Rastlinné miniatúry vo vašom byte: Ktoré rastliny zvoliť?

Rastlinné miniatúry vo vašom byte: Ktoré rastliny zvoliť? Zdroj foto: Depositphotos

Máte malé priestory? Nevadí. Tieto rastlinné miniatúry zažiaria i v malom byte. 

Roztomilé rastlinné miniatúry sú riešením v prípade, ak si nemôžeme dovoliť ich veľké príbuzné. Malé a milé rastliny sa čoraz častejšie stávajú obľúbenými a dajú sa zohnať na pultoch záhradkárskych centier. Rôzne druhy trpasličích odrôd je možné vysádzať do nádob spolu. Treba však poznať vhodné kombinácie.

Yose-ue: Výnimočný štýl tvorby bonsajov

Aké rastliny sú vhodné do miniatúr

Výber vhodného minidruhu záleží od viacerých vecí. Nielen od vkusu pestovateľa, ale tiež od podmienok, ktoré rastliny potrebujú, aby sa im darilo. I pri miniatúrach platí, že majú radi rovnaké podmienky ako ich veľkí príbuzní. Jednou výnimkou je však polievanie. Malé množstvo zeminy v malom kvetináči totiž rýchlejšie preschne, preto treba minirastliny častejšie polievať. Niektorým postačí len pravidelné rosenie listov.

Rastlinné miniatúry vo vašom byte: Ktoré rastliny zvoliť?
Zdroj foto: Depositphotos

V prípade, že chceme minirastliny v kvetináči kombinovať a vysadiť do nádoby viac druhov, mali by sme voliť také, ktoré sa znášajú. Peknou voľbou bude napríklad cyklámen a lopatkovec, ktoré v nádobe vytvoria koberec zelených listov a kvetov. Taktiež krásne miniruže, gerbery, dracény a podobne. Takto si môžeme nakombinovať miniatúrnu záhradku a tešiť sa z nej, ak nemôžeme mať veľkú.

Kreativite sa medze nekladú

Pri pestovaní malých rastlín sa fantázii medze nekladú. Niektoré minidruhy sa hodia aj na pestovanie v závesných kvetináčoch do skleníkov. Malé odrody aj s nádobami sa zmestia napríklad aj do sklenených pohárov, malých dekoračných vedierok, bánk či plátenných vreciek visiacich na špagáte.