Meteorológov zachránilo ministerstvo financií. SHMÚ poskytne milióny eur

TA3 TASR
30.6.2022 12:30

Ministerstvo financií SR uvoľnilo rozpočtovým opatrením 3,5 milióna eur pre Slovenský hydrometeorologický ústav. Uviedlo to tlačové oddelenie rezortu. Meteorológovia nemali tento rok podpísaný kontrakt s ministerstvom životného prostredia. Peniaze na svoju činnosť mali do konca júna.

SHMÚ

Kontrakt o poskytnutí financií podpisuje MŽP so SHMÚ vždy koncom roka. Minulý rok sa tak neudialo. Dôvodom bol podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja nevyrovnaný a nekrytý rozpočet.

Hovorca SHMÚ Ivan Garčár v marci potvrdil, že dostali zamietavé stanovisko o poskytnutí peňazí z rezortu financií. Ministerstvo životného prostredia SR preto priebežne rokovalo s meteorológmi aj ministerstvom financií. Koncom mája opätovne na MF zaslalo žiadosť o dofinancovanie rozpočtového výpadku SHMÚ.

Z minuloročného podpísaného kontraktu vyplýva, že meteorológovia ním zabezpečuje stratégiu implementácie európskych smerníc pre oblasť vody a ovzdušia, vedu, výskum, výchovu a vzdelávanie, monitoring, informatiku a dokumentáciu, medzinárodné aktivity, reporting a medzinárodnú spoluprácu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok