ONLINE: Rusko sa zameria na zvyšok Donbasu, Ukrajinci na fronte dostanú vozidlá od Porošenka

TA3 TASR ČTK
4.7.2022 06:54

Rusko sa zameria na zvyšok donbaského priemyselného srdca, ale pre Kyjev bude - po strate Luhanskej oblasti - ľahšie brániť opevnené pozície v Doneckej oblasti. Nadácia bývalého ukrajinského prezidenta a podnikateľa Petra Porošenka zakúpila jedenásť talianskych obrnených vozidiel MLS Shield. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:06 Ruský útok sa teraz zameria na zvyšok donbaského priemyselného srdca, ale pre Kyjev bude - po strate Luhanskej oblasti - ľahšie brániť opevnené pozície v Doneckej oblasti. Bitky, ktoré budú utvárať priebeh vojny, sú stále pred nami, uviedli vojenskí analytici pre agentúru Reuters.

22:00 Moskva upozornila, že jej odpoveď na vyhostenie 70 ruských diplomatov z Bulharska sa môže dotknúť celej Európskej únie. V pondelok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

21:57 Nadácia bývalého ukrajinského prezidenta a podnikateľa Petra Porošenka zakúpila jedenásť talianskych obrnených vozidiel MLS Shield, ktoré už čoskoro dostanú ukrajinskí vojaci na fronte.

21:28 "Ukrajinská vlajka na Haďom ostrove bola vztýčená. Vojenská operácia sa skončila a územie bolo vrátené pod jurisdikciu Ukrajiny,“ citovali najprv ukrajinské médiá z brífingu armádnej hovorkyne Natalijy Humenjukovej.

Hovorkyňa Južného veliteľstva ukrajinských síl neskôr na otázku CNN upresnila, že ozbrojené sily vlajku na ostrov zatiaľ zhodili. "Vlajku na ostrov dopravila helikoptéra. Počká na príchod vojakov, potom bude viať,“ uviedla Humenjuková a podotkla, že jej pôvodné vyhlásenie o vztýčení vlajky treba chápať metaforicky. "Nikto na ostrove (zatiaľ) nepristál," povedala.

20:45 Povojnová obnova Ukrajiny v odhadovanej hodnote 750 miliárd dolárov by sa mala vo veľkej miere financovať zo zhabaného majetku Ruska a ruských oligarchov v zahraničí, povedal ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. 

20:43 Mladí futbalisti v Charkove smútia nad smrťou svojho trénera, ktorého minulý týždeň zabil ruský granát pri incidente, ktorý upozorňuje na vysokú daň, ktorú si vyberá vojna vo všetkých častiach ukrajinskej spoločnosti - vrátane športu. Ukrajina je dlhodobo hrdá na svoje úspechy v gymnastike, boxe, futbale a ďalších športoch, teraz však počíta, aké škody spôsobuje vojna, ktorá trvá už päť mesiacov, na jej športovej infraštruktúre aj športovcoch, píše agentúra Reuters.

20:41 Povojnová obnova Ukrajiny je "spoločnou úlohou celého demokratického sveta", pretože prispeje k svetovému mieru. V pondelok to uviedol Zelenskyj na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane.

20:20 Ukrajina zmrazila majetok ruských a bieloruských spoločností v hodnote 12 miliónov amerických dolárov. Oznámila to ukrajinská generálna prokuratúra.

20:00 Ukrajinský generálny štáb ukázal, ako systém HIMARS ničí protivníkov.

19:34 Zelenskyj v nedeľu v Kyjeve rokoval so šéfom Medzinárodného olympijského výboru Thomasom Bachom. "Viac ako 100-tisíc ukrajinských športovcov bolo pripravených o akúkoľvek možnosť trénovať, stovky ukrajinských športových zariadení boli zničené," vyhlásil prezident počas stretnutia so šéfom MOV.

18:52 Britské ministerstvo obrany vydalo svoj prehľad bojov na Ukrajine.

18:41 "Rusko sa musí zodpovedať za túto desivú vojnu,“ vyhlásila britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Ďalej uviedla, že Rusko musí nahradiť škody, ktoré spôsobilo Ukrajine počas svojej invázie. Kyjev potrebuje pomoc, aby oživil svoju ekonomiku.

17:43 Hovorca ukrajinskej Štátnej pohraničnej služby Andrij Demčenko podľa Kyiv Independent uviedol, že na hraniciach s Bieloruskom a Moldavskom, kde Rusko okupuje Podnestersko, nedošlo k žiadnym významným zmenám. "Nie sú ani žiadne známky formovania útočných skupín," uviedol počas brífingu.

17:34 Ukrajinská námestníčka ministra vnútra Kateryna Pavličenko oznámila agentúre Ukrinform, že ukrajinská polícia začala viac ako 20 vyšetrovaní údajných sexuálnych trestných činov ruských vojakov. "V (niektorých) z týchto dvadsiatich prípadov môže ísť o niekoľko prípadov sexuálneho násilia na niekoľkých obetiach alebo o násilie spáchané niekoľkými páchateľmi," uviedla.

16:33 Moskovská radnica pomenuje priestranstvo pred britskou ambasádou podľa separatistickej Luhanskej ľudovej republiky. Názov vybrala na základe online hlasovania. Minulý mesiac bola pomenovaná križovatka blízko veľvyslanectva USA „Námestie Doneckej ľudovej republiky“ podľa ďalšieho Ruskom podporovaného separatistického štátu na Ukrajine.

16:25 "Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú v plnení špeciálnej vojenskej operácie," uviedol podľa agentúry Interfax ruský minister obrany Šojgu. Dodal, že ukrajinská armáda stratila za približne dva týždne bojov o Lysyčansk množstvo techniky a viac ako 5500 vojakov, z toho vyše 2000 ich podľa neho zomrelo. Straty vo vlastných radoch ruský minister obrany nezmienil.

16:21 Ukrajinci hľadajú na kyjevských plážach únik pred vojnou, píše AFP.

15:42 Putin vyhlásil víťazstvo ruských síl vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti. Urobil tak deň po tom, čo sa ukrajinská armáda stiahla z Lysyčansku, poslednej zostávajúcej bašty odporu v tomto regióne. Informovala o tom agentúra AP.

15:35 Kyjev znovu pozval pápeža Františka na návštevu Ukrajiny a požiadal ho, aby pokračoval v modlitbách za ukrajinský ľud. V pondelok to uviedol hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko.

15:23 K dobytiu Lysyčansku a susedného mesta Severodoneck sa ruské sily presunuli zo severu, východu a západu a vytvorili takzvané „vrecko“, ktoré sa ku koncu júna stalo nepremožiteľným. Teraz sú tieto ruské sily v pozícii, kedy sa môžu v nadchádzajúcich mesiacoch pokúsiť o podobný manéver na ďalšie ukrajinské mestá.

Vojenskí experti sa domnievajú, že pred útokom na strategický uzol ukrajinskej armády v menšom meste Bachmut na juhu obnovia svoje jednotky, ktoré sú degradované stratami. Stručne povedané, pravdepodobnou stratégiou Ruska bude vytvorenie ďalšieho vrecka okolo väčších priemyselných miest Slovjansk a Kramatorsk.

14:19 Už niekoľko týždňov s výnimkou niekoľkých dní v štatistikách prevažuje počet Ukrajincov, ktorí sa vracajú zo Slovenska späť domov. Upozornil na to minister vnútra Roman Mikulec. Na zníženie počtu utečencov reagovalo ministerstvo vnútra aj zmenou režimu vo veľkokapacitných centrách.

14:12 Ruský energetický gigant Gazprom si nerezervoval tranzitnú kapacitu na export plynu cez plynovod Jamal-Európa na 12 mesiacov od 1. októbra 2022. Ukázali to v pondelok výsledky aukcie.

13:43 Na strategicky položenom Haďom ostrove v Čiernom mori, odkiaľ sa minulý týždeň stiahla ruská okupačná posádka, bola opäť vztýčená ukrajinská vlajka. Oznámila to hovorkyňa ministerstva obrany v Kyjeve Natalija Humenjuková.

13:31 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi, aby ruské jednotky pokračovali v ofenzíve na Ukrajine po tom, čo ovládli celú Luhanskú oblasť. V pondelok o tom informovala agentúra AFP.

"Vojenské jednotky, vrátane skupín Východ a Západ, musia plniť svoje úlohy podľa predtým schválených plánov," povedal Putin Šojguovi, pričom vyjadril nádej, že všetko pôjde tak, ako doteraz v luhanskej operácii.

13:27 Pápež František uviedol, že by chcel v blízkej budúcnosti navštíviť Moskvu a Kyjev, aby tak prispel k ukončeniu vojny na Ukrajine. V rozhovore, ktorý v pondelok zverejnila agentúra Reuters, tiež odmietol špekulácie, že by mohol pre zdravotné problémy čoskoro odstúpiť z pápežského stolca.

13:12 V pondelok sa v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie začali prístupové rozhovory medzi predstaviteľmi NATO a zástupcami Fínska a Švédska.

12:57 Francúzska vláda v pondelok zverejnila svoje rozhodnutie o moratóriu na vyhostenie zahraničných študentov, ktorí vo Francúzsku našli útočisko po úteku pred vojnou na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Vládny zdroj pre agentúru AFP uviedol, že francúzska vláda zaviedla moratórium platné do septembra. Šlo aj o reakciu na správy, že v posledných týždňoch sa začali množiť rozhodnutia prefektúr o vyhostení namierené proti študentom z Ukrajiny, avšak neukrajinského pôvodu.

11:58 Európska únia sa musí zjednotiť proti Rusku aj keď majú členské krajiny na niektoré témy odlišné pohľady. V článku pre web Politico to napísal český premiér Petr Fiala.

10:06 Francúzska spoločnosť Schneider Electric SE v pondelok oznámila, že súhlasila s predajom svojej ruskej divízie miestnemu vedeniu. Pripojila sa tak k radu západných spoločností, ktoré sa zbavujú svojich podnikov v Rusku po invázii na Ukrajinu.

9:52 Moskva obvinila Ukrajinu z výbuchov, ktoré v nedeľu otriasli ruským mestom Belgorod neďaleko ukrajinských hraníc. Podľa ruského ministerstva obrany boli výbuchy dôsledkom ukrajinského raketového útoku, čo však Kyjev popiera.

9:15 Ruské invázne vojská sa po dobytí strategicky významného východoukrajinského mesta Lysyčansk sústredia na úplné obsadenie Doneckej oblasti. V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to v pondelok uviedlo britské ministerstvo obrany.

9:07 Rusi zasiahli Charkov, ostreľovanie podľa agentúry NEXTA zničilo školu. Podľa predbežných informácií nehlásia obete.

8:47 Hraničnými priechodmi prešlo v nedeľu na Slovensko 3238 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 704 mužov, 1759 žien a 775 detí. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

7:58 Ruské vojská sa snažia preniknúť k Sloviansku od Iziumu, hlási ukrajinský generálny štáb. Rusi tiež podľa Ukrajincov upevňujú svoje pozície v Severodonecku a Lysyčansku.

7:44 Európska investičná banka chce pre Ukrajinu získať 100 miliárd eur na pomoc s obnovou, informuje o tom agentúra Reuters.

7:07 Takto vyzerá Severodoneck v Luhanskom regióne. Video priniesla agentúra NEXTA.

6:30 Ukrajina sa ničoho nevzdáva a územia, o ktoré prišla, získa späť vďaka taktike a dodávkam moderných zbraní. Vo svojom pravidelnom príhovore, zverejnenom na svojej oficiálnej stránke, to v nedeľu večer povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

"Ak velenie našej armády evakuuje ľudí z určitých miest frontu, kde má nepriateľ najväčšiu palebnú prevahu — konkrétne to platí pre Lysyčansk — znamená to jediné: že sa vrátime vďaka našej taktike, vďaka k zvýšeniu dodávok moderných zbraní. Ukrajina sa ničoho nevzdáva," uviedol Zelenskyj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok