Sýria uznala nezávislosť samozvaných republík na Ukrajine. Pridala sa tak k Rusku

TA3 TASR
29.6.2022 16:57

Sýria oficiálne uznala nezávislosť a suverenitu dvoch samozvaných proruských republík na východe Ukrajiny. S odvolaním sa na zdroj zo sýrskeho ministerstva zahraničných vecí o tom v stredu informovala štátna tlačová agentúra SANA.

ONLINE: Ukrajina zakázala ruskú hudbu v médiách a na verejnosti, pokračuje ofenzíva proti Severodonecku
TASR/AP

Agentúra Reuters píše, že sýrska prezidentská kancelária potvrdila zámer nadviazať vzťahy s tzv. Doneckou ľudovou republikou (DĽR) a Luhanskou ľudovou republikou (LĽR) už vo februári. Tento krok bol v stredu oficiálne potvrdený.

Režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada podľa analytikov vďačí za svoje "prežitie" ruskej vojenskej intervencii, ktorá zvrátila priebeh občianskej vojny v Sýrii v prospech Damasku.

Tzv. DĽR a LĽR vznikli v apríli 2014. Jedinou členskou krajinou OSN, ktorá dosiaľ uznala ich legitimitu, je Rusko. Začiatkom mája vyslali tieto samozvané republiky do Moskvy svojich veľvyslancov. Šéf Kremľa Vladimir Putin uznal nezávislosť DĽR a LĽR 21. februára, teda tri dni pred začiatkom vojenskej invázie na Ukrajinu, čím si vyslúžil kritiku medzinárodného spoločenstva.

Ruské invázne sily v súčasnosti vedú mohutnú ofenzívu v Donbase, ktorej deklarovaným cieľom je dobytie celého územia Doneckej a Luhanskej oblasti, v ktorých boli vyhlásené spomínané separatistické republiky. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok