McMurtry Spéirling pokorí rýchlosť 100 km/h za 1.5 sekundy. Pomáha mu pri tom ventilátor

TA3/SZ
3.7.2022 11:00

Najnovšie predstavené kompaktné auto od firmy McMurtry s parametrami hyperšportu a vzhľadom pretekárskeho špeciálu pokorilo rekord trate v Goodwoode. Svoje špičkové parametre mu pomáha dosahovať ventilátor umiestnený v podvozku

McMurtry Spéirling pokorí rýchlosť 100 km/h za 1.5 sekundy. Pomáha mu pri tom ventilátor
McMurtry

Po stránke dizajnu môže na vás Spéirling pôsobiť dojmom Batmobilu. Niet sa čomu diviť, pretože krkolomné, aerodynamické tvary doplnené rozmerným prítlačným krídlom hovoria samé za seba. Sci-fi tvary však nie sú jediným, čím dokáže mimoriadne atraktívna novinka zaujať. To najpodstatnejšie je však ukryté v útrobách kompaktnej karosérie s dĺžkou len 3.5 metra a šírkou 1.7 metra. Nájdeme tu elektrický pohon s maximálnym výkonom vyše 1000 konských síl a batériu s kapacitou 60 kWh, ktorá pri bežnej jazde vystačí na prejdenie 480 kilometrov.

Tým najpodstatnejším je však veľký ventilátor umiestený v spodnej časti auta slúžiaci na odvod a vysávanie vzduchu zpod auta, čím generuje bezkonkurenčný prítlak auta k ceste. V reči čísel dokáže tento ventilátor produkovať až dve tony prítlaku bez toho, aby auto bolo v pohybe. Tento systém tak zabezpečuje bezkonkurenčnú trakciu a stabilitu auta na ceste, vďaka ktorej dokáže zrýchliť z pokoja na 100 km/h v priebehu 1.5 sekundy.

Novinka bola uvedená na festivale v Goodwoode, kde prekonala doterajší rekord trate stanovený pretekárskym Volkswagenom ID.R o 0.8 sekundy. Veľkou zaujímavosti je, že takto šialene rýchly elektromobil si môže kúpiť v podstate ktokoľvek, kto disponuje potrebným obnosom peňazí. Konkrétnu sumu značka nezverejnila, no dodala, že so Spéirlingom bude možné jazdiť aj po bežných verejných komunikáciách. Rekordná jazda bola zaznamenaná aj na videu, ktoré si môžte teraz spolu s nami pozrieť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok