Mimoriadny úspech Trnavčanky. Ako jediná tínedžerka z Európy bude na svetových CrossFit Games

TA3 TASR
2.7.2022 12:04

Sedemnásťročná Ema Gálová z Trnavy bude v kategórii 16 až 17 rokov ako jediná tínedžerka z Európy súťažiť na svetových CrossFit Games, ktoré sa konajú počas augusta v americkom meste Madison. O postup sa uchádzali atléti z celého sveta.

Mimoriadny úspech Trnavčanky. Ako jediná tínedžerka z Európy bude na svetových CrossFit Games
TASR/Lukáš Grinaj

"Určite sa z môjho postupu veľmi teším," reagovala Gálová. Na podujatie v hlavnej hale sú podľa jej slov už dávno vypredané lístky, keďže crossfit je v USA veľmi populárny. Priblížila, že v minulosti na súťaž, ktorá je obdobou majstrovstiev sveta v crossfite, postúpila v tínedžerskej kategórii ako prvá Slovenka jej prvá trénerka Nina Ladvenicová.

"Kvalifikácia sa skladala z troch častí. Všetky kvalifikačné kolá boli online. Do prvej časti sa mohol prihlásiť ktokoľvek z celého sveta," priblížila. Do druhého kola podľa nej postupovalo 200 najlepších dievčat, z ktorých sa do tretieho dostalo 30. Na súťaž v rámci jej kategórie postúpilo desať dievčat.

CrossFit Games sú rozdelené do viacerých kategórií - ženy, muži, tímy, tínedžeri či masters (od 35 rokov). Vytvorená je tiež kategória pre atlétov s telesným postihnutím. "Celkovo sa v rámci všetkých kategórií zúčastnilo prvého kola až 415.000 ľudí," doplnila športovkyňa.

V rámci súťaže absolvujú tínedžeri deväť workoutov. Cviky zahŕňajú atletické disciplíny, gymnastické prvky, vzpieračské disciplíny, šplhanie na lane, dvojskoky na švihadle, plávanie, bicykel, veslovanie, jazdu na paddleboarde alebo súťaže na prekážkovej dráhe. "Cviky sú skombinované tak, aby v rôznych kombináciách preverili všestrannosť atlétov," dodala Gálová.

Ku crossfitu sa dostala ako 12-ročná cez skupinové cvičenia. "Po úspechoch na prvých súťažiach ma to úplne pohltilo," poznamenala. V minulosti sa zúčastnila už viacerých tínedžerských súťaží v Európe, na turnajoch v Španielsku a Holandsku zvíťazila. Na súťaži The European Championships v Anglicku obsadila tretie miesto v kategórii do 18 rokov. Priblížila, že počas prípravy trénuje päť dní v týždni, dokopy má osem tréningov, pred aktuálnou súťažou pridala aj plávanie.

V súťažení by chcela určite pokračovať a zúčastniť sa rôznych európskych súťaží. Prípravu, regeneráciu, cestu na súťaže si však musí zabezpečiť vlastnými silami. "Crossfit na Slovensku nemá žiadny zväz a nedostávame ani podporu od štátu," ozrejmila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok