Zelenskyj prijal pozvanie na summit G20, účasť však nepotvrdil. Môže to závisieť od prítomnosti Putina

TA3 TASR
29.6.2022 20:51

Ukrajinský líder Volodymyr Zelenskyj v stredu v rozhovore s indonézskym prezidentom Jokom Widodom povedal, že na novembrovom summite G20 na ostrove Bali sa zúčastní v závislosti od toho, kto budú jeho ďalší účastníci.

Newsweek
TASR/AP

Podľa agentúry AFP tak narážal na prípadnú prítomnosť šéfa Kremľa Vladimira Putina. "Pozvanie, samozrejme, prijímam. Účasť Ukrajiny bude závisieť od bezpečnostnej situácie v krajine a od zloženia účastníkov summitu," povedal Zelenskyj po rozhovoroch s indonézskym prezidentom v Kyjeve. Widodo vo štvrtok odcestuje do Moskvy, kde sa má stretnúť s Putinom.

Indonézia v súčasnosti zastáva rotujúce predsedníctvo v skupine G20 a teda usporadúva aj tohtoročný summit, ktorý sa bude konať 15. - 16. novembra. V apríli Jakarta oznámila, že na schôdzku pozvala aj Putina. Čelí však tlaku západných krajín, aby Putina zo summitu vylúčila.

Kremeľ nedávno uviedol, že ruský prezident sa plánuje na summite zúčastniť osobne, hoci o tejto otázke stále panujú nejasnosti. Taliansky premiér Mario Draghi v utorok uviedol, že Widodo Putinovu osobnú účasť na summite vylúčil - Kremeľ však toto tvrdenie odmietol.

K poslednému takémuto summitu, ktorý sa uskutočnil vlani v októbri v Ríme, sa Putin pripojil len prostredníctvom videokonferencie pre pandémiu koronavírusu.          

Indonézia, ako väčšina veľkých rozvíjajúcich sa ekonomík, sa usiluje v súvislosti s ofenzívou ruských síl na Ukrajine o zachovanie si neutrálnej pozície a vyzýva na mierové urovnanie konfliktu.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok