Hobbyhorsing mnohí zosmiešňujú, spája pritom atletiku aj tvorivosť detí. Venujú sa mu i u nás

ta3/hm
5.7.2022 07:00

Hobbyhorsing je šport, ktorý môžete robiť takmer kdekoľvek. Na prvý pohľad smiešne skákanie na palici s konskou hlavou je v skutočnosti kombináciou atletiky a jazdectva. Navyše, rozvíja detskú fantáziu a tvorivosť. Popularizátorka hobbyhorsingu na Slovensku Dália Migaľová sa mu venuje približne dva roky, šije vlastné kone a stihla už zorganizovať aj prvé preteky na Slovensku.

Hobbyhorsing mnohí zosmiešňujú, spája pritom atletiku aj tvorivosť detí. Venujú sa mu i u nás
Profimedia

Hobbyhorsing (v preklade hobby jazda na koni) je moderný šport, ktorý prišiel na Slovensko zo Škandinávie. Ide o napodobňovanie jazdeckého športu, pričom hobbyhorseri, teda jazdci, využívajú namiesto živého koňa drevenú palicu s nastoknutou plyšovou hlavou koňa, a kombinujú jazdectvo a atletiku. Do sveta sa rozšíril z Fínska, kde má mnoho fanúšikov. Ako uvádza web hobbyhorsing.sk, fínski jazdci sa hlásia k tomu, že prvé "hobbíky", teda konské hlavy na drevených paliciach, vznikli u nich a sú trendom údajne už od 19. storočia.

Začala počas pandémie

Na Slovensku sa popularizácii hobbyhorsingu venuje tínedžerka Dália Migaľová, ktorá sa k skákaniu na plyšovom koni dostala približne pred dvomi rokmi. Pôvodne jazdila na živých koňoch, no pre pandemickú karanténu sa jazdeniu nemohla venovať, a podľa jej slov jej zvieratá začali chýbať. K hobbyhorsingu sa dostala cez youtubové video z fínskych pretekov a aktívne sa mu venuje doteraz. Zo súťaže na severe Európy si ako jediná reprezentantka zo Slovenska odniesla tento rok tretie miesto. Konkurovala domácim Fínkam, niektoré sa netradičnému športu venujú už dlhé roky.

Podľa Dálie, pri hobbyhorsingu neexistujú vekové limity. Dôležité je aspoň čiastočne ovládať techniku. Pri parkúre ide najmä o rýchlosť a skok do výšky. "Drezúra je o drezúrnej zostave, pri ktorej záleží na tom, ako dávame kolená, špičky, či ideme systematicky podľa zostavy," vysvetlila v relácii Raňajky na ta3 rozdiely. Okrem predpísanej drezúry si môžu nadšenci hobby horsingu tiež pripraviť freestylovú zostavu drezúry podľa hudby. Pri drezúre sa hodnotí pohyb - výška kolien a špičiek, ktorý by mal čo najviac pripomínať koňa, technika, prezentácia a bezchybnosť.

Na Slovensku sa podľa Dálie venuje hobbyhorsingu minimálne 50 dievčat, ktoré pozná. V skutočnosti ich môže byť oveľa viac. Nadšencov moderného športu zastrešuje Slovenská asociácia hobby horse. "Náš príbeh začal v jari 2020, krátko po vypuknutí pandémie Covid-19, keď sa školské aktivity presunuli do dištančnej formy štúdia. Mimoškolské aktivity boli zrušené, priateľstvá sa z ihrísk a ulíc presunuli do virtuálnej roviny. Voľného času bolo zrazu veľa, no pohybu stále menej. Niekde uprostred všetkej tej bezmocnosti a zúfalstva zo situácie vo svete, vznikol podomácky vyrobený kôň zo starej posteľnej obliečky, nasadený na zlomenej rúčke od metly," uvádzajú na svojej webovej stránke.

Ako si vyrobiť hobby koňa?

Dália si hobby horse vyrába úplne sama bez pomoci rodičov. "Potrebujeme dobrú látku, najlepšie chlpatú, napríklad umelú zvieraciu srsť. Dá sa vyrobiť aj z deky. Potom treba vlnu na hrivu, vystrihnúť si svoj strih, treba to zošiť, dať tomu uši, oči, tvar," opísala.

Pre fanúšikov hobbyhorsingu pripravujú športové kempy a preteky. Prvé majstrovstvá Slovenska v hobbyhorsingu sa konali na jar 2022 v športovej hale vo Viničnom v okrese Pezinok a zúčastnilo sa ich viac ako 120 súťažiacich, uvádza na Facebooku Hobbyhorsing Slovensko.

Rozhovor s Dáliou Migáľovou o výnimočnom športe, ktorý je zatiaľ ešte len v plienkach, si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok