V talianskych Alpách sa odtrhol ľadovec. Hlásia obete aj zranených

TA3 ČTK
3.7.2022 17:31

V blízkosti vrcholu hory Marmolada v talianskych Alpách sa v nedeľu uvoľnil obrovský kus ľadovca, najmenej šesť ľudí zahynulo a až 14 ďalších bolo zranených, z toho jeden ťažko. Informuje o tom agentúra DPA.

Zatiaľ nie je jasné, aké národnosti sú obete. Pozemní záchranári boli večer kvôli obavám o ich bezpečí kvôli možnému ďalšiemu zosuvu ľadovca z miesta odvolaní, päť nasadených helikoptér pátralo ďalej.

Dostať z ľadovcového príkrovu a kamenia na povrch sa zatiaľ podarilo sedem ľudí. Podľa horskej služby sa kus ľadu odtrhol blízko Punta Rocca, pozdĺž výstupovej trasy na Marmolade.

Desiatky ľudí, ktorí sa v blízkosti miesta nachádzali, odviedli záchranári do údolia. Zranení boli prevezení do niekoľkých okolitých nemocníc. Do dolomitskej dediny Canazei, kde je zriadené operačné stredisko, prišiel šéf kraja Trentino Maurizio Fugatti.


Nebezpečenstvo ďalších lavín zostáva podľa agentúry APA vysoké. Úrady aktivovali všetkých päť záchranných staníc v regióne Trentino. Do zasiahnutej oblasti sa vydali vrtuľníky a desiatky záchranných jednotiek. Nezvestné sa hľadajú aj za pomoci špeciálnych prístrojov určených pre podobné situácie.

V sobotu bol na vrcholku Marmolady, ktorá je najvyššou horou Dolomitov, nameraný teplotný rekord desať stupňov Celzia. "To je extrémne teplo," povedal talianskej štátnej televízii RAI alpský záchranár Walter Milan. "To je niečo úplne mimoriadne," dodal.

Carlo Budel z chaty Capanna Punta Penia hovoril na Instragrame o "najhoršom možnom čase a dni, kedy sa ten kus mohol uvoľniť". Krátko popoludní sa na obľúbenom masíve nachádzalo množstvo horolezcov. Budel požiadal všetkých alpinistov, aby až do odvolania na Marmoladu nechodili. "Držte sa od tohto ľadovca čo najďalej," varoval turistov.

Témy: Taliansko Alpy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok