ONLINE: Rusi tvrdia, že zničili raketové systémy Ukrajiny. Tá to poprela

TA3 TASR ČTK
6.7.2022 06:39

Ukrajinská armáda v stredu uviedla, že sa jej podarilo odraziť ruský útok neďaleko východoukrajinského mesta Lysyčansk, pričom spôsobila Rusom veľké straty. Ukrajinská generálna prokuratúra podľa agentúry Ukrinform oznámila, že od začiatku ruskej invázie v krajine bolo zabitých 346 detí a 645 maloletých utrpelo zranenie. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:52 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

23:08 Ukrajina obvinila v stredu Rusko zo šírenia nepravdivých informácií po tom, ako Moskva oznámila, že v Doneckej oblasti zničila raketové odpaľovacie systémy HIMARS americkej výroby.

"Ruskí propagandisti aktívne šíria nepravdivé informácie o údajnom zničení amerického raketového systému HIMARS," napísali ukrajinské ozbrojené sily vo vyhlásení. "Zdôrazňujeme, že táto správa nezodpovedá realite a nie je ničím iným ako dezinformáciou," dodali.

21:54 Litva v stredu predstavila turecký dron Bayraktar, na ktorého kúpu sa vyzbierali jej obyvatelia. Bezpilotné lietadlo plánuje ihneď poslať na Ukrajinu, aby pomohlo v boji proti ruskej invázii.

21:14 Ukrajinská armáda zrušila opatrenie, ktoré mužom v brannom veku zakazovalo opustiť vojenský obvod, v ktorom sú zaregistrovaní. Oznámil to v stredu veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj v príspevku na sociálnej sieti Telegram iba deň po tom, ako bolo opatrenie prijaté.

20:55 Ruskí zákonodarcovia v stredu schválili legislatívu na vytvorenie mládežníckeho hnutia, ktoré má šíriť hodnoty vlastenectva. "Vytvára sa celoruské hnutie detí a dospievajúcich," uviedla vo vyhlásení Štátna duma -  dolná komora ruského federálneho parlamentu.

Členstvo bude dobrovoľné a organizácia bude otvorená pre všetky deti od šiestich rokov. Názov organizácie si vyberú sami jej členovia a financovať ju bude štát.

20:07 Nemecký kancelár Olaf Scholz oznámil v stredu dodávku zbraní pre východoeurópskych spojencov, ktorí zasa pošlú zbrane Ukrajine. Nemecká vláda v "súčasnosti konkretizuje dohody" s niekoľkými krajinami, ktoré sú priamo spojené s dodávkami, uviedol Scholz v nemeckom parlamente.

19:52 Poslanec ukrajinského parlamentu Olexij Kovaľov je hľadaný za vlastizradu, pretože ho vymenovali za námestníka predsedu vlády v Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.

18:44 Ruský parlament v stredu schválil prísne tresty za vyzývanie ku konaniu, ktoré ohrozuje národnú bezpečnosť, a za "tajnú" spoluprácu s cudzincami. Za verejné vyzývanie ku konaniu, ktoré ohrozuje národnú bezpečnosť Ruska, hrozí po novom až sedem rokov vo väzení.

18:00 Maďarské úrady evidujú od vypuknutia rusko-ukrajinskej vojny 26.363 žiadostí o štatút utečenca, informuje spravodajca TASR v Budapešti na základe údajov zverejnených v stredu Celoštátnym riaditeľstvom cudzineckej polície.

17:18 Česko dostalo od Agentúry OSN pre utečencov 500 skladacích domov, ktoré sú určené na výstavbu stanových mestečiek pre ukrajinských utečencov. Neoficiálna ponuka na poskytnutie obytných kontajnerov prišla aj z Dánska.

16:52 Boje na Donbase neutíchajú. Ruská armáda cieli na mestá Sloviansk a Kramatorsk v Doneckej oblasti. Práve Sloviansk má byť podľa britskej rozviedky ďalším významným bojiskom. 

16:32 Ruské sily zničili sklady delostreleckej munície na východe Ukrajiny a viacero kusov ukrajinskej vojenskej techniky. Agentúry DPA a Reuters sa odvolávajú na stredajšie vyjadrenia ruského ministerstva obrany.

15:55 Nórske ministerstvo zahraničných vecí v stredu oznámilo, že našlo riešenie pre vstup ruského tovaru na arktické súostrovie Špicbergy, známe tiež pod menom Svalbard. Tovar bol zablokovaný na základe medzinárodných sankcií voči Rusku.

Ministerstvo uviedlo, že prepravné kontajnery boli prevážané na ruských vozidlách, na ktoré sa vzťahuje zákaz. Teraz majú byť prevážané nórskymi vozidlami. "Je pozitívne, že sme našli riešenie situácie," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

15:35 Napriek masívnemu potlačovaniu protivojnových protestov ruskými úradmi niektorí Rusi vytrvalo vystupujú proti ruskej invázii na Ukrajine, píše agentúra AP.

14:28 Podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v stredu naznačil možnosť rozpútania jadrovej vojny, ak sa Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu rozhodne vyvodiť dôsledky voči Rusku za vojnové zločiny páchané na Ukrajine.

14:08 Bulharsko s ohľadom na protiruské sankcie Európskej únie zablokovalo bankový prevod v hodnote približne 890-tisíc dolárov. Peniaze mierili ruskému veľvyslanectvu, informovala v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na ministra financií Asena Vasileva. Sofia nedávno vyhostila 70 pracovníkov ruskej ambasády.

13:57 Ruské ministerstvo zahraničia poprelo skoršiu správu o tureckom zadržaní ruskej nákladnej lode Žibek Žoly, ktorá podľa Kyjeva prevážala obilie ukradnuté na Ukrajine. O zadržaní plavidla informoval podľa agentúry Reuters v nedeľu ukrajinský veľvyslanec v Turecku Vasyl Bodnar.

13:37 Ruský raketový útok na Dzeržinsk zranil najmenej jednu osobu. Píše The Kyiv Independent.

13:23 Írsky premiér Micheál Martin navštívil v stredu vojnou zničené ukrajinské mestá Boroďanka, Buča a Irpiň v Kyjevskej oblasti. Svojou cestou na Ukrajinu chcel predseda írskej vlád prejaviť solidaritu s ukrajinskými predstaviteľmi v čase pretrvávajúcej ruskej agresie, informuje spravodajská televízia Sky News. 

13:02 Na výcvik do Spojeného kráľovstva pricestovala v týchto dňoch prvá rotácia vojakov ukrajinskej armády, oznámil britský minister obrany Ben Wallace. Neuviedol síce, koľko Ukrajincov už dorazilo, celkovo by však mohlo byť v Británii vycvičených až 10-tisíc ukrajinských brancov. Informoval o tom v stredu denník The Guardian. 

12:54 Za posledný deň zabili Rusi v Doneckej oblasti päť civilistov a ďalších 21 ich bolo zranených. Na sociálnej sieti telegram to v stredu uviedol oblastný gubernátor Pavlo Kyrylenko. Z Charkova úrady po nočnom ruskom ostreľovaní hlásia jedného mŕtveho. Ukrajinská generálna prokuratúra medzitým podľa agentúry Ukrinform oznámila, že od začiatku ruskej invázie v krajine bolo zabitých 346 detí a 645 maloletých utrpelo zranenie.

11:25 Európska únia sa musí pripraviť na ďalšie prerušenia dodávok plynu z Ruska, ba dokonca aj na jeho úplné odpojenie. V prejave pred poslancami Európskeho parlamentu to v stredu vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

10:57 Český premiér Petr Fiala v stredu vystúpil pred európskymi poslancami v Štrasburgu a predstavil im priority predsedníctva Českej republiky v Rade Európskej únie. Europoslancov zároveň požiadal, aby podporili vyjednaný kompromis o klasifikácii plynu a jadrovej energie ako dočasne udržateľných zdrojov energie. 

10:28 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu vyhlásil, že zverejnenie obsahu telefonátu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom predstavuje porušenie "diplomatickej etikety". Informovala agentúra AFP. 

9:47 Ukrajinská armáda v stredu uviedla, že sa jej podarilo odraziť ruský útok neďaleko východoukrajinského mesta Lysyčansk, pričom spôsobila Rusom veľké straty.  

9:39 Ukrajinský generálny štáb hlási, že ukrajinskej armáde sa podarilo odraziť ofenzívu ruských vojakov pri Sloviansku a v Chersonskej oblasti. Velenie ukrajinského vojska o tom v stredu informovalo vo svojej pravidelnej rannej správe o vývoji bojov, ktorú vzhľadom na vojnovú situáciu nemožno overiť z nezávislých zdrojov. Existuje reálna možnosť, že bitka o Sloviansk bude ďalším kľúčovým bojom na Donbase, konštatovalo britské ministerstvo obrany vo svojej analýze týkajúcej sa ruskej invázie na Ukrajine.

8:58 Hraničnými priechodmi prešlo v utorok na Slovensko 2743 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 685 mužov, 1566 žien a 492 detí. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

8:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval v utorok rozhodnutie armády, ktorá oznámila, že muži vo veku 18–60 rokov, na ktorých sa vzťahuje branná povinnosť, budú smieť miesto bydliska opustiť len so zvláštnym povolením. Informovala agentúra DPA.

7:37 Šéfa logistickej spoločnosti, ktorá mala lukratívne zmluvy s plynárenským koncernom Gazprom, našli pred pár dňami mŕtveho v bazéne pri jeho dome na luxusnom predmestí ruského mesta Petrohrad. 

6:37 Ukrajinské úrady vyzývajú civilistov, aby sa urýchlene evakuovali z mesta Sloviansk, ku ktorému sa presúvajú ruské jednotky snažiace sa ovládnuť celý Donbas na východe Ukrajiny. V stredu o tom informovala agentúra AFP. 

6:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videoposolstve zverejnenom v noci na stredu zopakoval svoju výzvu na ďalšie dodávky zbraní zo Západu. Zdôraznil najmä nutnosť dodávok moderných systémov protiraketovej obrany potrebných na obranu ukrajinských miest, informovala agentúra DPA. 

6:32 Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v utorok potvrdilo smrť druhého francúzskeho občana bojujúceho na Ukrajine. 

6:30 Aktuálne dianie na Ukrajine sme s vami sledovali aj v utorok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok