Filipínsky prezident podpísal kontroverzný zákon o antikoncepcii

TASR
29.12.2012 09:31

Filipínsky prezident Benigno Aquino podpísal kontroverzný zákon o plánovanom rodičovstve, ktorého prijatie viac ako desaťročie blokovala miestna katolícka cirkev. Nová legislatíva okrem iného umožní, aby štát financoval programy sexuálneho vzdelávania a antikoncepciu najmä pre ženy z chudobnejších vrstiev.

Filipínsky prezident podpísal kontroverzný zákon o antikoncepcii
SITA

Prezident zákon podpísal už 21. decembra, jeho kancelária však o tom informovala až dnes vzhľadom na "citlivosť" celej záležitosti vo filipínskej spoločnosti. Do platnosti oficiálne vstúpi od začiatku budúceho roku.

Nová právna norma otvára cestu k tomu, aby boli zo štátnych zdrojov podporované metódy plánovaného rodičovstva, vrátane prirodzenej i umelej antikoncepcie a príslušných osvetových a vzdelávacích programov.
Vplyvná filipínska katolícka cirkev úspešne bojovala proti prijatiu zákona 13 rokov. Jej predstavitelia považujú novú legislatívu za nemorálnu a tvrdia, že prispeje k šíreniu sexuálnej promiskuity.

Najväčšia katolícka krajina Ázie má 94 miliónov obyvateľov, pričom jej populácia rastie v priemere o 1,9 percenta ročne, čím sa krajina zaraďuje na prvé priečky v širšom regióne. Ekonómovia poukazujú na potrebu spomalenia populačných prírastkov v záujme sociálneho a hospodárskeho rozvoja Filipín, uviedla agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok