Slovensko zhoršilo výhľad rastu ekonomiky, dvojcifernú infláciu čaká aj v budúcom roku

TA3 ČTK
30.6.2022 15:17

Slovenské ministerstvo financií zhoršilo výhľad tohtoročného rastu ekonomiky Slovenska na 1,9 percenta, v marci ešte počítalo s rastom o 2,1 percenta. V budúcom roku by potom hrubý domáci produkt mal vykázať rast o 2,6 percenta, čo by bolo zhruba polovičné tempo v porovnaní s doterajším odhadom.

Úrad zároveň zvýšil odhad inflácie, jej vývoj podľa ekonómov ministerstva ovplyvní opatrenia vlády ohľadom cien zemného plynu pre domácnosti. Štát proti plánu tento rok aj v budúcom roku vyberie na daniach a povinných odvodoch viac peňazí, uviedli vo štvrtok na tlačovej konferencii zástupcovia ministerstva financií.

"Ak by sme takto preplávali touto bezprecedentnou energetickou krízou, ktorú tu máme, tak by sme boli radi a ja si myslím, že by to bolo fajn," povedal novinárom riaditeľ Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií Juraj Valachy.

Pomalší než pôvodne odhadovaný rast HDP Slovenska úrad zdôvodnil okrem iného dopady vojnového konfliktu na Ukrajine, problémy v dodávateľských reťazcoch a rastom cien energií, čo ovplyvňuje dopyt po inom tovare a službách.

Tento rok aj v budúcom roku ministerstvo financií očakáva dvojcifernú infláciu, vývoj v budúcom roku ešte ovplyvní opatrenia vlády ohľadom cien zemného plynu. Štátne plynárne SPP ponúknu podľa ministerstva hospodárstva domácnostiam štvorročný kontrakt, ktorý povedie v budúcom roku k miernejšiemu zdraženiu plynu, než hrozí pri premietnutí vývoja cien komodity na burzách do cenníkov pre rodiny.

Elektrina by väčšine domácností na Slovensku zdražiť nemala. Na základe podpísaného memoranda najväčší výrobca elektriny v krajine, spoločnosť Slovenské elektrárne, má časť svojej produkcie dodať na trh za zvýhodnenú cenu.

Slovensko podľa novej prognózy na daniach a odvodoch tento rok vyberie o 1,6 miliardy eur viac a v budúcom roku o 3,1 miliardy eur viac oproti schválenému rozpočtu. Podľa Valachyho v súvislosti s vysokou infláciou však stúpnu aj výdavky štátu, napríklad na dôchodky, mzdy a energie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok