Smrteľné útoky žralokov v Egypte nie sú príliš časté. Aké sa za posledné roky stali?

TA3 ČTK
3.7.2022 17:35

Počty zaznamenaných útokov žraloka na ľudí sa každoročne pohybujú okolo stovky, počty obetí potom v nižších desiatkach. Za minulý rok napríklad medzinárodný archív žraločích útokov ISAF na Floridskej univerzite zaznamenal 73 nevyprovokovaných napadnutí človeka, čo bolo o 21 prípadov viac ako v predchádzajúcom roku.

žralok plutva 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

V roku 2019 bolo útokov 64. Vlani predátori usmrtili deväť ľudí, o jedného menej ako predvlani, v roku 2019 boli podľa ISAF obete žraločích útokov dve. Pred dvoma terajšími smrtiacimi útokmi v Egypte tento rok žralok zabil človeka v polovici februára v austrálskom Sydney. Podľa miestnych médií to bol prvý smrtiaci útok žraloka v Sydney od roku 1963.

Výber prípadov smrteľných útokov žraloka na turistov v Egypte za posledných 20 rokov:

14. februára 2004 - Neďaleko letoviska Šarm aš-Šajch na brehu Červeného mora napadol žralok Egypťana, ktorý šnorchloval pozdĺž pobrežia. Muž na následky zranení zomrel v nemocnici.

2. júna 2009 - Francúzsku turistku, ktorá sa potápala v Červenom mori južne od mesta Marsá Alam, napadol žralok a smrteľne ju zranil.

1. a 5. decembra 2010 - Pri sérii útokov žraloka na kúpajúcich sa turistov pri letovisku Šarm aš-Šajch boli 1. decembra vážne uhryznutí traja plavci z Ruska a jeden z Ukrajiny. Všetci ale útok prežili. Ďalší útok žraloka nastal 5. decembra asi 20 metrov od brehu pred hotelom v Šarm aš-Šajchu, zahynula pri ňom sedemdesiatročná nemecká turistka.

21. marca 2015 - Nemecký turista prišiel o život neďaleko letoviska Kusír pri Červenom mori, keď ho napadol žralok. Päťdesiattriročnému mužovi odhryzol nohu, zranený zomrel ešte pred prevozom do nemocnice.

3. augusta 2018 - V letovisku Marsá Alam zomrel český turista na zranenia, ktoré mu spôsobil žralok. Okolnosti nešťastia vyšetruje egyptská polícia. Obeťou bol 41-ročný muž, ktorý bol v Egypte na dovolenke s manželkou a deťmi.

1. júla 2022 - Pri dvoch útokoch žraloka v Hurghade zomreli dve ženy. Prvou obeťou sa stala 68-ročná Rakúšanka, ktorej žralok odhryzol ruku a nohu v zátoke južne od Hurghady a ktorá zomrela krátko po prevoze do nemocnice. Dnes egyptské ministerstvo životného prostredia oznámilo, že pri útoku žraloka v Hurghade zomrela ešte jedna žena, jej národnosť ešte nie je známa. Nie je jasné, či išlo o rovnakého žraloka. Obe ženy ale predátor napadol približne 500 metrov od seba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok