Prežije koalícia túto krízu? Podľa Grendela vláda vydrží, Takáč verí, že to ukončí SaS

TA3
3.7.2022 12:17

Budúcnosť koalície zostáva neistá. Opozícia by privítala predčasné voľby, samotní predstavitelia koalície však tvrdia, že chcú, aby vláda v tejto zostave pokračovala. Podarí sa im prežiť aktuálnu krízu? V relácii V politike diskutovali Gábor Grendel (OĽANO) a Richard Takáč (Smer-SD).

Takáč: Je to najhoršia vláda

Richard Takáč na adresu koalície nešetril kritikou, podľa neho sa nestará o občanov. "Najlepšie by spravili, keby skončili okamžite," uviedol v ta3. Grendel však verí, že aj túto krízu zvládnu a vláda vydrží. "Za túto vládu hovoria výsledky a nie prestrelky, riešime vecné problémy. Ľudia nechcú návrat tých, ktorí tu boli, chcú aby sme to ustáli," reagoval podpredseda parlamentu. Predčasné voľby by podľa neho znamenali návrat toho, čo tu už bolo.

Takáč však vláde vyčíta, že má najhoršie výsledky v Európe, pokiaľ ide o boj s koronavírusom či o pomoc v čase rastúcej inflácie. "Je to najhoršia vláda, ktorá nepomáha svojim občanom," dodal.

"Heger sa mimoriadne snaží urovnať vzťahy tak, aby sme mohli pokračovať v súčasnej zostave. Netvárme sa ale, že iné vlády boli harmonické. Spory v koalíciách boli, budú a aj sú. Predčasné voľby ale Slovensku nikdy nič dobré nepriniesli," vysvetlil Grendel.

Takáč zároveň priznal, že sa diví SaS, ktorá zatiaľ v koalícii zotrváva. "To, ako o nich hovorí Matovič, je už dávno za čiarou," uviedol.

Grendel odmieta koniec

Grendel však aj napriek konfliktom a hádkam v koalícii odmieta jej koniec. "Ak túto krízu neustojíme, tak tu hrozí putinizácia Slovenska, namiesto slobodných médií rozmach dezinformačných médií, rozpustenie Špecializovaného trestného súdu a špeciálnej prokuratúry. Sú ohrozené základné hodnoty toho, za čo ľudia hlasovali," povedal v relácii V politike.

Podľa Takáča sú práve jedinou cestou von predčasné voľby, referendum a petícia. "Pevne verím, že SaS príde a otvorí oči a ukončí túto vládu," dodal.

Paragraf 363 verzus Fico a Kaliňák

Témou diskusie bol aj sporný paragraf 363. Práve obvinení predseda strany Smer Robert Fico a exminister vnútra Robert Kaliňák požiadali generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby tento paragraf využil a ich obvinenie tak zrušil. Ako na to reaguje Takáč zo strany Smer?

"Pokiaľ si generálny prokurátor bude ctiť zákony Slovenska, tak ten nezmysel, ktorý vyšiel zo špeciálnej prokuratúry, bude musieť zrušiť," uviedol s tým, že obvinenie je postavené na vode. "Za všetkým, čo sa tu deje, je Lipšic. Vaším cieľom je zlikvidovať opozíciu," kritizoval Grendela.

Ten jeho vyjadrenia odmietol. V súvislosti s paragrafom 363 si myslí, že Žilinka sa z konania nechá vylúčiť pre zaujatosť a poverí niekoho so svojich námestníkov, aby v tejto veci rozhodol. "Vôbec by som to ale nespájal s koalíciou," dodal.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok