Dôsledky inflácie môžu byť devastačné. Firmám hrozia bankroty, ľuďom problémy s platením účtov

TA3
30.6.2022 21:11

Inflácia sa zvyšuje a Slovákov čaká zhoršenie životnej úrovne. Také sú predpovede odborníkov na najbližšie mesiace. O ekonomike a o tom, čo pravdepodobne čaká firmy i obyvateľov na Slovensku, sme diskutovali aj v Téme dňa. Našimi hosťami boli Ján Oravec, Rastislav Machunka, Andrej Lasz a Mário Lelovský.

tema_21.jpg
TA3

Hrozby spojené s rastúcou infláciou

"Obávam sa, že prognóza, ktorá bola zverejnená, bola príliš optimistická," reagoval štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec (SaS) na posledné informácie o ekonomickom vývoji na Slovensku z ministerstva financií. "Očakáva sa pokles ekonomiky s vysokým nárastom cien. Bude to mať dopad aj na zamestnanosť, ktorá bude však závisieť od našich firiem a od ich rozhodnutí, ako sa tejto situácii budú vedieť prispôsobiť," dodal.

Podľa Mária Lelovského, viceprezidenta Republikovej únie zamestnávateľov, štát zarába viac, je to aj tým, že podniky svoje platby daní štátu nepozastavili. "Príjmy štátu rastú a my poctivo platíme, prirodzene tak očakávame, že štát si svoje úlohy a povinnosti bude takisto plniť," uviedol. Andrej Lasz, generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy, spresnil, že aj v priemysle zaznamenali pokles objednávok. Rastúca inflácia sa dotýka všetkých oblastí.

"Projekty, ktoré boli ziskové, sa v dôsledku inflácie stávajú stratovými, hrozí, že príde k bankrotom firiem. Vážne dôsledky inflácie pocíti aj obyvateľstvo. Veľká časť bude mať ťažkosti so splácaním účtov, či pokrývať životné náklady," vysvetlil Oravec s tým, že zastropovanie a regulovanie cien je síce riešením pre obyvateľstvo, ale problémom pre firmy.

"Slovensko by sme mali prestať deliť na firmy a obyvateľstvo," oponoval Lasz, podľa ktorého spolu tieto skupiny priamo súvisia aj z pohľadu zamestnanosti. "Ak začneme zdaňovať a robiť firmám zle, na konci dňa to pocítia aj obyvatelia," doplnil.

Do diskusie sa zapojil aj Rastislav Machunka, viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR, podľa ktorého bude inflácia v tomto aj budúcom roku znamenať zhoršenie životnej úrovne. "Nie je tu priestor na plnenie si politických snov," uviedol v súvislosti s prorodinným protiinflačným balíčkom z dielne ministra financií Igora Matoviča. Podľa Machunku to reálny problém nerieši a ide len o "politické floskuly".

Ísť do vyššieho deficitu?

Ako ale aktuálnu situáciu riešiť? Podľa Oravca je lepšie v tejto chvíli ísť do vyššieho deficitu, ako zvyšovať dane. "Nenavádzam na to, aby sme robili nezodpovednú politiku a zadlžovali sa, v porovnaní s inými krajinami sme na tom ale ešte pomerne dobre," povedal v Téme dňa.

Machunka na tento návrh reagoval s tým, že pri deficite by zostal opatrný. Inflácia je podľa neho dôsledkom aj toho, že sme nezodpovedne stimulovali ekonomiku. "Jediným spôsobom boja proti inflácii je zvyšovanie úrokových sadzieb, predražovanie dlhu štátov. Som prekvapený a budem pozorne sledovať, ako to zvládne napríklad také Taliansko, Španielsko, Portugalsko. Keď sa pustíme do deficitov, o niekoľko rokov sa nám to vráti. Slovensko si nemôže dovoliť deficit 100 % HDP z hľadiska výkonu ekonomiky," dodal.

Ako však pomáha štát? Konkrétne opatrenia zatiaľ veľmi nevidieť. "Pomoc by mala byť cielená pre skupiny, ktoré sú ohrozené a padajú do chudoby, nemalo by to byť plošné. Otázne je, či k tomu štát má dáta, všetko musí byť navyše v súlade so zákonom," uviedol Andrej Lasz. Predpokladá, že obyvateľstvo Slovenska schudobnie.

Čakajú nás ťažké roky

Aká je teda reálna ekonomická prognóza podľa ľudí z praxe? Na krízovú situáciu treba podľa Lelovského krízové riadenie a profesionálov. V tomto má vláda vraj medzery. Machunka to zase vidí tak, že tu máme v čele štátu ľudí, ktorí majú s vládnutím len málo skúseností. "Ponúkame intenzívne pomocnú ruku, aby sme z pohľadu priemyslu vedeli túto krízu zvládnuť. Veríme, že vláda sa poučí a bude oveľa viac akceptovať to, čo hovoríme," dodal.

Podľa Lasza už po kríze koronavírusu mnohé podniky "sflexibilneli". "Každá recesia sa raz skončí, určite nás čakajú ťažké a turbulentné roky, ale gro firiem to vydrží," uviedol. Oravec by prijal spoluprácu naprieč všetkými sférami obyvateľstva, práve to je podľa neho predpokladom na zvládnutie aktuálnej ekonomickej krízy.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok