ONLINE: USA ohlásili ďalšiu pomoc pre Ukrajinu. Rusko tvrdí, že obsadilo ropnú rafinériu v Lysyčansku

TA3 TASR ČTK
1.7.2022 06:39

Nórsko v piatok počas návštevy premiéra Jonasa Gahra Störeho v Kyjeve ohlásilo nový balík pomoci pre Ukrajinu, ktorá vyše štyri mesiace čelí ruskej vojenskej ofenzíve. Ruskej armáde sa podarilo obsadiť ropnú rafinériu na okraji východoukrajinského mesta Lysyčansk. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra. 

23:29 Ukrajinskej štátnej spoločnosti Enerhoatom sa po dvoch dňoch podarilo obnoviť spojenie medzi systémami v Záporožskej jadrovej elektrárni a Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE). S odvolaním sa na Enerhoatom o tom informovala agentúra Reuters. Najväčšiu ukrajinskú jadrovú elektráreň počas invázie na Ukrajinu 4. marca obsadili ruské jednotky.

22:23 Moskva núti učiteľov na ukrajinských územiach okupovaných Ruskom, aby v školách vyučovali podľa ruských osnov. Pre denník The Guardian to uviedli samotní pedagógovia, ktorí sa obávajú, že v prípade odmietnutia môžu prísť o prácu. 

21:58 Spojené štáty v piatok oznámili ďalší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu brániacu sa proti ruským inváznym silám. Ako uviedol Pentagón, pôjde o pomoc vo výške 820 miliónov dolárov (približne 787 miliónov eur), informuje agentúra AFP. 

21:35 Ukrajinská armáda obvinila Rusko, že zhodilo fosforové bomby na strategicky významný Hadí ostrov, nachádzajúci sa v blízkosti delty Dunaja v Čiernom mori.

21:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok označil ruský raketový útok na obytnú budovu v juhoukrajinskej Odeskej oblasti za cielený. Ide o ruský teror voči ukrajinských mestám a dedinám, proti ukrajinskému ľudu, dospelým i deťom, povedal Zelenskyj po stretnutí s nórskym premiérom Jonasom Gahrom Störem v Kyjeve. 

21:04 V severopoľskom meste Gdansk v piatok oficiálne inaugurovali nové námestie pomenované po vojakoch, ktorí takmer tri mesiace bránili juhoukrajinský Mariupol pred náporom ruských inváznych vojsk 

20:47 Ukrajina má členstvo v Európskej únii na dosah. Vo videoprejave v ukrajinskom parlamente to vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Poslancov zároveň vyzvala, aby pokračovali v protikorupčných reformách. 

20:39 Rusko dúfa v "racionálne vyriešenie" sporu o zákaze tranzitu ruského tovaru cez Litvu do ruskej exklávy Kaliningrad. V piatok to uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško a ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Čižov. 

19:46 Nórsko v piatok počas návštevy premiéra Jonasa Gahra Störeho v Kyjeve ohlásilo nový balík pomoci pre Ukrajinu, ktorá vyše štyri mesiace čelí ruskej vojenskej ofenzíve. Ide o sumu vo výške desať miliárd nórskych korún (jednej miliardy eur) určených na obdobie dvoch rokov. 

18:26 Ruská veľvyslankyňa v Bulharsku Eleonora Mitrofanovová v piatok uviedla, že požiada svoju vládu o zatvorenie ruskej ambasády v Sofii. Stalo sa tak po tom, čo bulharská vláda odmietla zmeniť svoje rozhodnutie vyhostiť 70 ruských diplomatov a zamestnancov veľvyslanectva. 

17:27 Ukrajina požiadala Turecko, aby zadržalo loď Žibek Žoly (v anglickej transkripcii Zhibek Zholy), plávajúca teraz pod ruskou vlajkou a prepravujúca náklad ukrajinského obilia z Rusy okupovaného prístavu Berďansk. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinského predstaviteľa a dokument, ktorý Reuters videl.

16:39 Dáta ruského štatistického úradu ukazujú, že sa výroba prepadla v mnohých odvetviach, od automobilov až po domáce spotrebiče. Pokles zaznamenal aj maloobchod.

16:20 Európska komisia prijala v piatok rozhodnutie, vďaka ktorému budú môcť členské štáty dočasne oslobodiť od cla a DPH dovoz potravín, prikrývok, stanov, elektrických generátorov a iných životne dôležitých zariadení z tretích krajín určených pre vojnou postihnutých Ukrajincov. 

16:11 Ruský prezident Vladimir Putin sa bude musieť zodpovedať z nočného raketového útoku v Odeskej oblasti, uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit. Podľa posledných správ zahynulo dvadsať osôb. Podľa nemeckého hovorcu je počínanie Moskvy nehumánne a cynické. Rusko opakovane tvrdí, že jeho armáda neútočí zámerne na civilné ciele.

16:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a viacerí predstavitelia členských štátov Európskej únie v piatok na sociálnej sieti Twitter pogratulovali českému premiérovi Petrovi Fialovi k prevzatiu predsedníckej roly v Rade EÚ.

15:56 V tzv. Doneckej ľudovej republike, ktorú vyhlásili na východe Ukrajiny proruskí separatisti, začnú od roku 2025 vykonávať trest smrti. Vyplýva to z tamojšieho novelizovaného trestného zákonníka, informuje Reuters. 

15:39 Na dve desiatky stúpol počet obetí ruského nočného raketového útoku v dedine Serhijivka pri Odese na juhozápade Ukrajiny, uvádza ruskojazyčný web BBC. Medzi 20 mŕtvymi je aj jedenásťročný chlapec, medzi štyrmi desiatkami z ranených je šesť detí a tehotná žena. Predchádzajúca bilancia bola 18 mŕtvych a 38 ranených.

15:25 Ruskej armáde sa podarilo obsadiť ropnú rafinériu na okraji východoukrajinského mesta Lysyčansk. V piatok to uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, informuje agentúra DPA. 

15:13 Západné sankcie nútia Rusko a Bielorusko urýchliť vzájomnú integráciu vo viacerých sektoroch, čím tieto krajiny minimalizujú škody spôsobené sankciami, vyhlásil v piatok ruský prezident Vladimir Putin. Informuje televízia CNN. 

14:48 Priemerná cena za 2 kg kukuričnej múky v Nairobi v Keni teraz presahuje 200 šilingov, čo predstavuje 25% nárast, píše BBC. Je to dôsledok vojny na Ukrajine a toho, ako sa kvôli nej zvýšili náklady na pohonné hmoty a hnojivá.

14:19 Ukrajina a Európska únia začínajú novú kapitolu svojej spoločnej histórie po tom, ako Brusel nedávno oficiálne prijal kandidatúru Ukrajiny na vstup do tohto 27-členného bloku. Vyhlásil to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého cituje tlačová agentúra AFP. 

14:00 Justičné orgány separatistickej Doneckej ľudovej republiky na východe Ukrajiny začnú uplatňovať trest smrti od roku 2025, vyplýva z novely jej trestného zákonníka. Súd v tejto samozvanej republike nedávno odsúdil na smrť dvoch Britov a jedného Maročana bojujúceho v radoch ukrajinskej armády. Aký vplyv zmena bude mať na ich osud, nie je podľa agentúry Reuters jasné.

13:29 Svojim ozbrojeným silám dôveruje 97 percent Ukrajincov a prezidentovi Volodymyru Zelenskému 85 percent opýtaných, vyšlo najavo v nedávnom prieskume Kyjevského medzinárodného sociologického inštitútu. Prieskum bol vykonaný v dňoch 2. až 11. mája.

12:24 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorým Moskva preberá kontrolu nad ropným a plynárenským projektom Sachalin-2 na ruskom Ďalekom východe. Najnovší odvetný krok ruskej vlády za ekonomické sankcie Západu môže prinútiť zahraničných akcionárov svoje investície opustiť. Informuje o tom agentúra Reuters. 

12:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že cesta jeho krajiny k členstvu v Európskej únii "by nemala trvať roky alebo desaťročia". Prisľúbil tiež, že Ukrajina si svoju časť tohto procesu vykoná "dokonale". Informoval o tom denník The Guardian. 

11:24 Boje v oblasti mesta Lysyčansk na východe Ukrajiny, ktoré obliehajú ruské jednotky, sa vyostrujú. Ruské sily súčasne zintenzívnili aktivity v ďalších častiach frontovej línie. V piatkovej situačnej správe to uviedol ukrajinský generálny štáb, informovala agentúra DPA.

"Nepriateľ sústreďuje svoje hlavné úsilie na obkľúčenie ukrajinských vojakov v Lysyčansku z juhu a zo západu a na úplné ovládnutie Luhanskej oblasti," uviedol generálny štáb, ktorého informácie nebolo možné nezávisle overiť.  

10:09 Členstvo v Európskej únii je pre Ukrajinu "na dosah", povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v piatok členom ukrajinského parlamentu. Vyzvala ich však zároveň, aby pokračovali v protikorupčných reformách, informujú agentúry AFP a Reuters. 

9:51 Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil, že mier na Ukrajine je jediný spôsob, ako zastaviť "vojnovú infláciu". Uviedol tiež, že Maďarsko urýchli program rozvoja svojej obrany.

9:36 Európska únia v júni kvôli prudkému zníženiu dodávok z Ruska prvýkrát doviezla viac plynu vo forme skvapalneného zemného plynu (LNG) zo Spojených štátov než prostredníctvom plynovodov z Ruska.

9:10 Medzi obeťami útoku na Odeskú oblasť sú dve deti, medzi zranenými sú štyri deti a jedna tehotná žena. Pri zničenom dome pracujú záchranári, v troskách pátrajú po prípadných preživších.

8:42 Počet obetí ruských útokov v Odeskej oblasti stúpol na 18. Ďalších vyše 30 ľudí utrpelo zranenia, informuje portál Ukrajinska Pravda.

8:36 Podľa CNN Pentagón preskúmava návrhy na inovatívne zbrane a technológie na pomoc Ukrajine. Pentagón dostal 1 300 návrhov od 800 spoločností, ktoré chcú predstaviť nové zbrane, ktoré pomôžu Ukrajine v boji proti Rusku.

8:19 Austrália uvalila sankcie na 16 ruských úradníkov a podnikateľov. Na sankčnom zozname sú podľa Nexty príbuzní ruského prezidenta Vladimíra Putina. Nechýba ani gymnastka a údajná milenka šéfa Kremľa Alina Kabajeva.

7:55 Jednotky ruskej armády a sily proruských separatistov sa sústreďujú na obkľúčenie ukrajinských vojakov brániacich Lysyčansk v Donbase. Dnes o tom v pravidelných ranných informáciách o vývoji vojny na Ukrajine informoval ukrajinský generálny štáb.

7:33 Bulharský premiér Kiril Petkov vyzval vo štvrtok Rusko, aby stiahlo diplomatické ultimátum, ktoré dalo Bulharsku po jeho rozhodnutí vyhostiť 70 ruských diplomatov a zamestnancov ruského veľvyslanectva. Moskva sa totiž v nadväznosti na avizované vyhostenie Sofii vyhráža zatvorením svojej ambasády v Bulharsku, informuje agentúra Reuters. 

7:32 Štrnásť ľudí zahynulo v piatok pri raketovom útoku na obytnú budovu v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedli tamojšie úrady.Informuje agentúra AFP.

6:51 Krajské centrum pre utečencov z Ukrajiny opätovne otvoria v českej metropole Praha v pondelok 11. júla, rozhodla vláda. Centrum bolo uzatvorené kvôli veľkému množstvu utečencov v hlavnom meste, ktoré nemali kde ubytovávať. Informoval o tom vo štvrtok server Novinky.cz. 

6:39 Bielorusko vo štvrtok oznámilo, že dočasne pozastavuje vízovú povinnosť pre poľských občanov. Minsk tento krok označil za priateľské gesto susedského štátu. Informuje agentúra AFP. 

6:37 Ukrajinský Hadí ostrov je "opäť slobodný", uviedol v noci na piatok vo svojom pravidelnom príhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje stanica CNN a agentúra Reuters.

6:35 Najmenej desať ľudí prišlo o život pri raketovom útoku, ktorý zasiahol výškovú obytnú budovu v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedli v piatok tamojší predstavitelia. Informujú agentúra AFP a stanica Sky News. 

6:33 Spojené štáty zablokovali vo štvrtok spoločnosť so sídlom v USA v hodnote viac než jednej miliardy dolárov, spojenú s ruským oligarchom Sulejmanom Kerimovom. Ako dôvod uviedli, že tento spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina ju využíval na investovanie do pochybných fondov, informovala agentúra AFP.

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok večer naživo prehovoril k rakúskemu publiku - prvýkrát od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Poďakoval pritom všetkým Rakúšanom, ktorí "rozumejú, kto nesie vinu za túto vojnu." Informuje agentúra APA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok