Chystáte sa počas voľna k vode? Hygienici oznámkovali prírodné jazerá a štrkoviská

ta3/Henrieta Mihalková
5.7.2022 06:00

Tropické letné počasie nás zrejme potrápi aj počas sviatočného dňa. Podľa meteorológov majú však horúčavy čoskoro načas ustať a prílev teplého vzduchu do našej oblasti vystrieda studený front. Osvieženie v horúčavách ponúkajú aj viaceré prírodné vodné plochy v okolí Bratislavy. Vybrali sme pre vás päť štrkovísk, ktoré sa oplatí navštíviť.

Chystáte sa cez voľno k vode? Hygienici oznámkovali prírodné jazerá a štrkoviská
TASR/Pavol Zachar

Úrad verejného zdravotníctva zostavil aj tento rok Zoznam vôd určených na kúpanie, pričom vodné plochy hodnotil ako výborné, dobré, dostatočné alebo nedostatočné. V zozname sa nachádzali aj niektoré jazerá v okolí Bratislavy. V článku nájdete aj zoznam vodných plôch na kúpanie 2022, ktorý zverejnil úrad hlavného hygienika.

Vajnorské jazero

Vodnú plochu veľmi dobre vidno z diaľnice D1 v smere z Trnavy do Bratislavy, potenciálni návštevníci sa o jej popularite a obsadenosti môžu presvedčiť pohľadom priamo z okna auta. Jazero so štrkovitými plážami leží na okraji mestskej časti Bratislava - Vajnory, kúsok od Zlatých pieskov. "Bager" tvoria dve jazerá prepojené kanálom. Zelené okolie poskytuje tieň, v blízkosti jazera sa nachádza reštaurácia. Jazero vznikalo v 50. rokoch, ťažbu štrkov ukončili v roku 2001. V jazere sa nachádza tiež umelý ostrovček. Vajnorské jazero dostalo od hygienikov dve z troch hviezdičiek, jeho vodu označili ako "dobrú".

Štrkovka

Jazero Štrkovka, domácimi prezývané aj Šutrovka, sa nachádza v obci Ivanka pri Dunaji. Vodná plocha s veľmi dobrým hodnotením od hygienikov je obľúbenou destináciou domácich aj obyvateľov okolitých obcí Zálesie, Bernolákovo, či Malinovo. Pri Šutrovke sa nachádza bufet s občerstvením a prenajímajú tam aj vodné bicykle. Jazero je z jednej strany obkolesené lesíkom, ktorý oddeľuje Ivanku pri Dunaji a Zálesie, v ďalších častiach stromami, porastom a poliami. Na jeho brehu často vídať rybárov. Hygienici ohodnotili Šutrovku troma hviezdičkami, voda v jazere je teda podľa klasifikácie "výborná".

Zoznam vôd určených na kúpanie 2022

Výborné: Pláž Ormet, Drieňok, Veľké Richnavské jazero, Počúvadlianske jazero, Veľké Kolpašské jazero, Ivanka pri Dunaji, Zemplnska šírava - Biela hora, Zemplínska šírava - Hôrka, Zemplínska šírava - Medvedia hora, Zemplínska šírava - Kamenec, Zemplínska Šírava - Paľkov, Pod Bukovcom, Ružín, Veľká Domaša - Tíšava, Veľká Domaša - Valkov, Liptovská Mara

Dobré: Vindšachtské jazero, Zlaté piesky, Vajnorské jazero, Slnečné jazerá, Vinianske jazero, Veľké Domaša - Poľany, Veľká Domaša - Nová Kelča, Veľká Domaša - Nová Kelča - poloostrov Krym, Šulinske jazero, Kunovská priehrada

Dostatočné: Veľká Domaša - Dobrá pláž, Veľká Domaša - Holčíkovce

Nevyhovujúce: Zelená voda

Zelená voda

Ak ste sa pri slovnom spojení Zelená voda premiestnili do Nového Mesta nad Váhom, presuňte sa späť k hlavnému mestu. Rovnomenné jazero leží aj v obci Most pri Bratislave. Vyhľadávajú ho najmä obyvatelia Mosta, Ivanky pri Dunaji a Zálesia. Pri Zelenej vode sa nachádzajú dva bufety s občerstvením a tiež ohniská, ktoré tam zostali po návštevníkoch. K štrkovisku chodia relaxovať aj rybári. Z jednej strany ho obkolesuje súvisý pás stromov, oproti sa nachádza rozľahlá prírodná pláž. Obďaleč je ďalšie menšie jazero, miestnymi prezývané aj stará Zelená voda, pri ktorej vídať len rybárov.

Rusovské jazero

Medzi obľúbené destinácie patrí v letných mesiacoch aj Rusovské jazero, ako cieľovú lokalitu ho vyhľadávajú aj cylisti. Ako uvádza na svojej webovej stránke mestská časť Bratislava - Rusovce, jazero má štrkopieskové podložie, čistú vodu, pláž je zväčša trávnatá a v obľube ju majú aj nudisti. 

Bielske jazero

Jazero sa nachádza po ľavej strane hlavnej cesty smerom na Senec v obci Veľký Biel, kam sa z Bratislavy dostanete po trase Ivanka pri Dunaji - Bernolákovo - Veľký Biel. Neďaleko sa pri hlavnej ceste nachádza aj pekáreň, v obci sa stretnete aj s predajom z dvora. Od miestnych si tak môžete nakúpiť napríklad čerstvú zeleninu a ovocie.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok