Košický kraj víta príchod novej automobilky. Prisľúbil, že pomôže s rozvojom dopravy

TA3 TASR
1.7.2022 15:26

Rozhodnutie automobilky Volvo o výstavbe závodu pri Košiciach privítal Košický samosprávny kraj. Zároveň informoval, že v rámci spolupráce sa zaviazal voči investorovi, spoločnosti Valaliky Industrial Park a voči štátu zabezpečiť rozvoj dopravnej infraštruktúry aj verejnej dopravy.

Košický kraj víta príchod novej automobilky. Prisľúbil, že pomôže s rozvojom dopravy
TASR/AP

"Teší ma to o to viac, že v minulosti sa niekoľkokrát nepodarilo dotiahnuť veľkého investora na východ," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka k miliardovej investícii. "Nový závod sa bude špecializovať na výrobu elektromobilov, čo výrazne pomôže k rozvoju zelenej mobility, k prechodu európskych krajín k elektrifikácii automobilizmu a v neposlednom rade k dosiahnutiu klimatickej neutrality. Zároveň bude podporovať zelenú prevádzku a ekologickú mobilitu," dodal.

V piatok Trnka podpísal investičnú zmluvu s 20 bodmi, ku ktorým sa samosprávny kraj zaväzuje, aby napomohol investícii, ktorá priamo vytvorí 3300 nových pracovných miest vo Valalikoch a tisíce po celom východnom Slovensku. "Konkrétne sme sa zaviazali napríklad zabezpečiť zavedenie nových liniek verejnej dopravy do strategického parku, zabezpečiť rozvoj a údržbu ciest II. a III. triedy zlepšením ich stavu a dopravného napojenia na cesty vyšších tried či zabezpečiť rozšírenie odstavných plôch pre nákladné vozidlá," oznámil Trnka.

Kraj sa tiež zaviazal poskytnúť súčinnosť pri vzniku cenovo dostupného nájomného bývania, podporovať zriadenie rezidenčnej výstavby v dochádzkovej vzdialenosti od strategického parku či dostupnosť zdravotnej starostlivosti v blízkosti Valalík.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok