Rusi využívajú ako rukojemníka aj dieťa. Zadržali syna ukrajinského vojaka

TA3
3.7.2022 13:13

Ruská strana drží medzi rukojemníkmi aj dieťa. Ide o syna šéfa vojenskej správy ukrajinského Záporožia, ktorý s ruskými vojakmi aktuálne vyjednáva. Od začiatku ruskej invázie bolo z Ukrajiny odvezených už vyše 300-tisíc detí.

ONLINE: Bitka o Donbas pokračuje. Rusko prišlo o vyše 20-tisíc vojakov
TASR/AP

"Odviezli vám syna a držia ho na neznámom mieste," povedal podľa denníka Washington Post ruský vojak otcovi 16-ročného Vlada Buryaka. Chlapec sa pokúšal dostať z mesta Melitopol, ktoré v marci obsadili Rusi, v kolóne áut za svojou rodinou do Záporožia.

Po kontrole dokladov ho ale na obsadenom kontrolnom stanovišti zatkli Rusi, jeho meno si totiž spojili s vedúcim vojenskej správy v Záporoží - Olegom Buryakom, píše český portál Seznam Zprávy.

Rozhovory a jednania o výmene zajatcov nikam neviedli. Oleg Buryak aj pre katarskú stanicu Al-Džazíra priznal, že jeho syna zajali ako rukojemníka. Podľa Al-Džazíry je to zatiaľ jediné ukrajinské dieťa, ktoré takto ruská strana využíva. Washington Post zase popisuje zmiznutia Ukrajincov ako taktiku, ktorá má terorizovať a demoralizovať.

Otcovi sa so synom podarilo skontaktovať až vtedy, keď mu Vlad volal cez strážnika. Chlapec opísal, ako neustále počuje mučenie iných väzňov a ako je čoraz viac zúfalejší. Aktuálne by už mal byť na mieste s "lepšími" podmienkami, s prístupom k sprche a toalete. K dispozícii má mať aj mobil, z ktorého kontaktuje otca.

Situácia je stále napätá a Oleg Buryak uviedol, že kvôli ochrane syna nemôže povedať viac o tom, čo od neho únoscovia chcú. "Nemôžem povedať, čo presne prežíva. Z rukojemníkov by sa tak stali svedkovia a svedkov sa dá zbaviť takým spôsobom, aby ich telo nikto nikdy nenašiel," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok