Buďte pripravení: Tieto škodce môžu zničiť zeleninu

Buďte pripravení: Tieto škodce môžu zničiť zeleninu Húsenice mlynárika kapustového, zdroj foto: Depositphotos

Okrem chorôb vaše záhradkárčenie a úrodu zeleniny môžu zničiť tieto škodce. Buďte pripravení, aby ste mohli rastliny včas ochrániť. Poradíme vám ako.

Každý pestovateľ zeleniny pozná, že okrem rôznych chorôb, o ktorých sme hovorili v minulom článku, vašu úrodu a radosť zo záhradkárčenia môžu zničiť i škodce. Buďte pripravení brániť sa.

Háďatko zhubné

Kto pestuje cibuloviny ako cesnak a cibuľu a nestretol sa ešte s háďatkom, môže si gratulovať. Ide o nepríjemného škodcu, ktorý deformuje pestované rastliny. Tie potom hnijú a uhynú. Larvy tohto škodcu prezimujú v pôde alebo na zvyškoch hostiteľských rastlín. Na jar prenikajú do mladých rastliniek, kde sa živia šťavou zeleniny.

Ako sa chrániť pred háďatkom zhubným

Preventívne treba zlikvidovať všetky napadnuté rastliny. Pred výsadbou treba vydezinfikovať pôdu bakteriálnym produktom NovaFerm VIVA. Takisto dodržujeme ideálnu vzdialenosť rastlín od seba a tiež pomáha pestovanie letničky aksamietnice ako predplodiny.

Najbežnejšie choroby a škodce ríbezlí a egrešov

Mlynárik kapustový

Pestovatelia kapusty a inej hlúbovej zeleniny poznajú zas mlynárika kapustového. Motýle druhej generácie kladú vajíčka na zeleninu, na ktorej potom v lete vyliahnuté húsenice robia škodu požieraním listov.

Ako sa chrániť pred mlynárikom kapustovým

Chemické postreky: Pomáha postrek KARATE ZEON 5 CS, pre lepšiu efektívnosť pridávame zmáčadlo (Silwet).

Medzi ekologickú ochranu patrí postrek z macerátu z listov rajčín. Pomôže tiež pestovanie odolnejších odrôd, odstránenie zvyškov rastlín zo záhonu a pravidelná kontrola zeleniny.

Molica skleníková

Jej prítomnosť zistíme tak, že keď sa dotkneme pestovanej zeleniny, vylietavajú z nej drobné biele mušky. Molica sa živí šťavou z rastliny, chutia jej aj izbové kvety, rýchlená zelenina či jahody.

Ako sa chrániť pred molicou skleníkovou

Chemické postreky: Účinkuje postrek prípravkom KARATE ZEON 5 CS či MOSPILAN 20 SP.

Pre ekologickejšiu ochranu zeleniny je možné použiť žlté lepové doštičky alebo tiež výluh z paliny pravej. Takisto ak rastliny pestujeme v skleníku, pravidelne ho vetráme. Platí to i v prípade izbových rastlín. Nezabúdame očistiť záhon od napadnutých odumretých rastlín, ktoré v žiadnom prípade nedávame na kompost.