TIP NA VÍKEND: Farma so zvieratami, lezecké steny, turistika. Kam zájsť v okolí Lehoty?

ta3/Henrieta Mihalková
2.7.2022 06:00

Výstup na Vtáčnik, lezecké steny na Jančekovej skale, ale aj farma, zvieratá a syry. Ak hľadáte tip na prvý prázdninový víkend, podľa obyvateľov Lehoty pod Vtáčnikom sa v okolí obce nudiť nebudete. Čo by vám odporučili navštíviť? Niektoré lokality sa objavili v ankete viackrát - zrejme stoja za to!

TIP NA VÍKEND: Farma so zvieratami, lezecké steny, turistika. Kam zájsť v okolí Lehoty?
Profimedia

Milan Kmeť

Vitajte u nás v Lehote pod Vtáčnikom - v krásnej malebnej dedinke. Nachádzajú sa tu cykloturistické aj pešie trasy. V okolí Lehoty môžete navštíviť miesta, ako je Sivý kameň, Jančekova skala alebo krásne hory Sekaniny, kde sa nachádzajú lezecké steny, napríklad Volkova stena.

Horolezecké steny v Sekaninách navštevujú turisti zo Slovenska aj z Čiech, je tam príjemné prostredie. Odtiaľ môžete absolvovať aj výstup na Vtáčnik, ktorého vrchol je vo výške 1 346 m. n. m. Výstup zvládne každý. V Jančekových skalách je 22 horolezeckých stien. Vedie tadiaľto cyklotrasa do Novák, cez Lehotu, Sivý kameň až do Handlovej. 

Všetkých zároveň pozývam na bežecké podujatie "Milan Beh Sekaniny", ktoré sa uskutoční 10. septembra, štart je o 11.00 hod. Trasa povedie z námestia v Lehote pod Vtáčnikom a končí sa v amfiteátri na Sekaninách.

Beáta Chudá

V obci Podhradie neďaleko Lehoty pod Vtáčnikom sa nachádza zrúcanina hradu Sivý Kameň. V podhradí je i penzión, kde sa dá po turistike posedieť. Blízko je obec Kamenec, kde môžete navštíviť Farmu pod Vtáčnikom si zvieratami. Zážitok je to najmä pre deti, na farme si rovnako môžete posedieť a oddýchnuť, prípadne si kúpiť syr.

Turistickým lákadlom sú, samozrejme, Bojnice, kde sa nachádzajú zoologická záhrada, Bojnický zámok, atrakcie pre deti, Gumi Land. Je tam toho naozaj dosť.  Blízko je aj dedina Sebedražie s golfovým areálom a rybníkmi, ďalej známy horský hotel Remata, tam sú tiež rybníky, a je tam dokonca raj pre deti.

Ondrej Kušnír

Pokiaľ si chcete zašliapať do kopcov, na bicykli, či peši, máme tu pekné vyhliadky ako Jančekova skala, takisto je tu Chata na Vŕvave, z ktorej sa dá ísť na vrchol Vtáčnika, odkiaľ je výhľad na celé okolie. Takisto je tu Jarabá skala, ktorá je pomerne vyhľadávanou atrakciou, potom je tu Biela skala, z ktorej vidieť na Žiarsku (opačnú) stranu. Je tu toho mnoho, len treba šliapať do kopca.

Osobne odporúčam "Vŕvavu" a Jančekovu skalu, ktorú zvládnete aj s deťmi. Na bicykli to chce občas trochu tlačenia pre menej zdatných, ale tie výhľady stoja za to.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok