ONLINE: Počet obetí vojny je značne podhodnotený, útok na Slovjansk si vyžiadal 6 mŕtvych

TA3 TASR ČTK
3.7.2022 07:28

Podľa odborníkov je celkový počet doteraz zaznamenaných obetí vojny na Ukrajine pravdepodobne značne podhodnotený. Ruské ostreľovanie Slovjanska zabilo 6 ľudí, 15 je zranených, píše The Kyiv Independent. Udalosti sme s vami sledovali online.

Počet obetí ruského útoku na Odesu stúpol na 20. Rakety zasiahli civilné ciele
TASR/AP

00:00 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:53 Ruské jednotky umučili na smrť potápača v Záporožskej jadrovej elektrárni. Starosta mesta Enerhodar Dmytro Orlov oznámil, že Andrij Hončaruk zomrel v nemocnici po tom, čo bol brutálne zbitý ruskými silami za to, že sa odmietol ponoriť do bazéna v elektrárni. Orlov uviedol, že Hončaruk bol po príchode do nemocnice v kóme a pred smrťou nenadobudol vedomie.

23:45 Rusko sa údajne pripravuje na mobilizáciu na okupovanom Kryme. Úrad zástupca prezidenta Ukrajiny na Kryme oznámil, že ukrajinskí občania žijúci na okupovanom polostrove by mohli byť čoskoro nútení bojovať proti Ukrajine. Úrad vyzval ukrajinských občanov na Kryme, aby urobili všetko pre to, aby neboli nútení bojovať za ruskú armádu, vrátane toho, aby sa pri prvej príležitosti vzdali ukrajinským silám, uvádza sa v správe.

23:30 Ozbrojené sily Ukrajiny zničili ďalší spôsob dodávok zbraní ruskej armáde. AFU zničila železničný most medzi Melitopolom a Tokmakom, ktorý okupanti používali na prepravu zásob munície a zbraní.

23:28 Ukrajina potrebuje asi dva milióny darcov krvi, povedal tamojšia koordinátorka darcov Iryna Slavinska. Hoci sa počet ľudí ochotných darovať krv od doby, keď Rusko začalo inváziu na Ukrajinu, zvýšil, potreba darcov tento nárast predstihuje, tvrdí Slavinska.

22:59 Ukrajinské jednotky sa do Lysyčanska vrátia vďaka taktike a dodávkam moderných zbraní. Povedal to prezident Zelenskyj vo svojom večernom prejave.

22:28 Dobytie kľúčového Lysyčanska znamená pre Moskvu prielom, mesto poslúži ruským vojskám ako základňa pre ďalší postup, zhodujú sa zahraničné médiá.

21:46 Austrália taktiež uvalí sankcie na ďalších 16 ruských ministrov a oligarchov a zakáže im cestovať.

21:28 Austrália poskytne Ukrajine vojenskú a technickú pomoc vo výške sto miliónov dolárov. Austrálsky premiér Anthony Albanesa počas brífingu s prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve vyhlásil, že Austrália je pripravená pokračovať v podpore Ukrajiny dovtedy, kým nevyhrá vojnu.

20:13 Zelenskyj podľa agentúry AFP krátko pred oznámením ukrajinskej armády uviedol, že situácia na mieste je neprehľadná a že sa na okrajoch mesta bojuje. Pripustil tiež, že jednotky Kyjeva sú v Lysyčansku v nevýhode. "Je to naše slabé miesto, ale na iných miestach postupujeme,“ dodal.

19:18 Ukrajinský generálny štáb potvrdil, že sa ukrajinskí vojaci stiahli zo svojich pozícií v Lysyčansku, uviedla BBC. Rusko už skôr oznámilo dobytie mesta.

18:18 Podľa odborníkov je celkový počet doteraz zaznamenaných obetí vojny na Ukrajine pravdepodobne značne podhodnotený. Ukrajina a Rusko tvrdia, že počet dosahuje desiatky tisíc, ich odhady sa však nezhodujú a nemožno ich nezávisle overiť. "Aby sme sa pokúsili pochopiť ľudské obete vojny, je nutné nahliadnuť do mnohých zdrojov, vrátane OSN, vlád jednotlivých krajín a nezávislých pozorovateľov," popísala redakcia BBC.

Z celkových celkových údajov spoločnosti Acled zistila BBC News k polovici júna asi 3 600 civilných úmrtí, zatiaľ čo OSN potvrdila asi 4 700 počas konfliktu do konca mesiaca. Obe tvrdia, že ich čísla zďaleka nedosahujú skutočný počet mŕtvych kvôli problémom s kontrolou informácií, keď zúri vojna.

17:33 Obsadenie mesta Slovjansk, ktoré bolo v nedeľu Rusmi ťažko ostreľované, je kľúčovou súčasťou plánu Moskvy na ovládnutie celej oblasti Donbasu, uviedol Paul Kirby z BBC.

16:45 Moskva obvinila v nedeľu západné krajiny z toho, že bránia mierovým rokovaniam s Ukrajinou a tak predlžujú vojnu. "Teraz je ten čas, keď západné krajiny vsádzajú všetko na pokračovanie vojny," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

16:11 Turecké colné orgány zadržali ruskú nákladnú loď, ktorá prevážala obilie z Ukrajiny, uviedol veľvyslanec Ukrajiny v Turecku. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:02 Ruské ostreľovanie Slovjanska zabilo 6 ľudí, 15 je zranených, píše The Kyiv Independent.

16:00 Nemecko rokuje so svojimi spojencami o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu v rámci prípravy na dobu po vojne, tie ale nebudú rovnaké ako pre člena NATO, povedal nemecký kancelár Olaf Scholz televízii ARD.

15:56 Kvôli ruskej invázii na Ukrajinu prišlo o domovy asi 800-tisíc Ukrajincov. Podľa Oleny Šuljovej, šéfky strany Služobník ľudu prezidenta Volodymyra Zelenského, zničili ruskí okupanti viac ako 15 miliónov metrov štvorcových obytných domov. Podľa Šuljovej už žiadosť o odškodnenie podalo asi 220-tisíc Ukrajincov.

15:13 Východoukrajinský Slovjansk zasiahlo silné ostreľovanie, pri ktorom bolo mnoho ľudí zranených alebo prišlo o život, uviedol podľa agentúry Reuters starosta mesta.

14:37 Nemecko rokuje so spojencami o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu a pripravuje sa na obdobie po skončení vojny na Ukrajine. Vyhlásil to v nedeľu nemecký kancelár Olaf Scholz v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu ARD.

14:19 Ukrajinské ministerstvo obrany aj naďalej trvá na tom, že Lysyčansk nie je plne pod kontrolou ruských síl.

14:02 Ruská strana drží medzi rukojemníkmi aj dieťa. Ide o syna šéfa vojenskej správy ukrajinského Záporožia, ktorý s ruskými vojakmi aktuálne vyjednáva. Od začiatku ruskej invázie bolo z Ukrajiny odvezených už vyše 300-tisíc detí.

13:56 Česko od septembra pomôže Slovensku s ochranou vzdušného priestoru. Premiér Petr Fiala to oznámil v nedeľu v diskusnom programe Otázky Václava Moravca v Českej televízii.

13:36 Nemecko si v rámci privítania utečencov z Ukrajiny počínalo lepšie ako počas prílevu utečencov z vojnou zmietanej Sýrie v roku 2015. V rozhovore pre agentúru DPA to v nedeľu uviedla nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová.

Nemecko od začiatku ruskej vojenskej invázie prijalo viac ako 850.000 ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny, väčšinu z nich tvoria ženy a deti.

13:14 Z útoku na ruský Belgorod neďaleko ukrajinských hraníc viní Moskva Kyjev. Štyria ľudia zahynuli a ďalší štyria sú zranení.

12:25 Ruské a separatistické ozbrojené sily úplne ovládli ukrajinské mesto Lysyčansk, poslednú veľkú ukrajinskú baštu v Luhanskej oblasti. Získali tým kontrolu nad celou touto oblasťou, oznámilo ruské ministerstvo obrany.

11:10 Ruská tlačová agentúra RIA Novosti informovala, že Ukrajinci v Melitopole zasiahli oblasť Aviamistečko, kde sa nachádza miestne letisko, ale nešpecifikovala, aký objekt bol zasiahnutý.

10:37 Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu na Slovensko 3440 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 700 mužov, 1994 žien a 746 detí. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

10:03 Ukrajinské ozbrojené sily zničili ruskú vojenskú základňu v okupovanom meste Melitopol. Oznámil to miestny starosta Ivan Fedorov.

8:33 Ukrajinské ozbrojené sily sa pravdepodobne zámerne stiahli z Lysyčanska v Luhanskej oblasti, čo v sobotu viedlo k tomu, že mesto obsadili ruské jednotky. Vo svojej najnovšej analýze to uviedol Inšitút pre výskum vojny.

8:30 Najmenej traja ľudia prišli o život a desiatky ďalších utrpeli zranenia v dôsledku výbuchov, ktoré v nedeľu ráno otriasli ruským mestom Belgorod pri ukrajinských hraniciach. Oznámil to gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov.

7:45 Príslušníci ukrajinskej štátnej pohraničnej služby v sobotu oznámili, že v Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny našli pevný disk, na ktorom sa nachádzali údaje o ruskej armáde.

7:15 Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč v noci na nedeľu pripustil, že mesto Lysyčansk v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny by mohlo padnúť do rúk Rusov. Arestovyč uviedol, že ruské jednotky prekročili rieku Severný Donec a blížia sa k mestu zo severnej strany.

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom príhovore v noci na nedeľu požiadal o medzinárodnú pomoc s povojnovou obnovou Ukrajiny.

"Je potrebné opraviť nielen všetko to, čo zničili okupanti, ale aj vybudovať nový základ pre naše životy – bezpečný, moderný, dostupný a pohodlný," vyhlásil Zelenskyj. Dodal, že tento plán si vyžaduje "veľké investície, nové technológie a inštitúcie a v neposlednom rade reformy".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok