ONLINE: Lysyčansk ešte obkľúčený nie je, Rusko naďalej obmedzuje plynovod Nord Stream 1

TA3 TASR ČTK
2.7.2022 07:35

"V okolí Lysyčansku zúria boje. Mesto ale našťastie nie je v obkľúčení a je pod kontrolou ukrajinskej armády," reagoval na správy o obkľúčení Lysyčansku hovorca ukrajinskej Národnej gardy. Nemecko by malo počítať s tým, že Rusko bude pokračovať v obmedzovaní dodávok plynu plynovodom Nord Stream 1. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:33 Ukrajinci na Hadiom ostrove zničili zanechané ruské vybavenie. Malo ísť napríklad o raketový systém Tornado-G či štyri vozidlá naplnené muníciou či palivom. Rusi Hadí ostrov opustili po niekoľkých mesiacoch, čo ho držali. Kremeľ a jeho médiá tvrdia, že z ostrova odišli „v geste dobrej vôle“.

22:29 Ukrajina prišla podľa serveru BBC o 135 miliónov dolárov preto, že Rusko kradne vodu z rieky Dneper, aby jej zásobovalo okupovaný Krym. Podľa BBC sa ruská armáda v prvých dňoch invázie zmocnila vodnej nádrže Kachovka v Chersonskej oblasti a nechala vodu odtekať 400 kilometrov dlhým Severokrymským kanálom, ktorý Ukrajina zablokovala v roku 2014 po tom, čo Rusko polostrov nelegálne anektovalo. Každú sekundu kanálom pretečie 50 metrov kubických vody, čo Ukrajinu denne stojí približne 1,1 milióna dolárov.

21:26 Ruská mína v Odesskej oblasti zabila jedného civilistu a ďalšieho zranila. Podľa hovorkyne ukrajinskej armády Natalie Humeniukovej mína explodovala v Čiernom mori blízko letoviska Karolino-Buhaz, 60 kilometrov juhozápadne od Odesy. V oblasti je zakázaná návšteva pláží.

20:53 Bielorusko tento týždeň zostrelilo rakety, ktoré na jeho územie vyslala Ukrajina. Uviedol to v sobotu bieloruský vodca Alexander Lukašenko, podľa ktorého sa rakety mieriace na vojenské zariadenia podarilo zastaviť. S odkazom na bieloruské médiá o tom informovala agentúra Reuters a podotkla, že Lukašenko svoje tvrdenia nepodporil žiadnymi dôkazmi. Ukrajinská armáda záležitosť zatiaľ nekomentovala. 

20:02 Britské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu odsúdilo "zneužívanie vojnových zajatcov" pre politické účely na Ukrajine. Ide o reakciu na správy o obvinení ďalších dvoch britských občanov zo "žoldnierskych aktivít", ktorých zajali proruské sily. Inbformuje televízia Sky news. 

19:38 Nemecko by malo počítať s tým, že Rusko bude pokračovať v obmedzovaní dodávok plynu plynovodom Nord Stream 1, povedal nemecký minister hospodárstva.

17:52 "V okolí Lysyčansku zúria boje. Mesto ale našťastie nie je v obkľúčení a je pod kontrolou ukrajinskej armády," reagoval na správy o obkľúčení Lysyčansku hovorca ukrajinskej Národnej gardy. O bojoch v okolí mesta na brehoch rieky Severný Donec v sobotný ranný zvodca hovoril aj ukrajinský generálny štáb.

16:56 Proruskí separatisti v sobotu oznámili, že "kompletne" obkľúčili mesto Lysyčansk v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Ukrajinská strana vzápätí tieto tvrdenia poprela. Informuje agentúra AFP. 

15:42 Britské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu odsúdilo "zneužívanie vojnových zajatcov" pre politické účely na Ukrajine. Ide o reakciu na správy o obvinení ďalších dvoch britských občanov zo "žoldnierskych aktivít", ktorých zajali proruské sily. TASR o tom informuje na základe správy televízie Sky news. 

14:53 Ukrajinské mesto Mykolajiv zasiahlo ráno najmenej sedem ruských striel, zatiaľ neboli hlásené žiadne obete.

14:18 Pri útoku na východoukrajinské mesto Sloviansk zahynuli najmenej štyria ľudia. Oznámil to v sobotu tamojší starosta Vadym Ľach a zároveň obvinil ruské sily, že pri útoku použili zakázanú kazetovú muníciu.

K útoku prišlo počas noci, pričom ruské sily mali zaútočiť na oblasti obývané civilistami, v ktorých nie sú žiadne vojenské objekty, uviedol na sociálnej sieti Telegram Ľach. Zároveň informoval, že útok si vyžiadal životy najmenej štyroch ľudí a ďalší siedmi utrpeli zranenia.

13:48 Ruské sily pokračujú v ostreľovaní Mykolajivskej oblasti, počas dňa utrpelo zranenia najmenej 14 ľudí.

12:48 V separatistickej Doneckej ľudovej republike na východe Ukrajiny obvinili zo "žoldnierskych aktivít" ďalších dvoch britských občanov.

12:32 Ruské rakety vypálené na Charkovskú oblasť zranili 1. júla 4 civilistov, informuje The Kyiv Independent. Guvernér Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov informoval, že ruské sily vypálili rakety na mestá a dediny v regióne vrátane oblastí Charkova.

11:20 Ruské úrady vyzvali učiteľov v Ruskom okupovaných častiach Ukrajiny, aby v priebehu niekoľkých týždňov podpísali dokument, v ktorom potvrdia svoju ochotu prejsť na výučbu podľa ruských školských osnov. Pokiaľ tak neurobia, môžu prísť o prácu a riskovať ďalšie odvetné opatrenia. Ukrajinskí pedagógovia to pod podmienkou anonymity povedali britskému denníku The Guardian.

10:54 Hraničnými priechodmi prešlo v piatok na Slovensko 3224 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 711 mužov, 1832 žien a 681 detí. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

9:57 Sklad s muníciou patriaci ruským okupantom bol podľa informácií agentúry NEXTA zničený v Luhanskom regióne.

8:36 Ruské invazívne jednotky sa snažia získať späť stratené pozície v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Terčom ruských delostreleckých útokov sa stalo niekoľko mestečiek na východ od Charkova. Vo svojej pravidelnej rannej správe o vývoji bojov to uviedol ukrajinský generálny štáb.

8:04 Od začiatku invázie Rusi vypálili na Ukrajinu už okolo 3-tisíc rakiet. Na tlačovej konferencii to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

7:36 Moskovské avantgardné divadlo Gogoľovo centrum, ktoré bolo jedným z posledných bášt umeleckej slobody v Rusku, vo štvrtok večer po záverečnom protestnom predstavení s názvom "Ja nie som súčasťou vojny" namierenom voči ofenzíve Kremľa na Ukrajine, ukončilo svoju činnosť.

7:00 Mestom Mykolajiv na juhu Ukrajiny otriasli silné explózie. Informoval o tom na sociálnej sieti Telegram miestny starosta a ľudí vyzval, aby zostali v úkrytoch. Pôvod výbuchu zatiaľ nie je jasný.

V Mykolajivskej oblasti sa pred výbuchmi rozozneli sirény. "V meste sa ozývajú silné výbuchy! Zostaňte v úkrytoch," napísal starosta Oleksandr Senkevyč.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok