Kyjev požiadal Turecko, aby zadržalo loď prepravujúcu tisíce ton ukrajinského obilia

TA3 ČTK
1.7.2022 17:26

Ukrajina požiadala Turecko, aby zadržalo loď Žibek Žoly (v anglickej transkripcii Zhibek Zholy), plávajúcu teraz pod ruskou vlajkou a prepravujúcu náklad ukrajinského obilia z Rusmi okupovaného prístavu Berďansk. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinského predstaviteľa a dokument, ktorý mala k nahliadnutiu.

Predstaviteľ ukrajinského ministerstva zahraničia s odvolaním sa na informácie od ukrajinských námorných úradov uviedol, že spomínaná loď s výtlakom 7146 ton bola v Berďansku ako prvá naložená nákladom 4500 ton obilia, ktoré patrí Ukrajine.

Kazašská plavebná spoločnosť, ktorá loď Žibek Žoly prevádzkuje, tvrdí, že preprava obilia z Berďansku do Turecka sa uskutočňuje na žiadosť Ukrajiny, napísala kazašská tlačová agentúra KazTAG. 

Loď vyplávala s nákladom pšenice 28. júna z Berďanska do Turecka. Majiteľ lode plavidlo prenajal do konca tohtoročného novembra ruskej spoločnosti, ktorá má s estónskou firmou, obchodujúcou so zrnom a olejom, uzavretý dlhodobý kontrakt na prepravu obilia z Ukrajiny do Turecka.

Kyjev už niekoľko týždňov obviňuje Moskvu z krádeží pšenice v oblastiach okupovaných ruskou armádou na juhu Ukrajiny a z jej nezákonného predaja do zahraničia. Moskva toto obvinenie odmieta. Ukrajinský prístav Berďansk v Azovskom mori dobyli ruské sily v úvode invázie, ktorá sa začala 24. februára. Nachádza sa v Záporožskej oblasti, ktorú rovnako ako susednú Chersonskú oblasť z veľkej časti okupuje Rusko.

Ruská invázia môže podľa expertov spôsobiť celosvetovú potravinovú krízu, pretože Ukrajina nemôže kvôli ruskej blokáde vyvážať úrodu z prístavov, ktoré má stále pod kontrolou. Rusko tvrdí, že nechá ukrajinské lode s potravinami odplávať, ak Ukrajinci odmínujú prístupy k prístavom. To Kyjev odmieta, pretože sa obáva, že ruská armáda zaútočí na ukrajinské čiernomorské pobrežie. Rozhovory ohľadom exportu ukrajinského obilia za účasti Turecka a OSN zatiaľ nepriniesli žiadne výsledky.

Moskva zriadila v Chersonskej a Záporožskej oblasti orgány nazývané "vojenská a civilná správa", ktoré organizujú rusifikáciu oblastí. Proruské úrady sa pripravujú na anexiu týchto území Ruskom, ako tomu bolo v roku 2014 v prípade ukrajinského polostrova Krym.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok