Lotyšsko zrejme pobúri Kremeľ, chystá sa zbúrať stovky sovietskych pamätníkov

TA3 TASR
2.7.2022 16:24

Lotyšsko sa chystá zbúrať takmer 300 sovietskych pamätníkov, vrátane obrovského pomníka sovietskym vojakom-osloboditeľom v Rige. Symbolické gesto pravdepodobne pobúri Kremeľ a mnoho príslušníkov početnej ruskojazyčnej menšiny tohto pobaltského štátu, napísal denník The Times.

Lotyšsko zrejme pobúri Kremeľ, chystá sa zbúrať stovky sovietskych pamätníkov
Alamy

Od invázie ruského prezidenta Vladimíra Putina na Ukrajinu nechalo mnoho štátov strednej a východnej Európy odstrániť množstvo pomníkov pripomínajúcich porážku nacizmu Červenou armádou. Žiadna krajina sa však podľa denníka The Times nepustila do likvidácie týchto pretrvávajúcich stôp sovietskej okupácie tak systematicky ako Lotyšsko, ktoré počas nasledujúcich štyroch mesiacov strhne prakticky všetky pamätníky. Historici tento týždeň dokončili zostavovanie zoznamu.

Zďaleka najväčším a najkontroverznejším z nich je pamätník v Rige, ktorého časť dosahuje výšku 79 metrov. Pomník je tak mohutný, že jeho betónové základy siahajú údajne desiatky metrov do zeme, čo znamená, že rozobranie bude nesmierne ťažké.

Hoci bol pomník odhalený v polovici 80. rokov minulého storočia na počesť vyhnania "nemeckých fašistických okupantov" zo ZSSR, dnes stelesňuje rozkol v lotyšskej spoločnosti. V lete 1997 sa ho stúpenci krajnej pravice pokúsili vyhodiť do povetria, pri explózii prišli o život dvaja ľudia.

Pre viac ako tretinu obyvateľov Lotyšska je ruština materinským jazykom. Títo ľudia v mnohých prípadoch žijú v akomsi paralelnom svete s ruskými školami, ruskými médiami a proruskými politickými stranami napojenými na Putinovu vládnucu stranu Jednotné Rusko, píše The Times. Hoci prieskumy verejnej mienky naznačujú, že väčšina rusky hovoriacich obyvateľov Lotyšska je buď proti vojne na Ukrajine, alebo je v tomto konflikte nestranná, značný počet ľudí podporuje Putina.

Pamätník v Rige má význam pre rusky hovoriacich občanov, ktorí sa tu 9. mája schádzajú v počte až 250 000 ľudí, aby si pripomenuli výročie sovietskeho víťazstva nad nacistickým Nemeckom. Pre mnoho lotyšsky hovoriacich ľudí, a najmä pre generácie, ktoré žili pod komunistickým útlakom, je však pripomienkou sovietskej nadvlády a symbolom ich súčasnej nejednoty. Niektoré lotyšské médiá o ňom píšu ako o pomníku okupácie.

Lotyšský parlament v máji prijal zákon, ktorý pozastavuje platnosť jedného z článkov lotyšsko-ruskej dohody, a síce o zachovaní pomníkov a pamätníkov. Poslanci týmto spôsobom odstránili právne prekážky na ceste k likvidácii sovietskych monumentov. "Nepochybne sa nájdu ľudia, ktorých to hlboko zasiahne, a zrejme dôjde k protestom," povedal Daunis Auers z Lotyšskej univerzity. "Ale z dlhodobého hľadiska sa tým lotyšská spoločnosť zbaví tohto veľmi viditeľného rozdelenia," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok