Hadí ostrov Rusov opäť potupil, preslávil ho výrok ukrajinského vojaka. Čím je výnimočný?

ta3/hm ČTK
1.7.2022 07:00

Spájajú sa s ním legendy aj najznámejšie heslo vojny na Ukrajine. Hoci je Hadí ostrov rozlohou neveľký, jeho strategický význam je gigantický. Čiernomorský ostrov sa dostal do pozornosti médií vďaka výroku Ukrajincov, ktorý adresovali ruskej vojnovej lodi Moskva, keď sa odmietali vzdať. Čím je Hadí ostrov výnimočný, a kto bol jeho pánom v minulosti?

Hadí ostrov Rusov opäť potupil, preslávil ho výrok ukrajinského vojaka. Čím je výnimočný?
Profimedia

Skalnatý Hadí ostrov má rozlohu len 0,205 kilometra štvorcového, je však strategickým miestom. Čiernomorský ostrov sa nachádza približne 35 kilometrov východne od ústia Dunaja. Patrí Ukrajine a je súčasťou Odeskej oblasti. Nachádza sa na okraji ukrajinských výsostných vôd v Čiernom mori a jeho držanie umožňuje kontrolu obchodnej námornej trasy z ukrajinských prístavov Odesa alebo Mikolajiv, dôležitých pre export obilia. 

Nepatril vždy len Ukrajine

Z ostrova je možné zablokovať pohyb civilných lodí na juhu Ukrajiny. Podľa šéfa ukrajinskej rozviedky Kyryla Budanova má skalnatý ostroh (=úzky pás zeme vybiehajúci do vody al. do údolia) strategický význam pre Ukrajinu i ruskú armádu, pretože ten, kto ho ovláda, kontroluje nielen situáciu na mori, ale do istej miery aj vo vzduchu.

Hadí ostrov do roku 1948 patril Rumunsku, potom si Sovietsky zväz vynútil jeho vydanie na vojenskú základňu. Po rozpade ZSSR na prelome rokov 1991/1992 ostrov vrátane tamojšej monitorovacej základne pripadol Ukrajine. Spor medzi Rumunskom a Ukrajinou o ostrov mala vyriešiť zmluva o priateľstve podpísaná v roku 1997, aj potom však slovné prestrelky medzi oboma krajinami pokračovali. Boli to však spory už len o výsostné vody, ktoré sa podarilo vyriešiť v roku 2009.

Na ostrove sa nachádza osada pomenovaná Bile, ktorú postavili v roku 2007 a ktorú využívali ukrajinskí vojaci, heliport alebo maják. Podľa legiend na ostrov odviezli popol gréckeho hrdinu Achilla, nachádzala sa tam tiež jeho svätyňa. Na ostrove je tiež pomník pripomínajúci padlých ruských vojakov z rusko-japonskej vojny.

Centrom pozornosti sa ostrov stal hneď prvý deň ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára, kedy ho obsadili ruské jednotky. Ostrov najskôr ostreľovalo ruské námorníctvo z plavidla Moskva a hliadkové lode Vasilij Bykov. Neskôr sa stal terčom útoku zo vzduchu, pri ktorom bola zničená všetka ukrajinská infraštruktúra na ostrove. Ruskí vojaci pred útokom Ukrajincov vyzývali, aby zložili zbrane, obrancovia ostrova ich ultimátum nevyberaným spôsobom odmietli. Výrok "Ruská vojnová loď, choď do p****e!" adresovaný ruskému krížniku, ktorý zaznel do vysielačky z úst príslušníka ukrajinskej pechoty Romana Hrybova, sa stal zrejme najznámejším heslom vojny na Ukrajine.

Zbohom, krížnik Moskva

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potom udelil 13 pohraničníkom, ktorí podľa tvrdení Kyjeva zomreli pri obrane Hadieho ostrova, najvyššie štátne vyznamenanie Hrdina Ukrajiny. Rusko hovorilo o 82 zajatých ukrajinských vojakoch. Neskôr ukrajinské námorníctvo oznámilo, že pohraničníci z ukrajinského Hadieho ostrova sú nažive a v ruskom zajatí. Nakoniec boli prepustení v rámci výmeny zajatcov, nevie sa však presne, či sa to týkalo všetkých obrancov ostrova. Hrybov bol medzi prepustenými a dostal mnoho ďalších vyznamenaní.

V apríli sa za päť miliónov ukrajinských hrivien v aukcii predali špeciálne známky ukrajinskej pošty vydané na počesť obrancov Hadieho ostrova. Výťažok z predaja exemplára s podpisom autora putoval ukrajinskej armáde. Do obehu sa dostala 12. apríla 2022, teda len jeden deň predtým, ako na krížniku Moskva, ktorý sa stal symbolom útoku na ostrov, zrejme v dôsledku zásahu protilodnými strelami Neptun, vypukol požiar, vedúci k potopeniu lode 14. apríla, čo pre Rusko znamenalo veľkú stratu nielen v bojoch ale i po psychickej stránke. 

Ukrajinské sily od mája spustili okolo Hadieho ostrova ofenzívu, pri ktorej potopili mnoho ruských plavidiel. Rusko sa opakovane pokúšalo posilniť svoju posádku na ostrove, oznámilo však, že ruské jednotky ostrov opustili. Južné veliteľstvo ukrajinských síl uviedlo, že ruská strana urýchlene evakuovala motorovými člnmi zvyšky svojej posádky po nočnej operácii ukrajinskej armády, ktorá na nej podnikla raketové a delostrelecké údery. Na ostrove v súčasnosti horí a ozývajú sa tam výbuchy, tvrdí ukrajinská armáda. Moskva ústup vysvetľuje ako svoju dobrú vôľu s ohľadom na vývoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok