Horúčavy neustupujú. V Grécku za posledných 24 hodín vypuklo vyše 50 lesných požiarov

TA3 TASR
4.7.2022 16:12

V Grécku za posledných 24 hodín vypuklo vyše 50 lesných požiarov. Informoval o tom dnes večer denník Kathimerini. Počas dňa sa podarilo dostať pod kontrolu požiar, ktorý vypukol zhruba 50 kilometrov od Atén a vyžiadal si evakuáciu jednej menšej obce. Okrem kontroly hasičov je požiar pri meste Delfi v strednom Grécku.

Horúčavy neustupujú. V Grécku za posledných 24 hodín vypuklo vyše 50 lesných požiarov
Twitter/Kathimerini English Edition

Hasiči za posledných 24 hodín zaznamenali vznik 52 lesných požiarov, uviedol ich hovorca. Vo veľkej časti krajiny, a to vrátane regiónu okolo Atén, zostáva veľmi vysoké riziko vzniku požiarov kvôli vysokým teplotám a silnému vetru. Do boja s ohňom dnes grécki hasiči nasadili aj lietadlá a helikoptéry.

S rozsiahlym požiarom pri meste Dilesi dnes bojovalo 100 hasičov a štyri lietadlá. Časť obyvateľov bola kvôli tomu evakuovaná. Podľa večerných informácií sa ale požiar podarilo dostať pod kontrolu. Večer potom vypukol požiar pri meste Delfi, ktorý donútil na odchod napríklad obyvateľov jedného miestneho kláštora. Zasahuje tam na 50 hasičov.

V minulom roku v Grécku zhorelo vyše 120 000 hektárov lesov a porastov, čo bola jedna z najhorších doterajších bilancií. Grécka vláda premiéra Kyriakosa Mitsotakisa potom čelila kritike za malú pripravenosť. Tento rok by v Grécku malo v lete pôsobiť 250 hasičov zo šiestich európskych krajín, ktorí budú pomáhať gréckym kolegom. Prvé jednotky z Bulharska a Rumunska cez víkend do Grécka dorazili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok