Zosun ľadovca v Alpách sa nedal predvídať. Podobné javy sa podľa odborníkov budú opakovať

TA3 ČTK
4.7.2022 21:55

Zosuv časti ľadovca na vrchu Marmolada v talianskych Dolomitoch, pri ktorom zahynulo najmenej sedem ľudí, sa nedal predvídať. Kvôli zmenám klimatických podmienok je pravdepodobné, že sa takéto udalosti budú v Alpách diať častejšie, zhodujú sa odborníci.

Zosun ľadovca v Alpách sa nedal predvídať. Podobné javy sa podľa odborníkov budú opakovať
Twitter/epa/ANSA/Andrea Solero

Alpské ľadovce ležiace pod hranicou 3500 metrov nad morom veľmi trpia vyššími teplotami a tiež menšou snehovou pokrývkou. V budúcnosti by sa ale problémy mohli dotknúť aj ľadovcov vo vyšších polohách, napríklad Mont Blanku, uviedla agentúra AFP.

"Bolo nemožné predpovedať, kedy sa ten blok ľadu uvoľní," povedal talianskej televízii RAI expert na ľadovce z tridentského múzea prírodných vied MUSE Christian Casarotto. Podľa neho nemožno využiť na predvídanie podobných udalostí ani systémy, ktoré monitorujú lavínové nebezpečenstvo.

"Kvôli klimatickým zmenám nie sú ľadovce, a to hlavne tie pod výškou 3500 metrov nad morom, v rovnováhe," povedal denníku Corriere della Sera ďalší odborník na ľadovce z talianskej národnej vedeckej rady Renato Colucci. Marmoladu, ktorá dosahuje výšku 3343 metrov nad morom, podľa neho negatívne ovplyvnili vysoké teploty v horách, ktoré trvajú od mája a vyvrcholili na severe Talianska cez víkend. "V zime navyše málo snežilo, takže tam nebola ani ochrana, ktorú v lete snehová pokrývka poskytuje ľadovcom," uviedol Colucci.

K zosuvu prispelo ľadovcové trieštenie

Odborníci sa domnievajú, že k zosuvu prispelo ľadovcové trieštenie, vďaka ktorému v kedysi pevnom ľadovci vznikli veľké pukliny. Kvôli vysokým teplotám zrejme odtopilo veľké množstvo vody, ktorá tiekla medzi podložím hory a ľadovcom, ktorého časť sa uvoľnila. Tento pohyb vody mohol podľa Tridentskej alpinistickej spoločnosti prispieť k zrúteniu.

Francúzsky odborník Bernard Francou tvrdí, že nebezpečenstvo zosuvu sa v nasledujúcich rokoch môže týkať aj alpských ľadovcov v polohách nad 3500 metrov nad morom, a to vrátane Mont Blanku. "Riziko tohto druhu nehody bude vo výškach čoraz častejšie," povedal agentúre AFP Francúzovi. Podľa neho sa tak letná turistika na alpských ľadovcoch stáva čoraz ťažšou a vyžaduje si od turistov a horolezcov vyššiu opatrnosť aj skúsenosť.

Podľa odborníkov Marmolada patrí k ľadovcom, ktoré v Alpách najviac pociťujú zmeny klimatických podmienok. "Keby to bol pacient, tak by som povedal, že jeho stav je veľmi vážny," uviedol Colucci. Poukazuje pri tom na niekoľko rokov starý výskum, podľa ktorého ľadovec v rokoch 2004 až 2015 stratil až 30 percent svojho objemu. "Vtedy sme došli k záveru, že zhruba do roku 2050 ľadovec zmizne," uviedol bádateľ, podľa ktorého sa tak kvôli zhoršujúcim sa podmienkam môže stať aj o desať rokov skôr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok