Jedna z obetí tragédie v talianskych Alpách je z Česka, mnohí sú ešte nezvestní

TA3 ČTK
4.7.2022 07:31

Jedna z obetí nedeľného zosuvu ľadovca v talianskych Alpách je z Česka, napísal denník Il Messaggero. Obetí je zatiaľ šesť, identifikovať sa podarilo štyri, z toho tri majú byť z Talianska. Asi 16 osôb je stále nezvestných, podľa denníka Il Messaggero sú medzi nimi Taliani, Nemci, Rumuni a Česi.

Pri zosuve ľadovca na hore Marmolada bolo zranených osem ľudí vrátane dvoch cudzincov, ich národnosť ale talianske médiá zatiaľ nezverejnili. Záchranári boli v nedeľu večer kvôli ďalšiemu možnému zosuvu ľadovca z miesta odvolaní, päť nasadených helikoptér pátralo ďalej. V noci pokračovalo pátranie aj s pomocou dronov a termokamier.

"Počuli sme hluk ako keď silno prší, otočili sme sa a videli šesť alebo sedem ľudí, ktorí začali utekať, veľmi rýchlo však prišla čierna vlna a všetko zasypala," povedala v rozhovore so stanicou Tgr Rai Trentino žena, ktorá sa na horu vybrala so svojím mužom. "Boli tam horskí vodcovia, ktorí nás upokojili a zavolali záchranárov. Povedali nám, čo máme robiť," dodala.

"Niečo také som na Marmolade ešte nevidel. Nebola to obyčajná zimná lavína, druhý alebo tretí stupeň, to bola príroda. Ak by sme to chceli porovnať so stavbou, mohli by sme hovoriť o zlyhaní konštrukcie," povedal agentúre ANSA jeden zo záchranárov. "Je jasné, že ide o meteorologickú záležitosť, ktorú nedokážu predpovedať ani tí najlepší sprievodcovia," dodal.

Na vrchole Marmolady, ktorá je s 3343 metrami nad morom najvyššou horou Dolomitov, bol v sobotu nameraný teplotný rekord 10 stupňov Celzia. "To je extrémne teplo," povedal talianskej štátnej televízii RAI alpský záchranár Walter Milan. "To je niečo celkom mimoriadne," dodal.

Carlo Budel z chaty Capanna Punta Penia hovoril na Instagrame o "najhoršom možnom čase a dni, kedy sa ten kus mohol uvoľniť". Krátko popoludní sa počas letnej nedele na obľúbenom masíve totiž nachádzalo množstvo horolezcov.

Témy: Česko obeť
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok