Voňajú po ružiach či jabloni: Odhaľte krásu mečíkov

Voňajú po ružiach či jabloni: Spoznajte krásu mečíkov Zdroj foto: Pixabay

Vedeli ste, že mečíky vyšľachtené na Slovensku patria k tým najkrajším? Tieto kvety voňajú po ružiach či po jabloňovom sade a sú ozdobou každej záhrady. 

Mečíky sú krásne kvety, ktoré zväčša pestujeme do váz. No ak ich ponecháme na záhone, nielenže skrášlia našu kvetinovú záhradu, ale tiež prilákajú množstvo opeľovačov. Existuje veľa odrôd mečíkov. Niektoré voňajú po ružiach, iné pripomínajú jabloňový sad. Vyberať si môžeme i zo širokej škály farebných odtieňov.

Ako si vybrať tú najvhodnejšiu odrodu

Vedeli ste, že mečíky vyšľachtené na Slovensku patria k najkrajším? Nové odrody sú predstavované každý rok na výstavách a dokážu poraziť aj tak silnú konkurenciu, akou je napríklad šľachtiteľská veľmoc USA či Holandsko a ďalšie. Množstvo i rôznorodosť odrôd mečíkov je veľmi široká, ťažké si je vybrať. Možno pri výbere by sme mali voliť naše odrody, pretože sú prispôsobené slovenským klimatickým podmienkam. ide napríklad o tieto slávne šľachtiteľské pýchy, ako je napríklad Citrus fernet, Zlomené srdce, Moderna, Rajská záhrada, Golden Fantasy, Timea a ďalšie.

13 rastlín, ktorým sa bude dariť i v pôde s nízkym pH

Výsadba mečíkov v záhrade

Keďže mečíky sú vysoké, odporúča sa nájsť im miesto v kvetinovej záhrade v úzadí, aby netienili ostatné rastliny. Pri skupinovej výsadbe by sme mali dodržať 15 – 20 centimetrové rozstupy medzi hľuzami, aby každý kvet mal dostatok živín a vlahy. Mečíky potrebujú slnečné miesto a hlinitopiesočnatú pôdu s neutrálnym pH, aby sa im darilo. Takisto im prosperuje tá časť záhona, ktorá nie je vystavená vetru.

S výsadbou môžeme začať už koncom marca, keď je teplota pôdy vyššia ako 10 °C a už sa nepredpokladajú silné mrazy. Dôležitý je i čas kvitnutia. Ak sadíme v severnejších častiach Slovenska, zvolíme odrody s časom kvitnutia do 90 dní po výsadbe, pretože mečík potrebuje mesiac na vyzretie nových hľúz v pôde.

Voňajú po ružiach či jabloni: Spoznajte krásu mečíkov
Zdroj foto: Pixabay

Dôležitý je výber správnych hľúz

Krásne mečíky dopestujeme iba z kvalitného sadiva. Najvhodnejšie sú jedno a dvojročné hľuzy guľatého až valcovitého tvaru. Nekupujeme veľké, ploché či prestarnuté hľuzy.