Oslavy Dňa nezávislosti v Chicagu narušila streľba. Útočník je stále na úteku, počet obetí stúpol

TA3 ČTK
4.7.2022 19:25

V sprievode k oslavám Dňa nezávislosti na predmestí Chicaga sa v pondelok strieľalo. Najmenej šesť ľudí zahynulo a 24 osôb utrpelo zranenia. Oznámila to miestna polícia a predstavitelia, informujú agentúry AP a AFP. Strelec je podľa CNN stále na úteku a mal strieľať zo strechy. Americký prezident Joe Biden uviedol, že je útokom šokovaný.

Sprievod v meste Highland Park sa náhle zastavil, keď sa asi desať minút po jeho začiatku ozvala streľba a stovky ľudí začali hľadať miesto na ukrytie. Polícia vyzvala obyvateľov mesta, aby zostali doma. Oslavy Dňa nezávislosti boli v Highland Parku a niekoľkých okolitých mestách pozastavené alebo zrušené.

Polícia opisuje podozrivého ako belocha v bielom alebo modrom tričku vo veku 18 až 20 rokov. Do davu pálil zo strechy a použil pušku, ktorá bola na mieste nájdená. Podľa vyhlásenia polície išlo o veľmi výkonnú zbraň.

Podľa chicagskej televízie CBS 2 sa ľudia rozbehli po tom, čo počuli niekoľko hlasných rán. "Všetci utekali, schovávali sa a kričali," povedala digitálna producentka CBS 2 Elyssa Kaufmanová, ktorá bola v sprievode. Stovky utekajúcich návštevníkov osláv, ktoré začali o 10:00 ráno miestneho času (17:00 SELČ), za sebou zanechali stoličky, kočíky, deky a ďalšie osobné veci.

Do sprievodu sa chystala aj Gina Troianiová so svojím synom, keď počula hlasný zvuk, ktorý považovala za ohňostroj – kým nepočula, ako ľudia kričia niečo o strelcovi. "Proste sme začali utekať opačným smerom," povedala agentúre AP. Na videu, ktoré Troianiová natočila na svoj telefón, je vidieť, ako sú niektoré deti viditeľne vydesené hlasným hlukom a bežia na stranu cesty, zatiaľ čo neďaleko húka siréna.

"Bol to jednoducho strašný chaos," povedala. "Boli tam ľudia, ktorí sa oddelili od svojich rodín a hľadali ich. Iní jednoducho opustili svoje vozidlá, schmatli svoje deti a začali utekať," dodala.

Debbie Glickmanová, ďalšia obyvateľka Highland Parku, uviedla, že sa so svojimi kolegami chystala odbočiť do hlavnej časti sprievodu, keď videla, ako z miesta utekajú ľudia. "Ľudia kričali: 'Je tam strelec, je tam strelec, je tam strelec,'" povedala Glickmanová. "Tak sme jednoducho utekali. Proste sme utekali. Dole to vyzeralo ako masový chaos," uviedla.

Americký prezident Joe Biden uviedol, že bol s manželkou Jill šokovaný "nezmyselným násilím spáchaným zbraňou, ktoré znovu rozsialo smútok medzi Američanmi". "V deň, keď sa zhromažďujeme, aby sme oslávili slobodu a (naše) spoločenstvo, smútime nad tragickou stratou životov a zápasíme s terorom," uviedla starostka mesta Nancy Roteringová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok