Ruská tajná služba zadržala ďalšieho vedca, podozrieva ho z vlastizrady

TA3 ČTK
2.7.2022 22:05

O prípade Anatolija Maslova z ústavu teoretickej a aplikovanej mechaniky v Novosibirsku v sobotu s odkazom na svoje zdroje informovala agentúra TASS. Vedca FSB previezla do moskovskej väzobnej väznice Lefortovo.

navaľlnyj, tábor, väzenie, 1140x
TASR/AP

Ruské médiá pritom tento týždeň informovali aj o zadržaní Dmitrija Kolkera, ktorého bezpečnostné zložky podľa jeho rodiny vinia zo spolupráce s čínskymi tajnými službami. Muža zadržali priamo v nemocnici, pričom vedec je v poslednom štádiu rakoviny.

"Maslov je podozrivý z poskytovania dát, ktoré sú štátnym tajomstvom," citoval TASS zdroj blízky vyšetrovaniu, podľa ktorého išlo o dáta súvisiace s hypersonikou. Podľa denníka Moskovskij komsomolec bol Maslov zadržaný 28. júna. Jeho nadriadení uviedli, že v rámci svojho zamestnania spolupracoval s vedcami z Číny, USA a Nemecka.

Za vlastizradu v Rusku hrozí 20 rokov väzenia. Ruské bezpečnostné zložky v posledných rokoch zadržali rad vedcov a obvinili ich z tohto trestného činu kvôli údajnému odovzdávaniu citlivých materiálov cudzincom, poznamenala agentúra Reuters. Vlani vo väzobnej väznici zomrel sedemdesiatosemročný fyzik Viktor Kudrjavcev, ktorého ruská tajná služba obvinila zo špionáže. Vedcovo zdravie podľa obhajcu podlomil viac ako ročný pobyt vo väzbe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok