ONLINE: Z Berďansku vyplávala prvá loď s ukrajinským obilím, Putin obvinil NATO z imperiálnych ambícií

TA3 TASR ČTK
30.6.2022 06:43

Z ukrajinského prístavu Berďansk, ktorý okupujú ruské vojská, vyplávala pod ochranou ruského námorníctva prvá loď naložená 7000 tonami ukrajinského obilia. Putin obvinil NATO z imperiálnych ambícií, pretože západná aliancia sľubuje posilniť svoju obranu a podporu Ukrajiny. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: USA plánujú dodať moderné systémy. Zelenskyj navrhol mechanizmus na konfiškáciu ruského majetku
TASR/AP

23:51 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

23:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opäť telefonoval s nemeckou hlavou štátu Frankom-Walterom Steinmeierom a ich rozhovor trval približne jednu hodinu, oznámila vo štvrtok Steinmeierova kancelária.

22:09 Rusko si vo štvrtok predvolalo britskú veľvyslankyňu v Moskve Deborah Bronnertovú pre "urážlivé" výroky britského premiéra Borisa Johnsona na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina. Vo vyhlásení to uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

21:35 Šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg na summite NATO v Madride prisľúbil krajinám v Afrike a na Blízkom východe zvýšenú podporu. Aliancia tak chce konkurovať narastajúcemu vplyvu Ruska a Číny v týchto regiónoch.

21:13 Turecko vo štvrtok vyzvalo na zintenzívnenie úsilia o ukončenie vojny na Ukrajine. Po skončení summitu NATO v Madride to uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

20:40 Ukrajinský premiér Denys Šmyhal povedie približne 100-členú delegáciu Kyjeva, ktorá sa na budúci týždeň zúčastní na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane. Vo štvrtok o tom informoval ukrajinský veľvyslanec vo Švajčiarsku Artem Rybčenko.

20:14 Indonézsky prezident Joko Widodo vo štvrtok odovzdal šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi odkaz od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Uviedol to samotný Widodo po tom, ako v Moskve rokoval s Putinom.

19:42 Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová vo štvrtok v rámci summitu NATO v Madride diskutovala so svojou španielskou rezortnou kolegyňou Margaritou Roblesovou o prípadných dodávkach tankov vyrobených v Nemecku zo Španielska pre ukrajinské sily.

19:24 Situácia na hraniciach Slovenska a Ukrajiny je stabilizovaná. Uviedol to minister vnútra Roman Mikulec, ktorý vo štvrtok rokoval v Budapešti so svojimi rezortnými kolegami z krajín Vyšehradskej štvorky. Ministri zo SR, ČR, Maďarska a Poľska sa venovali migračným výzvam v regióne a tiež koordinácii situácie na Ukrajine.

19:08 Bielorusko začalo podľa správ nezávislých médií vo väčšej miere vydávať povolávacie rozkazy. Ukrajinský generálny štáb v tejto súvislosti hovorí o "skrytej mobilizácii", napísala vo štvrtok agentúra DPA.

18:35 Plány skupiny G7 na stanovenie stropu pre ceny ruskej ropy povedú k výpadku dodávok na svetové trhy a prudkému nárastu cien pre európskych spotrebiteľov. Upozornila na to vo štvrtok Moskva.

17:45 Spojené štáty v najbližších dňoch oznámia ďalšiu dodávku zbraní pre Ukrajinu v hodnote 800 miliónov dolárov. Vo štvrtok to v Madride, dejisku konania tohtotýždňového summitu NATO, vyhlásil americký prezident Joe Biden.

18:28 Plány skupiny G7 na stanovenie stropu pre ceny ruskej ropy povedú k výpadku dodávok na svetové trhy a prudkému nárastu cien pre európskych spotrebiteľov. Upozornila na to vo štvrtok Moskva.

17:33 Slovensko v tejto chvíli nepredpokladá navyšovanie počtu cudzích vojakov NATO na svojom území nad parlamentom schválený počet 3000, povedal po skončení summitu NATO v Madride vo štvrtok slovenský minister obrany Jaroslav Naď. Podľa neho bude v lete na Slovensku 1600 až 1700 zahraničných vojakov NATO, pričom ostane priestor na prípadné ďalšie posilnenie obrany SR.

17:16 Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov vo štvrtok vyhlásil, že medzi Ruskom a Západom sa spúšťa nová "železná opona".

"Čo sa týka železnej opony, v podstate sa už spúšťa. Tento proces sa už začal," povedal šéf ruskej diplomacie novinárom po rokovaniach so svojím rezortným partnerom z Bieloruska.

17:03 V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu potrebuje humanitárnu pomoc  podobe vody, potravín a zdravotnej starostlivosti približne 16 miliónov Ukrajincov. Vo štvrtok to uviedla humanitárna koordinátorka OSN pre Ukrajinu Osnat Lubraniová.

16:42 Pápež František vo štvrtok nepriamo obvinil Rusko z "ozbrojeného dobývania, expanzionizmu a imperializmu" na Ukrajine, kde podľa neho rozpútalo krutú a nezmyselnú agresívnu vojnu.

16:14 Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok, na záver summitu Severoatlantickej aliancie v Madride, odmietol tvrdenia šéfa Kremľa Vladimira Putina, ktorý obvinil NATO z imperiálnych ambícií.

Scholz zdôraznil, že Aliancia nepredstavuje pre nikoho žiadnu hrozbu. Podľa neho medzinárodný poriadok ohrozuje samotný Putin, ktorý "urobil z imperializmu cieľ svojej politiky".

15:38 Sankcie voči Moskve môžu byť za určitých okolností vnímané ako akt agresie a dôvod na vyhlásenie vojnu. Vo štvrtok to uviedol podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev.

15:23 Stiahnutie ruských vojakov z ukrajinského Hadieho ostrova dokazuje, že Ukrajina môže vo vojne s Ruskom zvíťaziť. Vyhlásil to vo štvrtok britský premiér Boris Johnson na tlačovej konferencii po summite NATO v Madride, ktorému dominovali dôsledky ruskej invázie na Ukrajinu.

14:48 Ukrajinský brigádny generál Oleksij Hromov povedal na tlačovej konferencii, že ruské vojenské vybavenie na Haďom ostrove bolo zničené. Na ostrov zatiaľ nevstúpili ukrajinské jednotky, čo sa podľa neho zmení. Dodal, že ukrajinská armáda urobí všetko pre to, aby lode prevážajúce obilie mohli preplávať Čiernym morom, a že v súčasnej dobe sa neplánuje stiahnutie z východného mesta Lysyčansk, ktoré sa ruské sily snažia obkľúčiť. Informovala o tom agentúra Reuters, upozornila však, že jeho výroky nie je možné bezprostredne overiť.

14:00 Putin vyhlásil, že Moskva je otvorená dialógu o strategickej stabilite a nešírení jadrových zbraní. Takáto snaha si však podľa neho vyžaduje "dôslednú spoluprácu“ a môže tiež pomôcť predísť tomu, "čo sa dnes deje v Donbase“. Povedal to počas právnického fóra v Petrohrade.

13:20 Rusko ostreľovalo pohraničné osady v Černihivskej oblasti. Podľa ukrajinského operačného veliteľstva "Sever" bolo 30. júna ráno z Ruska ostreľované územie blízko obcí Hremiach a Mychalčyna-Sloboda v Černihivskej oblasti. Zatiaľ neboli hlásené žiadne obete.

13:00 Putin by mal okamžite ukončiť vojnu na Ukrajine, povedal šéf NATO Jens Stoltenberg. Švédsko a Fínsko majú plné právo pridať sa k NATO, dodal.

12:35 Rusko dnes oznámilo, že od začiatku invázie na Ukrajine zajalo alebo sa mu vzdalo celkom vyše 6000 ukrajinských vojakov. Hovorca ruského ministerstva obrany to podľa agentúry TASS povedal novinárom, keď komentoval stredajšie informácie o tom, že si Rusko s Ukrajinou vymenili 144 zajatcov. To bola podľa agentúry Unian doteraz najväčšia výmena od začiatku vojny.

12:18 Krym Realii informovalo, že Rusko vypustilo zo Sevastopoľa, mesta na okupovanom polostrove Krym, do Čierneho mora päť zo svojich siedmich ponoriek Čiernomorskej flotily. Štyri ponorky sú v stave "bojovej pohotovosti", uviedol Krym Realii.

12:13 Summit NATO, ktorý sa v týchto dňoch koná v Madride, je odpoveďou na hrozby, ktoré predstavuje Rusko, a má za cieľ posilniť bezpečnosť členských krajín. Povedal to poľský prezident Andrzej Duda. 

12:12 Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko poďakoval Slovensku za veľkú pomoc, na ktorú nikdy nezabudne. Informoval o tom na sociálnej sieti minister obrany SR Jaroslav Naď po stretnutí s Kličkom na summite NATO v Madride. 

12:10 Putin vo štvrtok odmietol výrok britského premiéra Borisa Johnsona o tom, že vojna na Ukrajine by sa nezačala, ak by bol Putin ženou. "Chcem len pripomenúť udalosti nedávnej histórie, keď sa (vtedajšia britská premiérka) Margaret Thatcherová rozhodla začať vojenské ťaženie proti Argentíne o Falklandské ostrovy. Rozhodla sa teda žena, že začne vojenskú akciu," povedal šéf Kremľa.

12:09 Slovenská ministerka kultúry Natália Milanová navštívila v stredu ukrajinský Ľvov, kde spoločne s rezortnými partnermi z ďalších európskych krajín rokovala s ukrajinským ministrom kultúry Olexandrom Tkačenkom.  

12:00 Niektorí poľskí turisti už uvádzajú zážitky s Rusmi na dovolenke v Turecku. Rozhovory, ktoré sa s nimi pokúšali viesť na tému vojny na Ukrajine, v Poliakoch zanechávajú skľúčené dojmy.

11:28 Švédsko dodá Ukrajine ďalšie protitankové zbrane a guľomety. Podľa agentúry Reuters to oznámil švédsky minister obrany Peter Hultqvist. Švédska televízia SVT uviedla, že ide už o piatu dodávku zbraní, ktorú Švédsko posiela na Ukrajinu od začiatku ruskej invázie.

11:18 Európsky súd pre ľudské práva oznámil, že žiada od Ruska, aby zabezpečilo, že nebude vykonaná poprava dvoch Britov, ktorí boli zajatí počas bojov na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters. 

10:49 Ruské invázne jednotky opustili Hadí ostrov v Čiernom mori, informuje server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na Južné veliteľstvo ukrajinských síl. To uviedlo, že ruská strana urýchlene evakuovala motorovými člnmi zvyšky svojej posádky na ostrove po nočnej operácii ukrajinskej armády, ktorá naň podnikla raketové a delostrelecké údery. Na ostrove v súčasnosti horí a ozývajú sa tam výbuchy, tvrdí ukrajinská armáda.

10:46 Ukrajinský generálny štáb zverejnil indikatívny odhad ruských strát od začiatku vojny.

10:45 Z ukrajinského prístavu Berďansk, ktorý okupujú ruské vojská, vyplávala pod ochranou ruského námorníctva prvá loď naložená 7000 tonami ukrajinského obilia. S odvolaním sa na dnešné oznámenie miestnych úradov dosadených Moskvou o tom informovala agentúra AFP.

10:33 Podľa šéfa správy Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka boli v Krasnohorivke a Sydorove zabití dvaja civilisti. Ďalší dvaja ľudia boli zranení v Doneckej oblasti 29. júna.

9:55 Putin obvinil NATO z imperiálnych ambícií, pretože západná aliancia sľubuje posilniť svoju obranu a podporu Ukrajiny. "Ukrajina a blaho ukrajinského ľudu nie sú kolektívnym cieľom Západu a NATO, ale prostriedkom na obranu ich vlastných záujmov," povedal podľa BBC Putin.

9:31 Ruská invázia na Ukrajinu vyriešila krízu identity Severoatlantickej aliancie. Vo štvrtkovom redakčnom komentári to uviedol taliansky denník La Repubblica, informovala agentúra DPA. 

9:00 Ukrajinský generálny štáb oznámil, že Rusko od 24. februára stratilo na Ukrajine 35 600 vojakov. Ďalej uviedol, že tiež stratilo 1573 tankov, 3726 obrnených bojových vozidiel, 2602 vozidiel a palivových nádrží, 790 delostreleckých systémov, 246 raketových systémov s viacnásobným odpaľovaním, 104 systémov protivzdušnej obrany, 185 vrtuľníkov, 214 lodí a 214 lietadiel.

8:43 Ukrajinské operačné veliteľstvo "Juh" uvádza, že ruské sily stratili v utorok 40 vojakov, raketový systém Pantsir S-1 na Haďom ostrove, dve húfnice "Msta-B" a samohybnú húfnicu "Msta-S" a tiež tri obrnené jednotky a iné techniky na južnom fronte.

8:29 Šéf správy Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko oznámil, že ruský útok zničil sklad v meste Zelenodolsk, v ktorom bolo 40 ton obilia, a spôsobil požiar. Uviedol, že ruské sily zaútočili aj na dedinu Velyka Kostromka. Zatiaľ neboli hlásené žiadne obete na životoch.

8:16 Americký think tank Inštitút pre štúdium vojny vo svojom najnovšom hodnotení uviedol, že ruské sily pokračujú v ofenzívnych operáciách severne od Charkova, čo naznačuje, že Kremeľ má územné ambície aj mimo Donbas, ktoré budú naďalej znižovať početné stavy a vybavenie, potenciálne na úkor ofenzívnej sily na kritickejších osiach postupu.

8:01 Ruské invázne jednotky sa snažia obkľúčiť Lysyčansk a preťať cestu vedúcu do mesta zo západu od Bachmutu. Vo svojej pravidelnej rannej správe o vývoji bojov to dnes uviedol ukrajinský generálny štáb. Rusi podľa neho vedú ofenzívu pri obci Verchňokamjanka, útočné operácie podnikajú v oblasti lysyčanskej ropnej rafinérie.

7:59 Gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim zverejnil video, na ktorom ruská raketa dopadá na obytný dom v Mykolajive. "Odpad! Ako sa to dá vysvetliť? Kde je logika? Rusko je teroristický štát,“ okomentoval video.

7:19 Zelenskyj oznámil v stredu večer ukončenie diplomatických vzťahov so Sýriou. K takémuto kroku Kyjev pristúpil po tom, ako Damask oficiálne uznal nezávislosť a suverenitu dvoch samozvaných proruských republík na východe Ukrajiny.

6:59 V Madride vo štvrtok končí trojdňový summit Severoatlantickej aliancie, na ktorom sa vodcovia troch desiatok členských krajín NATO zaviazali posilniť východné krídlo bloku, stupňovať obrannú pomoc Ukrajine a formálne spustiť proces prijímania Švédska a Fínska do aliancie.

6:44 Británia poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote miliardy libier. Bude určená na podporu ukrajinskej obrany vrátane bezpilotných lietadiel, systémov vzdušnej obrany či tisícok kusov nového vybavenia pre ukrajinských vojakov.

6:42 Ruský marcový nálet na divadlo v Mariupole, kde sa ukrývali stovky civilistov, bol "jasným vojnovým zločinom", pri ktorom zahynulo najmenej desať ľudí. Uviedla to ľudskoprávna organizácia Amnesty International, ktorá útok prešetrovala, pričom sa opierala o výpovede dovedna 52 preživších a svedkov, ako aj fotografie, videá a satelitné snímky.    

6:41 "Britské zbrane, vybavenie a výcvik transformujú ukrajinskú obranu proti tomuto prudkému útoku. A my budeme aj naďalej bezvýhradne stáť za Ukrajincami, aby sme zaistili, že Putin na Ukrajine neuspeje," uviedol vo vyhlásení britský premiér Boris Johnson.

6:38 Moskovský súd nariadil dvojmesačnú väzbu pre ruského právnika, ktorý údajne zverejňoval "nepravdivé informácie" o činnosti ruskej armády na Ukrajine. Ak ho z tohto činu usvedčia, za mrežami môže stráviť až desať rokov.  

6:32 Ruský prezident Vladimir Putin odmietol zodpovednosť ruskej armády za pondelňajší raketový útok na nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk, pri ktorom podľa Kyjeva zahynulo najmenej 18 osôb a približne ďalších 60 utrpelo zranenia. "Naša armáda neútočí na civilnú infraštruktúru. Máme všetky spôsobilosti na to, aby sme vedeli, čo sa kde nachádza," povedal šéf Kremľa.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok