Český premiér Fiala má jasnú víziu ohľadom predsedníctva v Rade EÚ. S Ruskom do budúcnosti nepočíta

TA3 ČTK
4.7.2022 12:11

Európska únia sa musí zjednotiť proti Rusku, aj keď členské krajiny majú na rôzne témy odlišné názory. V článku pre bruselský web Politico to napísal český premiér Petr Fiala, podľa ktorého sa bude české predsedníctvo usilovať o hľadanie jednoty, aj pokiaľ ide o ďalšiu podporu Ukrajiny.

Koalícia je ohrozená aj v Česku. Fialovou vládou otriasa jeden z prvých veľkých škandálov
TASR/AP

Česká vláda chce podľa premiéra na čele európskeho bloku tiež presadzovať posilnenie spoločnej európskej obrany, zníženie závislosti na ruských energiách a s tým súvisiace obmedzenie emisií skleníkových plynov, uviedol český premiér pre Politico.

Česko prevzalo minulý piatok na polroka vedenie EÚ. Podľa Fialu je teraz európsky blok v zložitejšej situácii ako pri prvom českom predsedníctve v roku 2009, keď nemala vtedajšia energetická kríza a konflikt v Gaze tak priamy vplyv na obyvateľov ako súčasná vojna a bezprecedentný rast cien. "Hlavnou úlohou predsedníctva bude eliminovať tieto dopady," napísal Fiala. Zároveň pripomenul heslo českého predsedníctva "Európa ako úloha" a poukázal na "stále silné posolstvo" Václava Havla.

Ukrajina na prvom mieste

Praha si ako priority predsedníctva zvolila pomoc Ukrajine a zvládnutie náporu ukrajinských utečencov, energetickú bezpečnosť, posilnenie obrany, odolnosť únijnej ekonomiky a demokratických inštitúcií.

"Európa bude silná len vtedy, ak bude vo svojom jadre jednotná. Samozrejme tu budú pokusy rozdeliť nás, rovnako zvonku ako zvnútra," podotkol Fiala. Moskva už niektorým krajinám zastavila dodávky plynu, zatiaľ čo ďalším ich ďalej poskytuje. Únijné štáty nie sú jednotné v otázke ďalších protiruských sankcií a najmä Maďarsko sa v posledných týždňoch pokúša zamedziť ich rozširovaniu. Podľa Fialu bude české predsedníctvo pri riadení debát medzi členskými krajinami brať do úvahy rôznosť ich názorov a možný dopad ďalších opatrení na životné podmienky obyvateľov EÚ. Chce však dosiahnuť pokrok, ku ktorému je potrebná jednota.

"Rovnako ako sme na minulej Európskej rade dokázali nájsť konsenzus a priznať Ukrajine kandidátsky status, tak ho musíme nájsť aj pri ďalšej podpore Ukrajiny, vrátane tej vojenskej," uviedol Fiala. Únia by sa podľa neho mala zhodnúť na pláne povojnovej obnovy krajiny, ktorý bude podľa odhadov expertov vyžadovať prinajmenšom stovky miliárd eur.

Pretože Rusko využíva energiu dodávanú do Európy ako zbraň, k úlohám českého predsedníctva bude patriť aj zbavenie sa závislosti na ruskej rope či plyne. "Ak chce byť EÚ rešpektovaná, nesmie byť naďalej existečne závislá od krajín, ktoré priamo ohrozujú našu bezpečnosť," napísal premiér. Praha chce zjednotiť štáty EÚ, z ktorých niektoré odmietajú debatovať o zákaze ruského plynu.

Fiala uviedol, že kľúčovým bodom cesty k energetickej nezávislosti na Rusku bude obmedzovanie emisií skleníkových plynov. Dodal pritom, že každá krajina má právo vybrať si vlastný mix energetických zdrojov. V českom prípade je to najmä jadro, o ktorého označení za udržateľnú investíciu bude Európsky parlament hlasovať v stredu, krátko po očakávanom Fialovom prejave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok