Živnostníci, pozor. Od júla si za odvody do Sociálnej poisťovne opäť priplatíte

TA3
1.7.2022 12:24

Živnostníci si opäť musia skontrolovať výšku svojich odvodov do Sociálnej poisťovne. Zvýšia sa, tak ako každý rok, od júla. Zaplatiť ich treba do 8. augusta.

Odvody sa navýšia ako živnostníkom, tak aj slobodným umelcom. "Týka sa to tých, ktorých príjem za minulý rok pred odrátaním nákladov bol vyšší ako 6 978 eur," upresnil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Priemerná mzda, od ktorej sa odvíja výška odvodov, vlani narástla na 1 211 eur. Všetci živnostníci by mali od Sociálnej poisťovne dostať oznámenie o tom, či sa ich odvody nejakým spôsobom zmenia.

Pomôže aj kalkulačka

Na prepočet odvodov je možné využiť informatívnu kalkulačku, do ktorej sa zadajú konkrétne údaje. "Je to veľmi intuitívne, kalkulačka živnostníka celým procesom prevedie a vypýta si od neho údaje, ktoré potrebuje" uviedol Kontúr.

Pozor na správnosť údajov

Pri uhrádzaní odvodov Sociálna poisťovňa odporúča skontrolovať, či sú vyplnené údaje správne. Pri ich nesprávnom vyplnení sa platba podľa hovorcu môže "stratiť v systéme" a vznikne tak nedoplatok. Na ten poisťovňa upozorní v krátkom čase. V niektorých prípadoch však môže dôjsť k tomu, že zo zákona živnostíkovi udelí pokutu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok