odstúpenie žiada aj konzervatívny poslanec a exminister pre brexit David Davis. "Pred šiestimi mesiacmi som vyzval premiéra na rezignáciu, pretože už vtedy bolo jasné, že jeho vládnutie vytvára množstvo problémov, ktoré paralyzujú vládu. Dnes ho žiadam, aby urobil čestný krok a aby dal prednosť národným záujmom pred vlastnými," povedal v parlamente Davis .

Johnson je však podľa všetkého odhodlaný bojovať o svoje zotrvanie vo funkcii. Poslancom v parlamente povedal, že práve v týchto ťažkých časoch a v období najväčšej vojny v Európe za osem desaťročí musí vláda pokračovať v práci. Podľa pozorovateľov sa Johnsonovi kritici z radov konzervatívcov zrejme pokúsia zmeniť súvisiace vnútrostranícke pravidlá, aby mohli uskutočniť ďalšie hlasovanie o vyslovení nedôvery a dosiahli tak jeho odchod z premiérskeho postu, píše agentúra DPA.

K zmene pravidiel by mohlo podľa Sky News dôjsť ešte v priebehu stredy; či sa tak skutočne stane, nie je jasné. Johnson totiž už v júni prežil hlasovanie o nedôvere a podľa platných pravidiel Konzervatívnej strany by sa ďalší takýto pokus mohol konať až o 12 mesiacov. 

Britské médiá v tejto súvislosti špekulujú, kto by Johnsona prípadne mohol nahradiť. Sky News považuje za hlavných favoritov odstúpivšieho ministra financií Rishiho Sunaka, poslankyňu Penny Mordauntovú, ministra obrany Bena Wallacea a šéfku diplomacie Lizz Trussovú. 

Britský premiér čelí rozsiahlej kritike za účasť na večierkoch v rokoch 2020 a 2021, ktoré sa konali v čase koronavírusovej pandémie a lockdownov. Tlak na vládu zvyšujú aj rastúce ceny energií a potravín. Posledným zo série škandálov je aféra okolo Christophera Pinchera, ktorý v súkromnom klube pre členov Konzervatívnej strany v Londýne v opitosti obchytkával dvoch mužov. Boris Johnson ho len pred niekoľkými mesiacmi vymenoval za zástupcu šéfa poslaneckého klubu konzervatívcov v parlamente. 


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok