Nemecko sa obáva, že ho Rusko úplne odstrihne od plynu. Hrozí blokáda Nord Streamu 1?

TA3 ČTK
30.6.2022 11:51

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck sa obáva úplného prerušenia dodávok plynovodom Nord Stream 1, ktorý prepravuje plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora. Podľa ministra hrozí "blokáda celého plynovodu Nord Stream 1" od 11. júla, kedy na plynovode začínajú každoročné údržbárske práce, informovala agentúra DPA.

Nemecko sa obáva, že ho Rusko úplne odstrihne od plynu. Hrozí blokáda Nord Streamu 1?
Twitter/Bloomberg

Habeck tiež varoval, že takýto vývoj by mohol spôsobiť veľké komplikácie v zásobovaní plynom v zimných mesiacoch. Dodal však, že na leto má Nemecko dodávky plynu zabezpečené.

Nord Stream 1 sa pri každoročnej údržbe obvykle odstaví na desať dní. Podľa Habecka by však vzhľadom na doterajší vývoj nebolo nijako prekvapivé, keby Rusko oznámilo, že v rámci údržby narazilo na problém, kvôli ktorému nie je možné prevádzku plynovodu obnoviť. Úplné prerušenie dodávok plynovodom Nord Stream 1 by spomalilo plnenie nemeckých zásobníkov plynu v rámci príprav na zimnú sezónu.

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom už tento mesiac výrazne obmedzila dodávky plynovodom Nord Stream 1, čo zdôvodňuje oneskorením pri oprave zariadenia firmy Siemens Energy. Habeck ale toto obmedzenie dodávok už skôr označil za politicky motivovaný krok, ktorým sa Rusko snaží vyvolať neistotu a zvýšiť ceny plynu.

Dnes minister zopakoval, že technické problémy hlásené Ruskom sú iba zámienkou pre obmedzovanie dodávok. "Všetci sa zhodujú, že Nord Stream 1 by teraz mohol dodávať 100 percent plynu," uviedol.

Nemecká vláda minulý týždeň kvôli problémom s dodávkami plynu z Ruska vyhlásila stav výstrahy, čo je druhý z troch varovných stupňov krízového plánu pre dodávky plynu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok