Na kultúre a kultúrnom dedičstve tiež záleží. Ministerka kultúry Milanová navštívila Ukrajinu

TA3 TASR
30.6.2022 12:46

Slovenská ministerka kultúry Natália Milanová navštívila v stredu ukrajinský Ľvov, kde spoločne s rezortnými partnermi z ďalších európskych krajín rokovala s ukrajinským ministrom kultúry Olexandrom Tkačenkom. Informovala o tom hovorkyňa MK SR Zuzana Viciaňová.

Na kultúre a kultúrnom dedičstve tiež záleží. Ministerka kultúry Milanová navštívila Ukrajinu
Facebook/Natália Milanová - ministerka kultúry

"Včera som pracovne navštívila Ukrajinu. Od začiatku vojny som v kontakte s ministrom Tkačenkom iba telefonicky a konečne sme sa mohli stretnúť aj osobne. Po týždňoch plánovania sa podarilo zorganizovať stretnutie ministrov kultúry desiatich krajín Európy," uviedla Milanová na sociálnej sieti Facebook.

Ukrajinský minister kultúry a informačných technológií pozval svojich kolegov na spoločné zasadnutie s cieľom prediskutovať aktuálne výzvy v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu a vytvoriť stratégiu boja proti ruskej agresii a propagande v oblasti kultúry.

"Diskutovali sme o doterajšej pomoci Ukrajine i o ďalších možnostiach podpory umelcov a umelkýň, mladých talentov, o záchrane kultúrneho dedičstva a taktiež o ochrane mediálneho prostredia pred propagandou," spresnila Milanová.

Slovenský rezort kultúry tvrdí, že SR kontinuálne podniká potrebné kroky v oblasti kultúry s cieľom poskytnúť pomoc vojnou zasiahnutej Ukrajine. Slovensko napríklad ponúklo Kyjevu pomoc vo forme dočasného bezpečného uloženia predmetov kultúrnej hodnoty. Ministerstvo kultúry SR zároveň oslovilo UNESCO, aby bolo Ruskej federácii pozastavené členstvo v tejto organizácii OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru. Najnovšou iniciatívou MK SR je organizácia dobročinného júnového turné ukrajinského národného baletu na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok