Slovensko preberie predsedníctvo vo V4, bude klásť dôraz na spoločné európske riešenia

TA3 TASR
30.6.2022 12:41

Slovensko v piatok prevezme v poradí už šieste predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke. Predsedať bude do júna 2023. Prioritami krajiny budú štyri tematické oblasti - prepojenia, ekonomika, udržateľnosť a ľudia. Vyplýva to z programu predsedníctva SR vo V4.

Slovensko preberie predsedníctvo vo V4, bude klásť dôraz na spoločné európske riešenia
TASR/Ladislav Vallach

"Slovenské predsedníctvo vo V4 nadviaže na prioritné iniciatívy v rámci strategických cieľov vytýčených počas predchádzajúcich predsedníctiev s dôrazom na jasný príspevok k spoločným európskym riešeniam a s praktickým pozitívnym dosahom na občanov," uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Rezort diplomacie podotkol, že vzhľadom na prebiehajúcu vojnu na Ukrajine musí byť spolupráca krajín viac ako kedykoľvek predtým založená na princípoch dodržiavania ľudských práv, slobody, demokracie, právneho štátu, dobrých susedských vzťahov a oddanosti k európskej integrácii a transatlantickej spolupráci.

V nadväznosti na rozhodnutie Európskej rady o udelení štatútu kandidátskej krajiny Ukrajine a Moldavskej republike ich budú krajiny V4 ďalej podporovať na ceste do EÚ. "Zároveň budeme pomáhať pri napĺňaní stanovených priorít, aby bol udelený štatút kandidátskej krajiny Gruzínsku," dopĺňa ministerstvo. Osobitná pozornosť bude zameraná na zmierňovanie dôsledkov pretrvávajúcej humanitárnej krízy vzniknutej na Ukrajine.

V oblasti prepojenia sa bude predsedníctvo orientovať na prehlbovanie regionálnej spolupráce v oblasti rozvoja dopravy vrátane budovania cezhraničných prepojení. Zamerať sa chce aj na ďalší rozvoj jadrovej energetiky a zabezpečenia rovnakých podmienok pre všetky nízkouhlíkové technológie.

V oblasti ekonomiky sa chce predsedníctvo zamerať na zelenú a digitálnu transformáciu. Prioritou budú udržateľné financovanie vrátane implementácie plánu obnovy. Kapitola udržateľnosť kladie dôraz na rozvoj spolupráce v témach, ako sú obehové hospodárstvo, zmena klímy či ochrana ovzdušia a prírody. 

V tematickej oblasti ľudia predsedníctvo reflektuje nedávne zvýšenie ročného rozpočtu Medzinárodného vyšehradského fondu s cieľom posilniť spoluprácu predovšetkým v oblasti mobility mládeže a medziľudských kontaktov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok