Od havárie uplynulo jedenásť rokov. Časť obyvateľov Fukušimy sa môže vrátiť domov, úroveň radiácie klesla

TA3 ČTK
30.6.2022 09:21

Obyvatelia časti japonského mesta Fukušima, v ktorej stojí jadrová elektráreň, sa po 11 rokoch môžu natrvalo vrátiť do svojich domovov. Úroveň radiácie tu klesla na prijateľnú úroveň prvýkrát od marca 2011, kedy oblasť a elektráreň zasiahlo zemetrasenie a následná vlna cunami, ktoré zariadenie vážne poškodili. O konci nútenej evakuácie rozhodli miestne úrady, informovala agentúra Kjódó.

fukušima 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Japonsko postupne odvoláva príkazy na evakuáciu v mestských častiach v blízkosti elektrárne, čo umožňuje trvalý návrat miestnych obyvateľov. Prvá bola 12. júna dedina Kacurao a dnes mestská časť Okuma, kde pred nešťastím žilo 11 500 ľudí. Otvoreniu oblasti predchádzala dekontaminácia, v pláne je ďalšia obnova mesta. Stovky kilometrov štvorcových v okolí elektrárne však budú pravdepodobne kvôli vysokej radiácii neobývateľné ešte dlhé roky.

Mestský rozhlas dnes ráno oznámil koniec príkazu na evakuáciu, pri oslavách prehovoril starosta Okumu Jun Jošida. Súčasťou podujatia pred budovou stanice bola aj prehliadka hasičov a polícia, ktorá symbolicky začala opätovné pravidelné hliadky v meste.

"Je to významný míľnik v obnove mesta, ale bude to ešte nejaký čas trvať, než to bude zase živé mesto, aké si pamätáme," povedal starosta.

Pred haváriou žilo v Okume necelých 6000 obyvateľov, od decembra tu čiastočne prebýva 49 osôb. Cieľom vedenia mesta je mať do piatich rokov 2600 stálych obyvateľov.

Zemetrasenie o sile deviatich stupňov a následná prívalová vlna cunami pripravili 11. marca 2011 v Japonsku o život takmer 19 000 ľudí a spôsobili najväčšie nukleárne nešťastie vo svete od havárie v ukrajinskom Černobyle v roku 1986. Prírodná katastrofa vyradila vo Fukušime troch reaktorov sa roztavila a do vzduchu, pôdy a mora sa uvoľnili rádioaktívne častice. Únik radiácie vo Fukušime si vyžiadal evakuáciu asi 160 000 osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok