Kremeľ: Za vyhostenie 70 ruských diplomatov z Bulharska ponesie zodpovednosť celá Európska únia

TA3 TASR
4.7.2022 22:53

Moskva upozornila, že jej odpoveď na vyhostenie 70 ruských diplomatov z Bulharska sa môže dotknúť celej Európskej únie. V pondelok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje agentúra AFP.

Rusko Moskva Kremeľ 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

"Spolitizované rozhodnutie Sofie neodôvodnene znížiť počet našich diplomatických zamestnancov v Bulharsku nezostane bez odozvy na bilaterálnej úrovni," povedala Zacharovová. Vyhostenie podľa nej "presahuje rámec diplomatických praktík". Bulharsko i EÚ vyzvala aby uvažovali "o zásade reciprocity, ktorá je základom diplomatických vzťahov".            

"EÚ by mala rozumieť, že nerozvážna podpora protiruských krokov jednotlivými členskými štátmi kladie zodpovednosť za ich dôsledky pre celú EÚ," dodala.

Ruská veľvyslankyňa v Bulharsku Eleonora Mitrofanovová v piatok avizovala, že požiada svoju vládu o úplné zatvorenie ambasády v Sofii a teda ukončenie diplomatických vzťahov. EÚ vyjadrila poľutovanie nad takouto neopodstatnenou hrozbou Ruska a označila ju za neprimeranú.

Dosluhujúci premiér Kiril Petkov povedal, že príslušné bulharské inštitúcie vyhostených diplomatov identifikovali ako ľudí, ktorí pracovali proti záujmom Bulharska.

Viacero európskych krajín vyhostilo ruských diplomatov po útoku Ruska na Ukrajinu 24. februára. Moskva na tieto kroky odpovedá rovnakým spôsobom. Sofia v marci vyhostila desiatich ruských diplomatov, pripomína AFP.

Bulharsko je členským štátom EÚ a NATO, v minulosti bolo spojencom Sovietskeho zväzu. S Ruskom ho dodnes spájajú úzke kultúrne, historické a ekonomické väzby. Vzájomné vzťahy však od roku 2019 naštrbili špionážne škandály. Obe krajiny si odvtedy vzájomne vyhostili dve desiatky diplomatov a technických zamestnancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok