Peter Sagan vyhral anketu Zlatý pedál

TASR TA3
28.12.2012 21:26

Peter Sagan sa v piatok druhýkrát v rade stal absolútnym víťazom ankety Zlatý pedál pre najlepšieho slovenského cyklistu v uplynulej sezóne. Na druhom a treťom mieste skončili rovnako ako vlani bratia Peter a Martin Velitsovci.

Peter Sagan vyhral anketu Zlatý pedál
SITA

Sagan v uplynulej sezóne potvrdil svoj nesmierny talent a dokázal, že patrí medzi najlepších špurtérov v profesionálnom pelotóne. Dvadsaťdvaročný pretekár stajne Liquigas-Cannondale zažiaril najmä na najslávnejších pretekoch sveta Tour de France, keď pri svojej premiérovej účasti vyhral tri etapy a vybojoval si zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže.

Okrem toho vyhral aj štyri etapy na pretekoch Okolo Švajčiarska a päť na Okolo Kalifornie. Na oboch podujatiach zvíťazil aj v bodovacej súťaži. Sagan triumfoval aj na spoločných majstrovstvách Slovenska a Česka a na slávnych pretekoch Miláno - San Remo skončil štvrtý.

"Som veľmi rád, že som obhájil prvé miesto a chcem sa za to poďakovať hlavne mojej rodine a tímu, ktorý sa okolo mňa pohybuje a pomáha mi. Ešte je toho veľa, čo doháňať. Sú tu ďalšie vrcholy a preteky, ktoré sa dajú zajazdiť lepšie. Tak dúfam, že sa tu stretneme aj na budúci rok. Som veľmi rád za tieto dve ceny a gratulujem aj chalanom. Bola to veľmi vydarená sezóna a bude ťažké ju na budúci rok napodobniť, ale budeme sa o to snažiť," povedal ôsmy muž svetového rebríčka.

Peter Sagan získal v hlasovaní 138 bodov. Druhý Peter Velits ich nazbieral o 47 menej a tretí bol so 42 bodmi jeho brat a tímový kolega zo stajne Omega Pharma - QuickStep Martin. "Všetci sa zhodneme, že táto sezóna bola pre slovenskú cyklistiku najlepšia v histórii a som rád, že sme k tomu prispeli aj my s bratom. Verím, že aj tá nasledujúca bude vydarená," uviedol Peter Velits, ktorý si v uplynulom roku vybojoval titul majstra sveta v časovke tímov a stal sa celkovým víťazom pretekov Okolo Ománu.
Talentom roka sa rovnako ako vlani stal David Zverko. Cyklista ŠVS – CK Žiar nad Hronom si cenu vyslúžil najmä za víťazstvo na Pretekoch mieru mládeže 2012.

Sagan získal na piatkovom ceremoniáli aj titul cestný cyklista roka. V dráhovej zvíťazila opäť Alžbeta Pavlendová, v horskej sa o ceny podelili František Lami (cross country) a Marek Peško (zjazd) a v cyklokrose dominoval Martin Haring z CK Banská Bystrica.

V piatok udelili aj cenu za Pozoruhodný výkon roka, ktorú si vyslúžil Filip Polc za úspechy v mestských zjazdoch v Bogote a La Paz. Cenu za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku dostal Ján Glajza – špičkový pretekár 60-tych rokov, ktorý sa po ukončení svojej kariéry venoval ako tréner zverencom v Lokomotíve Štart Poprad.

Výsledky ankety Zlatý pedál 2012:
1. miesto: PETER SAGAN (Liquigas Cannondale) – 138 b
2. miesto: PETER VELITS (Omega Pharma – Quick Step) – 91 b
3. miesto: MARTIN VELITS (Omega Pharma – Quick Step) – 42 b

Talent roka:
David Zverko (ŠVS – CK Žiar nad Hronom) – víťaz Pretekov mieru mládeže 2012

Pozoruhodný výkon roka:
Filip Polc (Polcster Racing) – za jeho úspechy v mestských zjazdoch v Bogote a La Paz

Cena Fair Play:
Róbert Bartko (Master Team Trnava) – za záchranu života cyklistovi Ladislavovi Dubošovi, ktorý počas tréningu upadol do bezvedomia. Poskytol mu okamžitú pomoc a privolal lekársku záchrannú službu.
Martin Kostelničák (Greenbike Reall Racing Team) – počas pretekov maratónu MTB v Bratislave suverénne viedol a krátko pred cieľom videl vedľa trate ležať bezvládne telo jedného z cyklistov, ktorému poskytol prvú pomoc bez ohľadu na to, ako sám v pretekoch skončí.

Cena za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku:
Ján Glajza – špičkový pretekár 60-tych rokov, ktorý sa po ukončení svojej kariéry venoval ako tréner zverencom v Lokomotíve Štart Poprad, kde vychoval celý rad pretekárov, syna Ondreja priviedol k titulom juniorského i amatérskeho majstra sveta v cyklokrose.

Najlepší v odvetviach:
Cestná cyklistika: Peter Sagan (Cannondale) – 8. vo Svetovom pohári UCI, víťaz troch etáp na Tour de France a majiteľ zeleného trička, víťaz štyroch etáp na Okolo Kalifornie, štyroch etáp na Okolo Švajčiarska a jednej etapy na pretekoch Okolo Ománu a Tirreno – Adriatico.
Dráhová cyklistika: Alžbeta Pavlendová (Dukla Bratislava) – piata v scratchi a ôsma v omniu na ME, dvojnásobná majsterka Slovenska na ceste
Horská cyklistika:
– cross country: Michal Lami (Jump Sport Klub) – majster Slovenska v cross country
- zjazd: Marek Peško (Polygon Rann Racing) – 2. miesto na ME a 17. miesto na MS vo four crosse
Bikros: Michal Tomčo (BMX klub "Košický Šarkaň") - dve umiestnenia v najlepšej desiatke na pretekoch seriálu ME juniorov v Holandsku a Taliansku
Cyklokros: Martin Haring (CK Banská Bystrica) - víťaz Slovenského pohára 2012, majster Slovenska v cyklokrose 2012
Cyklotrial: Tatiana Janíčková (Cyklotriatlový klub Zárečie) - víťazka Svetového pohára 2012, 3. miesto na MS 2012 kategória Woman Sálová cyklistika: Alica Vinczeová, Dóra Szabóová, Eszter Bagitová, Mercedes Szederová (ŠKC Kolárovo), 5. miesto na MS v Aschaffenburgu, 1. miesto na Worms Cupe v Nemecku
Masters: Marián Valášek (Masters Team Trnava) – 2. miesto v časovke jednotlivcov na ME masters v Žďári nad Sázavou v kategórii M4, 3. miesto vo Svetovom pohári masters v St. Johane
Zdravotne znevýhodnení: Vladislav Janovjak, vodič Róbert Mitošinka (CK Piešťany) – 3. miesto v pretekoch jednotlivcov a 6. miesto v časovke na paralympiáde v Londýne

Miss Cyklistiky 2012
1. miesto – Lívia Hanesová, 2. miesto – Alica Vinczeová, 3. miesto – Alžbeta Pavlendová

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok